La Rifra Fugace

Italië | Garda

Unieke en bijzondere herkenning

Waar komt deze wijn vandaan?

10,49

Categorie:
Italië
Garda
La Rifra
Fris & Fruitig
Rosé
Gropello, Marzemino, Barbera, Rebo
Kurk
8-10
Bevat sulfieten
2022
12,5%
2025
0.75

Deel je moment!

Met deze heerlijke licht gekleurde rosé laten Claudio en Luigino zien dat ze werkelijk goed wijn kunnen maken van lokale druivenrassen. Gemaakt van een mix van verschillende lokale druiven van uitstekende kwaliteit, volgens de traditionele methode om rosé te verkrijgen. Dus een hele korte periode waarbij de schillen in contact zijn met de wijn, bijna alsof je witte wijn maakt.

De kleur en de geur doen denken aan de betere Provence rosé’s. Delicaat en licht aromatisch met een heel klein amandel bittertje. De Fugace is een zeer mooi gestructureerde rosé die erg goed in balans is.

Het feit dat dit een wijn is zonder regio aanduiding zegt werkelijk niks over de kwaliteit. Het zegt meer over de bureaucratische regels die bepalen dat je in deze regio geen rosé zou mogen maken…

De wijn wordt in een beperkte oplage gemaakt van ongeveer 1500 flessen per jaar, waarvan de betere restaurants rond het Gardameer een groot deel weten ‘weg te kapen’. Hierdoor wordt het dus eigenlijk een bijzondere en unieke wijn om thuis te hebben.

De Fugace is de ideale rosé bij een zomerse Italiaanse maaltijd; bijvoorbeeld een echte huisgemaakte vitello tonnato of zo’n altijd goede caprese salade. Bij een mooi bord lichte pasta doet hij het ook wonderwel goed. En dan is er natuurlijk ook gewoon dat uiterst gezellige moment in de tuin dat je simpelweg zin hebt in een glas rosé…

“We waren laatst op vakantie aan het Gardameer en hebben daar toen zulke lekkere wijn ontdekt” vertelde een bezoekster op een van de Wijndivas proeverijen ons “de wijnsoort heet Lugana en elke Lugana die ik bestelde op vakantie had diezelfde lekkere smaak.”

Op dat moment stond er een trip naar wijnhuis Crosarola gepland, wat niet ver van het Gardameer ligt. Een mooie gelegenheid om op zoek te gaan naar een Wijndivas waardige Lugana.

Allereerst de feiten: Het Lugana wijngebied (niet te verwarren met Lugano op de grens van Zwitserland en Italië) is een heel kleine wijnregio op de zuidelijke flanken van het Gardameer. Rondom de toeristische plaatsen Desenzano del Garda, Peschiera del Garda en Sirmione liggen de wijngaarden van de D.O.C. Lugana. De leemachtige kalkhoudende bodem en het microklimaat dat wordt beïnvloed door het Gardameer, zijn ideale omstandigheden voor de groei en rijping van de druiven met hun speciale karakter – de Trebbiano di Lugana.

Zoals altijd hebben we informatie ingewonnen bij de lokale bevolking en dit keer hebben we drie wijnhuizen bezocht. Bij alle drie de wijnhuizen hebben we prachtige Lugana wijnen geproefd, zowel jonge Lugana wijnen als Lugana wijnen die worden gerijpt (Riserva).

Maar toch stak er één wijnhuis met kop en schouders bovenuit. Dat is het familiehuis La Rifra. De boerderij van de wijnmakerij dateert uit de 17e eeuw en eind jaren zestig werd het wijnhuis opgericht door de gebroeders Righetti. Inmiddels hebben de beide kleinzoons het bedrijf overgenomen. Opa Claudio houdt de boel nog steeds in de gaten en zit altijd als wij er komen voor de grote haard. Hij is nog steeds scherp en kijkt trots toe hoe zijn nakomelingen vast houden aan de traditie van het wijnhuis. Een traditie die in het teken staat van respect voor de grond en zorgen dat ook toekomstige generaties wijn kunnen blijven maken.

Op werkdagen voor 15:00
besteld, morgen in huis.
gratis verzending vanaf
€60,- bij betaling met iDeal
kies het bezorgmoment
dat jou het beste uitkomt!
niet tevreden, geld terug.
retourneren is mogelijk.