Sinforiano… komt naar je toe

Cigales: probeer de rosé uit dit gebied!

Even voorstellen... familiehuis Sinforiano

Familiehuis Bodega Sinforiano. Het wijnhuis waar misschien wel de mooiste rosé wijnen van Spanje gemaakt worden. Dit huis wordt geleid door de zonen van oprichter Sinforiano Vaquero en de volgende generatie staat al te popelen tot zij oud genoeg zijn om meer te mogen doen voor het wijnhuis.

Voor deze blog laten we zoon Miguel, verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in de Bodega, en familievriendin Ruth, verantwoordelijk voor de export en communicatie van het wijnhuis aan het woord.

(blog gaat verder onder foto's)

Een van de bekendste rosé-gebieden in Spanje

“Bodega Sinforiano vind je in Mucientes, een plaatsje iets boven de stad Valladolid. Voor de Noord-Portugal-vakantiegangers die de autoroute kennen: Mucientes vind je ongeveer halverwege Burgos en Salamanca.

Het wijnhuis en haar omringende wijngaarden liggen in de Spaanse provincie Valladolid, in de streek Castilla y León. In deze streek vind je onder andere wijnen met bekende classificaties als ‘D.O. Rueda’ en ‘D.O. Ribera del Duero’, de overkoepelende classificatie ‘V.T. Castilla y León’... en natuurlijk de ‘D.O. Cigales’ classificatie die wij vol trots voeren.

De ‘D.O. Cigales’ staat bekend als een van de bekendste rosé-gebieden van Spanje rosé. Daarnaast durf ik wel te zeggen dat onze rode wijnen met gemak de ‘concurrentie’ met Rioja en Ribera del Duero wijnen aankunnen!”, knipoogt Ruth.

(blog gaat verder onder foto's)

Familiehuis ten top

“Mijn ouders Sinforiano Vaquero en Daniela Gómez hebben in 1966 Bodega Sinforiano opgericht. Ze begonnen met een kleine wijngaard en maakten hun wijn in een oude, ondergrondse wijnkelder waar ze nog werkten met betonnen wijntanks.

Met de jaren is ons familie-project gegroeid. We kochten wijngaarden aan, bouwden het huidige moderne oranje wijnhuis en uiteindelijk hebben ik en mijn broers stapsgewijs het wijnhuis van mijn ouders overgenomen.

Natuurlijk is mijn vader altijd nauw betrokken gebleven, zelfs toen hij niet langer de beslissingen voor de Bodega nam”, aldus Miguel.

(blog gaat verder onder foto's)

Sinforiano's signature

Ruth: “Bij Bodega Sinforiano werken we natuurlijk met de twee bekendste druiven van Spanje: de rode Tempranillo-druif en de witte Verdejo-druif. Daarnaast werken we met de rode Grenache-druif en de witte Albillo- en Sauvignon Blanc-druiven.

Deze druiven komen allemaal uit de eigen wijngaarden van de familie waar het hele jaar door in gewerkt wordt. De oudste wijnstokken waarmee we bij Sinforiano werken zijn gemiddeld 80-90 jaar oud.

Voor onze rosé wijnen gebruiken we een blend van rode druiven en witte druiven. Dat is een beetje de 'Sinforiano signature'. Zo is onze 'Sinfo Rosado' een blend van Tempranillo, Albillo en Verdejo druiven. En gebruiken we voor onze 'Quelías' bijvoorbeeld een blend van Albillo, Grenache, Tempranillo en Verdejo. ”

(blog gaat verder onder foto's)

Onze filosofie

“Uit die keuze om ook nog met zulke oude wijnstokken te werken kun je meteen een deel van onze familie-filosofie halen. Wij geloven in het milieuvriendelijk maken van onze wijnen volgens duurzame wijnbouw methoden.

We plukken nog met de hand. Dat is wat mijn vader ons geleerd heeft: een machine voert gewoon uit, maar een menselijk oog kan zien of een tros al klaar is om geplukt te worden.

Die menselijk factor maakt dat onze wijnen nog hoger in kwaliteit zijn dan we alleen met goede wijnstokken en een kwalitatief sterk wijnproductie-proces voor elkaar zouden kunnen krijgen. Wijnen waar wij met trots onze familienaam aan verbinden”, vertelt Miguel gepassioneerd.

(blog gaat verder onder foto's)

Grote trots

Ruth: “Als je vraagt naar de wijn waar ik het meest trots op ben dan zegt mijn hart onze ‘Sinfo Rosado’. Dit is de wijn is waar we bijvoorbeeld in Valladolid regionale bekendheid mee hebben gekregen. Iedereen kent daar die fantastische, fruitige ‘Sinfo’ met het opvallende oranje etiket van het wijnhuis Sinforiano.... “.

“Aan de ene kant ben ik het daar volledig mee eens, aan de andere kant denk ik ook onmiddellijk aan de ‘Quelías Rosé’ waarmee we wereldwijde bekendheid hebben gekregen door de Grand Gold Medal te winnen op het Concours Mondial Bruxelles 2019. Dat is zeker wel iets waar we als wijnhuis ontzettend trots op zijn", glundert Miguel.

“Haha, hoewel we stiekem ook best wel heel erg trots zijn op het success van onze ‘Raimun Verdejo’ in Nederland.”, eindigt Ruth.

(blog gaat verder onder foto's)

Proost met de Beste rosé van de Wereld Cigales Quelías Bodegas Sinforiano

Leuk weetje

“We kregen pasgeleden een fantastisch (spaanstalig) recept voor ‘Mejillones Rellenos’ om te combineren met de ‘Quelías Rosé’. Aangezien jullie in Nederland best wel gek zijn op mosselen, en de Quelías echt fantastisch is in te zetten als ‘eetwijn’, leek me dat wel een leuk recept om te delen”, aldus Ruth.


Meer lezen?