Kennismaken met… Laffitte-Teston

Château Laffitte-Teston maakt indruk

Kennen wij alle wijnboeren waar we mee samen werken en zijn we ook bij elk wijnhuis geweest? Zeker weten!

Sterker nog, wij gaan geen samenwerking aan met een wijnhuis als we er niet zijn geweest. Zo weten we precies wie jouw wijnen maakt en hoe. Om te zorgen dat het echt 'Wijndivas wijnen' zijn, wijnen die door de wijnboer zelf zijn gemaakt en niet door een wijnfabriek. En allemaal zo duurzaam mogelijk. 

Wij kennen onze wijnboeren dan wel, maar we willen jou ook heel graag onze wijnboeren en hun wijn laten leren kennen. En onze wijnboeren willen graag kennis maken met jou. 

Château Laffitte-Teston is een op en top Frans wijnhuis, gelegen in het zuiden van Frankrijk. De familie maakt fantastisch mooie wijnen waar zij in de loop der jaren al veel prijzen mee gewonnen hebben. Wijnmakers Jean-Marc en zijn kinderen Ericka en Joris willen graag kennis met jou maken via een Wie, Wat, Waar. 

(verhaal gaat verder onder foto)

Wie - sterke persoonlijkheden met veel karakter

Wijnhuis Laffitte-Teston wordt gerund door Jean-Marc Laffitte en zijn kinderen Ericka en Joris. Kleine geschiedenisles: één van de grondleggers is een overgrootvader die koetsier in Parijs was. Volgens de legende hield hij zoveel van rode wijn dat hij besloot de luiken van het huis in die kleur te schilderen! 

Tot de andere sleutelfiguren binnen dee familie behoorden een grootvader die lid was van het Franse nationale rugbyteam en een grootmoeder die plaatselijke discuskampioen en mandolinespeler was! Allemaal sterke persoonlijkheden met veel karakter. Wat zeer bepalend is voor het wijnhuis.

Het is Jean-Marc die uiteindelijk een grote bijdrage levert aan de ontwikkeling van het domein. De familie bezat 40 hectare, waarvan 8 ha aan wijnstokken. Jean-Marc richtte zich volledig op wijnstokken en zette in de jaren 70 de volgende stap door zijn eigen wijn te bottelen. Tegenwoordig bezit de familie ongeveer 50 hectare aan wijnstokken.

Bij Laffitte-Teston is duidelijk: traditie is belangrijk, maar ontwikkelingen die echt wel kunnen bijdragen aan betere kwaliteit worden zeker omarmd.

(verhaal gaat verder onder foto)

Wat - verrassende, maar fantastische wijnen

Naast de bekendere rode Madiran-wijnen, maakt de familie ook fantastische andere wijnen zoals een droge witte Pacherenc du Vic-Bilh en zeer smaakvolle Côtes de Gascognes. De wijnstokken die zij voor de wijnen gebruiken zijn inmiddels meer dan 60 jaar oud.  

Bij Château Laffitte Teston analyseren zij de druiven niet alleen. Ze proeven ze; ze herkennen hun kwaliteit door smaak. Dit is het handelsmerk: een constant gecontroleerde kwaliteit. Zoals zij zelf zeggen: ‘De wijn weerspiegelt de familie: oprecht, veeleisend, genereus, maar ook atypisch!"

Een wijn waar zij (en wij ook ;)) erg trots op zijn is de ‘Ericka’. De wijn is dan ook niet voor niets vernoemd naar de dochter van Jean-Marc. Het heeft een verrassend smaakprofiel dat je eigenlijk gewoon geproefd moet hebben. Niet veel wijnhuizen maken een droge 'Pacherenc-du-Vic Bilh'... 

De 'Reflet du Terroir' is nog zo’n topper. Een blend tussen bekend en onbekend, maar wel een duidelijke weerspiegeling van het terroir van de Madiran.  

(verhaal gaat verder onder foto)

Waar - kijk uit over de wijngaarden en de toppen van de Pyreneeën

Helemaal in het zuiden van Frankrijk, nabij de stad Pau en ter hoogte van Toulouse ligt een van de dunst bevolkte gebieden van Frankrijk, maar wel een gebied met een reputatie van zeer goede wijnen. Hier ligt het wijngebied genaamd ‘le Sud-Quest’, waar Château Laffitte-Teston ook is gevestigd. 

Alleen het Château (kasteel) zelf is al een beleving op zich. Vanaf de ligging van het huis kijk je over de wijngaarden uit, waarbij je met een beetje verbeelding op een heldere dag in de verte de toppen van de Pyreneeën kunt zien. Fantastisch mooi!

(verhaal gaat verder onder foto's)

Zelf zijn wij uiteraard op bezoek geweest bij dit fantastische wijnhuis. Wil jij zien hoe ons bezoek bij Laffitte-Teston was? Bekijk dan het filmpje.