‘Rode wijn gekoeld?’

[blok66]

Laatst hadden Heskia en ik na een lange werkdag afgesproken in een café in Den Bosch. Het was al wat later op de avond en het was al voorbij schemertijd. Naar ons idee was het dus hoog tijd voor een welverdiend glas rode wijn! De keuze voor een jonge Spaanse wijn was al snel gemaakt. Alleen jammer dat de wijn net iets wat te warm geserveerd werd. En nu hoor ik jullie denken: “te warm? Hebben we het hier over glühwein temperaturen?” Nee, haha, dat is zeker niet het geval, maar de wijn had zeker een paar graadjes kouder mogen zijn.

Voordat ik Heskia leerde kennen, nu ruim zo’n drie jaar geleden, hield ik qua drinktemperatuur van wijn altijd twee richtlijnen aan. Witte en rosé wijnen zette ik eerst even in de koelkast en rode wijnen stonden in de kast tot het moment van openen. Van huis uit had ik immers geleerd dat je witte & rosé wijnen wat kouder drinkt en rode wijnen op kamertemperatuur.

Achteraf verklaart dit misschien (deels) waarom ik eerder niet zo’n enorme fan was van rode wijnen… Dat is nu wel anders. Inmiddels heb ik namelijk geleerd dat de ‘kamertemperatuur’-regel voor rode wijn nu wat gedateerd is. Of beter gezegd: huiskamers zijn veel warmer dan dat ze vroeger waren. Dit maakt dus dat de regel van de ‘kamertemperatuur’ niet meer als standaard voor rode wijn op gaat.

En dan echt al helemaal niet voor sommige jonge, Spaanse rode wijnen! Ik was hier nog wel het meest verbaasd over. Tijdens de verschillende ‘wijnvakanties’ in Spanje was het me al opgevallen dat rode wijn op het terras vaak gekoeld geserveerd werd. Toen dacht ik alleen: “oh, wat een briljant idee! Dat zal inderdaad wel te maken hebben met de hitte hier in Spanje”. Daarbij maakte het de wijn ook veel smaakvoller, dus ik was fan!

Bij ons bezoek vorig jaar aan Bodega Las Virtudes vertelde hun oenoloog ons echter dat ook soms in Spanje wel eens vergeten wordt dat sommige jonge, rode wijnen wat gekoeld gedronken moeten worden. En dat is zo jammer, omdat een te hoge temperatuur zo’n lekkere jonge, rode wijn ‘wrang’ kan laten smaken. Terwijl die wijn totaal niet zo bedoeld is!

Hij drukte ons echt op het hart om deze wijnen zeker niet warmer dan 14-15 graden Celsius te drinken. (kijk ook even naar het filmpje van Bodega Las Virtudes: daar komt dat even heel kort voorbij) En ik kan jullie door veelvuldig testen verzekeren (jaja, zwaar leven), die tip om deze rode wijnen wat gekoeld te drinken is niet alleen geldig op het zonovergoten terras in het warme Spanje!

– Kim

ps: hier zijn 5 tips om snel wijn af te koelen.

[/blok66]

[blok33]

Bodega-Las-Virtudes-Koeler

[/blok33]