Wijnetiketten

Zegt het etiket op de wijnfles iets over de kwaliteit van die wijn? 

De vraag is eigenlijk wat een wijnetiket je allemaal over de wijn kan vertellen. En dat is stiekem heel erg veel, als je weet waar je op moet letten. 

(verhaal gaat verder onder de foto)

La Rifra Libiam

Verleiding

Eigenlijk gaat het om etiketten, want meestal heeft een wijnfles een voor- en een achter etiket. Het voor etiket is, vooral tegenwoordig, bedoeld om ons te verleiden die specifieke fles te kiezen in het schap tussen alle andere flessen. Het is een onderdeel van de marketing geworden. Waar natuurlijk helemaal niks mis mee is, uiteindelijk wil het oog ook wat... 

(verhaal gaat verder onder de foto)

Etiket LaVirtuTu

Regels wijnetiketten

Elk (wijn)land kent eigen wetten en regels waar etiketten van wijnflessen aan moeten voldoen. Maar er zijn wel duidelijke overeenkomsten. Zo moet er bijvoorbeeld altijd op staan wat het alcoholpercentage is en wat de inhoud van de fles is.  

(verhaal gaat verder onder de foto)

Etiket Vi del Mas Comunica


Wat onduidelijkheid kan komen zodra we komen bij de naam van de wijn en van wie die wijn komt. Een wijn heeft namelijk echt een naam, dit kan uiteenlopen van de naam van de druif tot iets wat helemaal niks met de druif te maken heeft. Dit staat altijd op het vooretiket. 

(verhaal gaat verder onder de foto)

                  Wijnetiket met naam van de druif                                         Wijnetiket met een eigen naam

Etiketten Chardonnay & Quelias


Daarnaast kan je op het vooretiket de naam van de wijnboer vinden, de regio waar de wijn vandaan komt en als er geen achter etiket is moet hier natuurlijk ook alle verplichte informatie worden vermeld. 

Wel is het op dit moment vaak al mogelijk om de wijnen van ‘echte wijnboeren’ te onderscheiden van de ‘commerciële wijnfabrieken’. Als er geen wijnboer is om te vermelden, omdat de wijn gemaakt is door een grote anonieme fabriek, moet men een andere oplossing bedenken. Want zeg nou zelf, de naam van een fabriek op een etiket zetten ziet er meestal niet heel sexy uit toch. Dus kiest zo’n fabriek ervoor om een naam te verzinnen die lijkt alsof het van een wijnboer komt.  

(verhaal gaat verder onder de foto)

La Rifra wijnhuis

Wijn van ‘echte wijnboer’ of van ‘commerciële wijnfabriek’

Maar hoe weet je dan of je een wijn hebt van een ‘echte wijnboer’ of van een ‘commerciële wijnfabriek’? Dat wordt ‘verraden’ op het achter etiket.

Een van de allerbelangrijkste onderdelen staat vaak heel klein genoemd, namelijk wie het is die jouw wijn heeft gemaakt en op de fles heeft gedaan. De wijnboeren vinden dit wel degelijk belangrijke informatie en zullen het dan ook wat groter en opvallender op dat etiket zetten. 

Om het te lezen heb je, los van misschien een bril, ook iets talenkennis nodig; het staat er eigenlijk altijd in de taal van het land of in het Engels. 

(verhaal gaat verder onder de foto)

Etiket Mandorle

Reizende wijnboer

Stel - en dit bestaat echt - er staat iets als “grapes from Chile, bottled in Germany”; zou dan die hardwerkende wijnboer uit Chili achter zijn druiven aan zijn gereisd naar Duitsland om daar de wijn te maken en in een fles te doen?

Niet erg aannemelijk natuurlijk…

Wat waarschijnlijker is, is dat deze wijnboer in Chili zijn slechtste druiven tot druivenmost heeft gemaakt, dat die most in een grote container de oceaan over is gekomen en in Duitsland door een grote anonieme fabriek uiteindelijk als wijn in de fles is gedaan. 

Wijnboer

Produced and bottled by

Alle Wijndivas wijnen zijn “produced and bottled by” de wijnboer zelf.
Wij kennen al onze wijnboeren persoonlijk en weten dat ze de wijn zelf maken en op de fles doen. Zo heb je de zekerheid dat je dus een ‘echte wijn’ hebt.

En dan het leukste, door de filmpjes van onze wijnen kan jij ook zien dat onze Wijndivas wijnboeren echte mensen zijn met passie voor het product dat ze volledig zelf maken.


Meer lezen?