Les Vignerons des Albères Malicieuse Rosé

Frankrijk | Côtes Catalanes

Ondeugende, verleidelijke rosé

Waar komt deze wijn vandaan?

8,45

Categorie:
Frankrijk
Côtes Catalanes
Les Vignerons des Albères
Fris & Fruitig
Rosé
Grenache Gris
Schroefdop
8-10
Bevat sulfieten
2022
12,5%
2025
0.75

Deel je moment!

Wat is het toch met die Fransen en hun obsessie met verleiding? Deze Rosé heet Malicieuse en de betekenis van dat woord is ‘verleidelijk, onvoorspelbaar en ondeugend’. Maar, na het drinken begrijpen wij dan wel weer waarom de wijn zo genoemd is. Enerzijds is het een typische zalmkleurige Franse rosé zoals we die vinden in bijvoorbeeld de Provence. Maar anderzijds is de Malicieuse inderdaad niet voorspelbaar.

De wijn is gemaakt van de ‘Grenache Gris’ druif (grijze grenache). Een bijzondere druif, het roze zusje van de witte grenache, met een heerlijke toegankelijk karakter. Het verleidelijke komt van de combinatie van de bergen en zee, die invloed uitoefenen op de druiven – zegt men hier.

Hoe dan ook, deze wijn is echt een aanrader op het terras op een mooie zonnige dag. Zoek je een rosé voor op het strand, bij het zwembad of bij de picknick – zoek niet verder. Past ook erg goed bij een zomerse Barbecue, gezellig bijkletsen met vrienden, of gewoon zomaar omdat je er zin in hebt…

Iedereen die wel eens naar Zuid-Frankrijk heeft gereden via de A9 (Montpellier-Spaanse Grens) weet dat je direct na Narbonne de laagvlakte van Perpignan oprijdt. Op dat moment zie je ook vrijwel gelijk één van de hoogste toppen van de Pyreneeën, namelijk de Canigou (2800m.). De Pyreneeën vormen hier de grens met Spanje en het stuk gebergte direct aan de Middellandse Zee heet ‘Les Albères’. De mensen spreken hier Frans, maar een groot deel van de bevolking spreekt ook het Catalaans. De plaatsnamen worden hier in het Frans en in het Catalaans aangegeven. Veel Nederlanders kennen de bekende badplaatsen als Collioure, Argelès-Sur-Mer en Banyuls-sur-Mer.

“De Tramontane (in Spaans Tramontana) in combinatie met de invloed van zee geven de wijnen van Les Vignerons des Albères zo’n aparte en unieke smaak” vertelt één van de wijnboeren ons als wij  daar binnenlopen. Het is duidelijk, de mannen van Les Vignerons des Albères vinden het maar wat leuk dat wij geïnteresseerd zijn in hun wijnen. Ze staan net bij elkaar om de laatste nieuwtjes te bespreken en meteen krijgen we een uitnodiging om achter één van hen aan te rijden. Vol enthousiasme laat hij zijn wijngaard zien. In het filmpje zie je daar wat beelden van.

In het binnenland van de bovengenoemde badplaatsen en aan de voet van het Albères gebergte hebben aan aantal wijnboeren zich verenigd en noemen zich nu ‘Les Vignerons des Albères’. Met hun samenwerking hebben ze deze wijnen goed op de kaart weten te zetten. Ze hebben inmiddels meerdere prijzen gewonnen en de Guide d’Hachette, de wijnbijbel van Frankrijk, heeft zeer lovende recensies geplaatst.

Kortom, gek eigenlijk dat ze nog niet in Nederland verkrijgbaar zijn. Tot nu natuurlijk, want toen wij na terugkomst zeiden dat wij wel overtuigd waren dat wij een selectie van hun wijnen ook in Nederland gaan verkopen, begonnen ze eensgezind te juichen. En dat moest natuurlijk gevierd worden met….wijn. À votre Santé!

Op werkdagen voor 15:00
besteld, morgen in huis.
gratis verzending vanaf
€60,- bij betaling met iDeal
kies het bezorgmoment
dat jou het beste uitkomt!
niet tevreden, geld terug.
retourneren is mogelijk.