Wijn van het Moment: Fugace

Waarom is de 'Fugace' de Wijn van het Moment?

Kim vertelt je in onderstaand filmpje waarom deze heerlijke frisse wijn, gemaakt door Claudio en Luigino van familiehuis La Rifra, de 'Wijndivas Wijn van het Moment' is:


Wat is de Wijn van het Moment?

Haal het ultieme Italiaanse ‘Dolce far niente’ gevoel in huis met de nieuwe Wijn van het Moment: de Fugace van wijnhuis La Rifra. Je zult verrast staan door de mooie kleur, het frisse maar volle karakter en de zomerse heldere fruitigheid. Deze rosé is gemaakt van de Marzemino druif. De Fugace rosé is een lokale favoriet en wordt graag geschonken bij de betere restaurants aan het Gardameer. Perfect voor dat Mediterraanse Zomer gevoel dus!

Wie heeft de Wijn van het Moment gemaakt?

La Rifra is het Italiaanse wijnhuis dat deze heerlijke Fugace rosé maakt. De boerderij van de wijnmakerij dateert uit de 17e eeuw en eind jaren zestig werd het wijnhuis opgericht door de gebroeders Righetti. Inmiddels hebben de beide kleinzoons Luigino en Claudio het bedrijf overgenomen. La Rifra is dus een echt familiehuis. Wij noemen het zelfs wel eens een ‘micro-winery’. Als tegenhanger van de ‘microbreweries’ in de bierwereld. Het is zo ambachtelijk, dat dit precies is wat het oproept.

 

Het is eigenlijk het woonhuis van de familie en daar kom je ook echt binnen. Je komt binnen in de keuken waar opa bij de openhaard zit. Hij is nog steeds scherp en kijkt trots toe hoe zijn nakomelingen vasthouden aan de traditie van het wijnhuis. Een traditie die in het teken staat van respect voor de grond en zorgen dat ook toekomstige generaties goede wijn kunnen blijven maken.

Hoe is Wijndivas bij La Rifra terecht gekomen?  

Tijdens onze zoektocht naar een Lugana wijn, kwamen wij in aanraking met La Rifra. Lugana is een klein wijngebied aan het Gardameer en de wijnen zijn erg populair. Voor wij daadwerkelijk naar het wijngebied afreisden, vroegen wij Bouke om in het Italiaans te zoeken naar lokale Italiaanse artikelen en wat er over de verschillende wijnhuizen in het gebied wordt geschreven. Zo vond hij een Italiaans artikel: ‘’Het Verborgen Pareltje in DOC Lugana’’ waarin vol lof over La Rifra geschreven werd. Het leek ons een bezoekje waard. 


Bij aankomst zagen we een hele lange oprijlaan tussen de wijnstokken door. Daarachter stond een groot wijnhuis. ‘’Is dit dan zo klein’’ dachten we?  Maar niets is minder waar, het wijnhuis dat we zagen is een ander wijnhuis wat erg gericht is op Duitsers. Dit komt omdat Lugana wijnen in Duitsland er populair zijn. Om bij La Rifra te komen moet je nog wat verder doorrijden, eigenlijk aan de achterkant van het andere wijnhuis. Toen pas begrepen wij het verhaal van ‘’het verborgen pareltje’’. 

 

Bij aankomst hebben we een aantal van de wijnen van Claudio en Luigino geproefd en waren eigenlijk meteen verkocht. We hoefde niet verder te kijken, dit is het gewoon! 

Wat heeft deze plek naast het wijnhuis nog meer te bieden?

Het wijnhuis La Rifra ligt extreem dicht bij het Gardameer. Een van die wonderschone meren in Noord Italië. Wij vinden het zelf altijd weer een feestje als we een reden hebben om daarheen te gaan. Helemaal in het zuidelijke puntje van het Gardameer ligt Sirmione, een van onze favoriete plekken hier. Het schiereiland is gebouwd rond een 15e eeuws kasteel. Echt waanzinnig mooi!


Ook in het zuiden van het Gardameer en dus zeer dicht bij La Rifra ligt het stadje Desenzano del Garda. Dit is voor de echte Bourgondiërs onder ons. Er zijn heel veel terrasjes en restaurantjes aan het water, met een zeer mooi uitzicht op de bergen aan de overkant. Zeker een bezoekje waard!