Bricco del Cucù… komt naar je toe

Parel uit de Piemonte

Even voorstellen... Irene Sciolla van familiehuis Bricco del Cucù

Irene is een ontzettend gepassioneerde, jonge wijnmaakster. Een paar jaar geleden heeft zij de leiding van het wijnhuis overgenomen van haar vader Dario. Dario is nog steeds nauw betrokken bij het reilen en zeilen in het wijnhuis. Ook zussen Erica en Chiara helpen mee om Bricco del Cucù meer bekend te maken.

Aangezien Irene geen probleem heeft met zelf enthousiast over haar wijnhuis te praten (zie haar Instagram en Facebook) gaat het woord nu over naar Irene.

(blog gaat verder onder foto's)

De wijnstreek met de mooiste wijnen

Irene: "Zoals al was gezegd door Heskia & Kim vind je ons wijnhuis in Piemonte, in de heuvelachtige landstreek ‘Langhe’ waar je vast en zeker de steden Alba en Asti kent.

Maar eigenlijk kondig ik liever aan dat je dé wijnstreek met de mooiste wijnen hebt gevonden: de regio van de Dolcetto di Dogliani!

Hoewel de Piemonte vooral bekend is dankzij de Barolo en Barbaresco zijn er naar mijn mening ook andere wijnen echt wel het ontdekken waard. Dan heb ik het niet alleen over wijnen gemaakt van de bekendste druif uit deze regio: de Nebbiolo, maar ook zeker over de Dolcetto-druif. Deze staat naar mijn mening echt wel in de top 3 beste rode druiven van de Piemonte. 

Bekende wijnen die van deze druif worden gemaakt zijn onder andere de Dolcetto d’Alba en de Dolcetto d’Asti. Iets minder bekend is onze Dolcetto di Dogliani..."

(blog gaat verder onder foto's)

Het eigenwijze wijnhuis 'van de koekoek'

Irene: "Mijn opa, Giuseppe Scolla, is de oprichter van het wijnhuis. Hij volgde zijn vaders voetsporen in de liefde voor het wijn maken, maar was wat eigenwijs en wilde zijn eigen weg volgen. Bricco del Cucú werd geboren!

De naam van het wijnhuis kun je als volgt vertalen. ‘Bricco’ betekent vrij vertaald ‘heuvel’ en ‘Cucù’ betekent ‘koekoek’. Dat maakt onze wijn dus ‘wijn uit de heuvels van de koekoek’.

In de heuvels van Mondovi, waar onze wijngaarden zijn, dicht bij de Franse Alpen, verblijft namelijk een aantal maanden per jaar de koekoek (“Cucù”). Er gaat zelfs een oud volksverhaal rond dat je aan de hand van de aankomst van de koekoek kunt voorspellen hoe de oogst van dat jaar gaat zijn…"

(blog gaat verder onder foto's)

Verrassende druiven uit de Piemonte

"Dankzij opa ‘Beppe’ werken we veel met de Dolcetto-druif, maar je vindt in onze wijngaarden ook wat Merlot, Sauvignon Blanc en Arneis. Deze druiven doen het erg goed op de kalkstenen/ marmeren ondergrond.

In de toekomst zou ik graag ook nog wat met de Barbera druif gaan doen, maar dat zijn plannen voor later. Ik wil me nu eerst richten op onze bijzondere Dolcetto wijnen (‘Dolcetto di Dogliani’ en ‘San Bernardo’) en verrassende blends van Dolcetto & Merlot (‘Superboum’ en ‘Diavolisanti’) en Sauvignon Blanc & Arneis (‘Livor’).", aldus Irene.

(blog gaat verder onder foto's)

Onze filosofie

"We gebruiken in onze wijngaarden geen insecticiden en zijn heel streng in de selectie van druiven die we voor onze wijnen gebruiken. Om onze wijnen te maken gebruiken we alleen druiven uit eigen wijngaarden. Dat maakt misschien dat onze kwantiteit lager ligt, maar zo maken we wel kwaliteitswijnen waar we 100% achter kunnen staan.

Deze wijnen maken we volgens traditionele methode met hier en daar wat moderne hulpmiddelen. Dat betekent dat we voor het maken van onze wijn nog steeds gebruik maken van de grote houten vaten en onze betonnen tanks. Dat draagt bij aan het bijzondere karakter van onze wijnen."

(blog gaat verder onder foto's)

Mijn grote trots

Irene: "De ‘Dolcetto di Dogliani’. Een rode wijn die volledig gemaakt is van Dolcetto-druiven. Volgens traditie, en de regels van de D.O.C.G., moet deze wijn 12 maanden gerijpt zijn voordat ze gebotteld mag worden.

Dat maakt haar een Dolcetto-wijn die totaal anders is qua karakter dan de meer bekende ‘Dolcetto d’Alba’ of de ‘Dolcetto d’Asti’. Deze laatste twee wijnen staan bekend als jonge fruitige danwel jonge frisse wijnen, terwijl mijn ‘Dolcetto di Dogliani’ wel veel fruit heeft maar met een veel meer aards karakter.

Thuis drinken wij deze wijn bij de dagelijkse maaltijd omdat ze veel zachter is qua tannines en veel toegankelijker dan bijvoorbeeld onze houtgerijpte Dolcetto di Dogliani ‘San Bernardo’."

(blog gaat verder onder foto's)

Leuk weetje: 'Dogliani Cherry'

Irene: "Deze zomer ben ik bezig met een social media campagne om mensen zover te krijgen om niet alleen witte & rosé wijn, maar ook rode wijn te drinken. Wist je namelijk dat je de ‘Dolcetto di Dogliani’ ook prima licht gekoeld kunt drinken?

Of, mocht dat je niet helemaal liggen, dan kun je mijn eigen wijn-cocktail ‘Dogliani Cherry’ proberen.... ????

Ingrediënten:
- Dolcetto di Dogliani
- shotje kersenlikeur
- geraspt kaneelstokje
- sinaasappelschil
- ijs

Kijk hier hoe ik het maak: Facebook filmpje!"


Meer lezen?