Duurzame wijn

Duurzame wijn en 'why should I care' 

Waarom het je iets zou kunnen schelen hoe wijn wordt gemaakt

Als er één programma is op televisie dat vaak precies de spijker op zijn kop slaat dan is dat wel de Keuringsdienst van Waarde. Na zo’n aflevering vraag je je weer af waarom je dat nog niet wist en zijn de makers weer in staat geweest om je duidelijk te maken waarom iets dat zo triviaal leek toch zo belangrijk is.

Als het gaat om wijn is dat net zoiets. In zijn totaliteit is wijn een waanzinnig grote industrie.
Er zijn zeer veel wijngaarden, verspreid over de hele wereld. Wat daar gebeurt heeft dus een impact op ons milieu en onze toekomst.

Tekst gaat verder onder afbeeldingen

Wereld van wijnfabrieken en wijnboeren

Laten we het voor het gemak even heel platslaan en de wereld van wijn maken onderverdelen in wijnfabrieken en wijnboeren.
In deze wereld hebben de wijnboeren een bedrijf dat vaak al generaties bestaat en ook nog generaties moet blijven bestaan, ze werken met ambacht en passie voor hun product (lees: wijn).

Voor die wijnboeren is het dus van uitermate belang dat de wijngaarden met wijnstokken en alles daaromheen over 100 jaar nog steeds bestaat. Zij werken dus zo duurzaam mogelijk en pakken hun verantwoordelijkheid voor de toekomstige generaties.

Wat betekent dit alles voor jou?

Château Laffitte-Teston in Frankrijk

Een familie wijnhuis ten top, Jean-Marc Laffitte runt het nu samen met zijn dochter Ericka. En natuurlijk zijn ook zijn vrouw en zoon nauw betrokken bij het bedrijf. Het belang van de familie voor het bedrijf laat Jean-Marc wel blijken door zijn top witte wijn te vernoemen naar zijn dochter. Deze grandioze, prijswinnende wijn heet dus ook 'Ericka'.

Tekst gaat verder onder afbeeldingen

In Frankrijk zijn er 3 niveaus van milieucertificering en alleen als je het hoogste niveau hebt behaald, niveau 3, mag je deze Haute Valeur Environnementale (HVE) ‘sticker’ voeren. Je moet hiervoor aan een hele hoop eisen voldoen op het gebied van duurzame landbouw en een milieuvriendelijke aanpak.

Laffitte-Teston heeft dit hoogste niveau en dus certificaat!

Wijnboeren met het HVE certificaat:


  • respecteren het ecosysteem waar de wijnstokken worden geteeld en waar wijn wordt geproduceerd om de biodiversiteit te verhogen en fauna en flora te behouden.
  • dragen bij tot het behoud van de schoonheid van het wijnlandschap.
  • besteden aandacht aan alle wijnbereidingsprocedés om de impact ervan op het milieu zoveel mogelijk te beperken. Denk aan de productie van afval en het gebruik van pesticiden. De wijnbouwer verdiept zich in alternatieve, maar functionele methoden binnen het wijnproces en er wordt alleen ingegrepen wanneer het echt nodig is.

Comunica in Spanje (oeps, Catalonië eigenlijk...)

#organicfarming, #granitelovers, ... Enkele #s die de zeer ondernemende vrienden Pep en Patri van Comunica in de wijnregio Montsant gebruiken. De heren zijn gewend om wijnboeren te adviseren en zijn dit project gestart vanuit een rotsvaste overtuiging dat de beste en lekkerste(!) wijnen gemaakt worden zonder poespas en met respect voor de natuur.

Tekst gaat verder onder afbeeldingen

Celler Comunica

Zo kan het natuurlijk ook, gewoon doen waar je in gelooft. Dat kan ook prima zonder certificeringen laten de heren zien met bijvoorbeeld hun ‘Vi del Mas’.

Gewoon wijn zoals het hoort, vertrouwen op de natuur en zo min mogelijk toevoegen (alleen als het echt noodzakelijk is voor bijvoorbeeld de gezondheid, een klein beetje sulfiet zodat de wijn goed blijft). Gewoon gaan voor lekker dus!

Las Virtudes in Spanje

Om het certificaat van ‘biologisch’ te krijgen moet je je druiven op biologische wijze laten groeien en onderhouden én moet je de wijn op biologische manier maken. Alle regels daarvoor worden vastgelegd door de EU. Voor het certificaat en de audits moet je als wijnhuis wel (kunnen) betalen.

Wijnhuis Las Virtudes in de wijnregio Alicante heeft wijngaarden waar ze werkelijk op deze puur biologische wijze kunnen werken, bijvoorbeeld waar de Sauvignon Blanc druiven voor hun LaVirtu del Mar groeien.

Tekst gaat verder onder afbeeldingen

Waar ga jij voor? 

De saaie wijnen uit de wijnfabriek? Of de karakteristieke wijnen van wijnboeren?

Als je kiest voor de duurzame wijnen van de wijnboer die bewust rekening houdt met het effect op het milieu, zijn sociale verantwoordelijkheid en de economische haalbaarheid van het proces, dan kies je ook voor een wijn van hoge kwaliteit.

Dat zorgt voor wijnen waar je met een gerust hart van kunt genieten omdat je weet dat dit niet alleen lekkere maar ook verantwoorde wijnen zijn. En dat is toch fantastisch, dat je lekkere wijnen kunt drinken waar je ook nog eens een goed gevoel van krijgt.

En laat het allermooiste nou zijn dat je dat goede gevoel niet eens in je portemonnee hoeft te voelen!