Les Vignerons des Albères Muscat Sec

Frankrijk | Côtes Catalanes

Muscat verrassing uit zonnig zuid-Frankrijk

Waar komt deze wijn vandaan?

7,95

Uitverkocht

Categorie:
Frankrijk
Côtes Catalanes
Les Vignerons des Albères
Fris & Fruitig
Wit
Muscat
Kurk
8-10
Bevat sulfieten
2022
13%
tot 2025
0.75

Deel je moment!

De Muskaat druif is erg bekend. Vaak wordt hij geassocieerd met een zoete wijn. Daar is de Muskaat druif zeer geschikt voor, zeker. Maar er worden ook grandioze droge witte wijnen van gemaakt.  In de Franse wijnregio Roussillon werd de Muskaat druif tot niet zo lang geleden vooral gebruikt voor het maken van de bekende ‘Muscat de Rivesaltes’. Nu zijn er wijnboeren in deze regio die heerlijke droge muscat wijnen maken. Een droge muscat wijn is vooral bijzonder door de combinatie van de heerlijk bedwelmende indringende geur van deze bekende druif en het frisdroge karakter van de wijn.

Dit laatste kunnen wij zeker ook zeggen van de Muscat sec van Vignerons des Albères. Zij maken werkelijk een heerlijk geurende, frisse, droge muscat wijn. Geserveerd rond de 10 graden is deze wijn ideaal als aperitief. Daarnaast natuurlijk een perfecte combinatie bij asperges, en gerechten met zeevruchten of vis. Dat laatste doen ze hier in het zuiden van Frankrijk, dicht bij de middellandse zee,  volop.

Iedereen die wel eens naar Zuid-Frankrijk heeft gereden via de A9 (Montpellier-Spaanse Grens) weet dat je direct na Narbonne de laagvlakte van Perpignan oprijdt. Op dat moment zie je ook vrijwel gelijk één van de hoogste toppen van de Pyreneeën, namelijk de Canigou (2800m.). De Pyreneeën vormen hier de grens met Spanje en het stuk gebergte direct aan de Middellandse Zee heet ‘Les Albères’. De mensen spreken hier Frans, maar een groot deel van de bevolking spreekt ook het Catalaans. De plaatsnamen worden hier in het Frans en in het Catalaans aangegeven. Veel Nederlanders kennen de bekende badplaatsen als Collioure, Argelès-Sur-Mer en Banyuls-sur-Mer.

“De Tramontane (in Spaans Tramontana) in combinatie met de invloed van zee geven de wijnen van Les Vignerons des Albères zo’n aparte en unieke smaak” vertelt één van de wijnboeren ons als wij  daar binnenlopen. Het is duidelijk, de mannen van Les Vignerons des Albères vinden het maar wat leuk dat wij geïnteresseerd zijn in hun wijnen. Ze staan net bij elkaar om de laatste nieuwtjes te bespreken en meteen krijgen we een uitnodiging om achter één van hen aan te rijden. Vol enthousiasme laat hij zijn wijngaard zien. In het filmpje zie je daar wat beelden van.

In het binnenland van de bovengenoemde badplaatsen en aan de voet van het Albères gebergte hebben aan aantal wijnboeren zich verenigd en noemen zich nu ‘Les Vignerons des Albères’. Met hun samenwerking hebben ze deze wijnen goed op de kaart weten te zetten. Ze hebben inmiddels meerdere prijzen gewonnen en de Guide d’Hachette, de wijnbijbel van Frankrijk, heeft zeer lovende recensies geplaatst.

Kortom, gek eigenlijk dat ze nog niet in Nederland verkrijgbaar zijn. Tot nu natuurlijk, want toen wij na terugkomst zeiden dat wij wel overtuigd waren dat wij een selectie van hun wijnen ook in Nederland gaan verkopen, begonnen ze eensgezind te juichen. En dat moest natuurlijk gevierd worden met….wijn. À votre Santé!

Op werkdagen voor 15:00
besteld, morgen in huis.
gratis verzending vanaf
€60,- bij betaling met iDeal
kies het bezorgmoment
dat jou het beste uitkomt!
niet tevreden, geld terug.
retourneren is mogelijk.