Primitivo Passito, pepernoten en chocoladeletters

We kennen waarschijnlijk allemaal wel dat moment: zit je lekker aan de pepernoten en chocoladeletters… maar welke wijn drink je erbij? En laten we eerlijk zijn: je bent toe aan een glas wijn na overdag de kinderen bezig te hebben gehouden tot het magische ‘daar wordt aan de deur geklopt’-moment, of omdat je nu al weet dat je mag gaan genieten van drie dobbelspel-rondes en het bekende spelletje ‘steel het favoriete cadeau van een ander’.
Bij dat soort momenten drink je geen spa rood of Earl Grey thee.

[blog gaat verder onder de afbeelding]

“Chocola, chocola, daar hoort zo’n lekker krachtige rode wijn bij! Mmh, lekker met wat houtrijping”. Oké, hoewel dat een onderwerp is om een andere keer op in te gaan: mensen, tannines, om het mild te zeggen, haten chocolade dus smaakpapillen maak je daar echt niet gelukkig mee. Maar wat wel heel goed past bij dat zoete: de Primitivo Passito van Cantore di Castelforte!

Ja, het is een rode wijn, maar zoals je ongetwijfeld tijdens een van onze eerdere blogs hebt opgepikt: de Primitivo-druif zorgt juist voor een rode wijn met hele soepele tannines. Je kunt dus wel ‘het gevoel’ van vol fruit & krachtig hebben, maar het is geen wijn waar je wangen vrolijk samen trekken van de tannine.

[blog gaat verder onder de afbeelding]

Wat maakt de Primitivo Passito nu zo’n leuke wijn? Hij wordt gemaakt door hele goede druiven langer te laten hangen. Op die manier drogen de druiven op een natuurlijke wijze aan de wijnstok. Wanneer je dan van deze licht ingedroogde druiven een wijn maakt, krijg je een veel intensere, bijna ‘rozijntjes’-achtige smaak.

[blog gaat verder onder de afbeelding]

Ja, de Primitivo Passito is dus zoet. Maar, voordeel van de Primitivo Passito is dat deze nog wel een bepaalde frisheid bevat. Door deze combinatie van zoet en fris gaat hij goed samen met de zoete etenswaren tijdens Sinterklaas-avond. Maar er wel voor zorgt dat het glazuur niet van je tanden springt, door nog wel gewoon een volwassen wijn te zijn. Het moet niet te zoetsappig worden! (jaja, flauwe grap, mag ik;))


Wil je deze wijn in huis halen? Klik dan hier om hem via email te bestellen.

PS realiseer je je ineens: “hé, Primitivo, komt die druif niet uit Puglia? Ik wil daar meer over lezen!” Klik dan hier en lees meer over onze wijnreis naar Puglia…