Welk rode wijn past bij jou?

We herkennen de situatie helemaal: je hebt zin in een glas rode wijn, maar hebt geen idee wat te bestellen in het restaurant of welke wijn uit je wijnrek te pakken. Want welke rode wijn past bij jou en welke rode wijn past bij jouw moment?

Dan is het misschien goed te weten dat je een onderscheid kunt maken binnen de rode wijnen:
i. de wijnen met een “light body”; en
ii. de wijnen met een “medium/ full body”.

Op het plaatje van WineFolly zijn een aantal wijnen uit beide categorieën afgebeeld. Meer om je een idee te geven, dan om een uitputtende lijst te vormen. Dan zou het plaatje namelijk gigantisch worden…

  1. Bijkletsen of bijkomen?

Waarom wil je het onderscheid maken? Het helpt je de wijn bij het moment te matchen. Heb je bijvoorbeeld zin in een lekker makkelijk glas rode wijn, dan ga je zoeken naar een “light body” rode wijn. Zoek je een rode wijn voor het einde van een zware werkdag waarmee je echt even bij kunt komen? Dan kies je bijvoorbeeld een “medium/ full body” wijn.

ontspannen wijn vrienden wijndivas

NB: We zullen nu niet te diep in gaan op de verschillen tussen beide categorieën. Mocht je hier interesse in hebben, laat het ons dan weten, dan kunnen we er een vervolg-blog aan besteden…

  1. Lager of hoger?

Een handvat dat vaak gebruikt wordt:

“Light body” rode wijnen hebben vaak een lager alcoholpercentage, minder tannines en hogere aciditeit waardoor ze als ‘frisser’ (hoe gek dat ook voor een rode wijn klinkt) worden ervaren.

“Medium/ full body” rode wijnen herken je vaak aan een hoger tannine-gehalte en hoger alcoholpercentage.

En om het makkelijk te maken zijn er ook uitzonderingen: zo hoort de ‘Primitivo’ in de categorie “medium/ full body”, maar is deze wijn juist enorm soepel wanneer je het over tannines hebt.

Denk bij tannines aan dat licht drogende gevoel aan de binnenkant van je wangen. Hetzelfde effect als je bijvoorbeeld zwarte thee die te lang heeft getrokken af laat koelen en dan opdrinkt, dan krijg je datzelfde ‘drogende’ mondgevoel.

  1. Rood of Donker fruit?

rood fruit winefolly wijndivas donker fruit winefolly wijndivas

Wat bij rode wijnen ook kan helpen om de categorie te identificeren, is om te kijken naar het type fruit dat in de smaakomschrijving genoemd wordt. Zo is het noemen van ‘rood fruit’ (bijv. cranberry, aardbei, framboos) kenmerkend voor “light body” rode wijnen en zit je bij ‘donker fruit’ (bijv. bosbessen, blauwe bessen, bramen) bij de “medium/ full body” wijnen.

Om het je makkelijk te maken…

We hebben alvast een aantal van onze rode wijnen in de “light body” en “medium/ full body” voor je geplaatst.

“Light Body”                                                                              

“Medium/ Full Body”

Tot Slot

We hopen dat je bij de volgende keer een rode wijn kiezen iets aan bovenstaande informatie hebt. En heb je vragen of twijfels dan mag je natuurlijk altijd contact met ons opnemen.
We helpen je graag verder!