Laffitte-Teston Reflet du Terroir

Frankrijk | Madiran

Ontdek elegant Zuid-West Frankrijk

Waar komt deze wijn vandaan?

11,80

Categorie:
Frankrijk
Madiran
Chateau Laffitte-Teston
Rond & Stevig
Rood
Tannat, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon
Kurk
17-18
Bevat sulfieten
2017
13%
12 MND BARRIQUE
2024
0.75

Deel je moment!

Reflet du Terroir betekent letterlijk in het Nederlands ‘weerspiegeling van het terroir’. En dat is dan ook precies wat Jean-Marc Laffitte met deze wijn wil doen.

Voor de Fransen is ‘terroir’ bij wijn van levensbelang, het is een combinatie van alle natuurlijke elementen die invloed hebben op de druivenstokken, de druiven en dus de wijn. Denk dan bijvoorbeeld aan type grond, de wind, de zon, etc.

De Madiran streek in Zuid-West Frankrijk staat bekend om de druivensoort Tannat. Deze soort heeft een hoog tannine gehalte (what’s in a name…). Voor de Reflet du Terroir gebruikt de familie Laffitte een mix van 80% Tannat druiven, 10% Cabernet Sauvignon en 10% Cabernet Franc. De wijn krijgt een opvoeding van 12 maanden op eikenhouten vaten, maar blijft heerlijk elegant.

Een echte Madiran, waarin het ‘terroir’ van dit gebied duidelijk naar voren komt, maar wel nog op een relatief toegankelijke manier. Deze wijn wil je proeven als je houdt van klassieke Franse wijnen! Maar niet alleen dan, ook als je gewoon eens een keer net iets anders wilt proberen.

Combineer de Reflet du Terroir met gerechten als rood vlees, producten van de grill, eendenborst… Of met een mooi stukje gerijpte (harde) kaas.

Helemaal in het zuiden van Frankrijk, nabij de stad Pau en ter hoogte van Toulouse ligt een van de dunst bevolkte gebieden van Frankrijk, maar wel een gebied met een reputatie van goede wijnen. De verzamelnaam van dit wijngebied is le Sud-Ouest (het Zuidwesten) en hier komen een aantal bekende wijnen vandaan zoals Madiran en Gaillac. Vooral Madiran is erg in opkomst en daarom besloten we naar het ‘Fête des Vins’ af te reizen in Madiran om een wijnhuis te selecteren.

Het ‘Fête des Vins’ is een markt waar je een glas koopt en vervolgens alle wijnen van alle deelnemende wijnhuizen kunt proeven. Gelukkig hadden we een hotel dichtbij, want wat een genot om kennis te maken met al die wijnproducenten, hun verhalen en superwijnen. Bovendien, want het blijven Fransen natuurlijk, staan er ook allerlei kraampjes met etenswaren.

Aan het einde van de dag kunnen we concluderen dat een huis waar we zeker van onder de indruk zijn Château Laffitte-Teston is. Naast de bekende Madiran-wijnen, bieden zij namelijk ook een fantastische witte Pacherenc du Vic-Bilh en zeer smaakvolle Côtes de Gascognes.

Bij het bezoek aan het mooi opgetrokken Chateau zijn we zo niet nog meer onder de indruk. Vanaf de ligging van het huis kijk je over de wijngaarden uit waarbij je met een beetje verbeelding op een heldere dag in de verte de toppen van de Pyreneeën kunt zien. Jean-Marc Lafitte en zijn twee kinderen Joris en Ericka runnen samen het wijnhuis. Hierbij is duidelijk: traditie is belangrijk, maar ontwikkelingen die echt wel kunnen bijdragen aan betere kwaliteit worden zeker omarmd.

Dochter Ericka onthaalt ons persoonlijk en zorgt ervoor dat we naast de Madiran wijnen die we op het Fête des Vins hebben mogen proberen ook kennis kunnen maken met hun Côtes de Gascogne, fantastische Pacherenc du Vic-Bilh, die op hout heeft gelegen, en een lokale traktatie: de “Rêve d’Automne”. Bij het noemen van de naam van de Pacherenc du Vic-Bilh “Ericka” zien we een zweem van trots in haar ogen verschijnen. Ja, dat is toch wel een mooi gebaar als je vader zo’n prachtige wijn naar je vernoemt.

Op werkdagen voor 15:00
besteld, morgen in huis.
gratis verzending vanaf
€60,- bij betaling met iDeal
kies het bezorgmoment
dat jou het beste uitkomt!
niet tevreden, geld terug.
retourneren is mogelijk.