Bricco del Cucù Diavolisanti

Italië | Piëmonte

Hét huwelijk tussen hemel en hel…

Waar komt deze wijn vandaan?

15,80

Categorie:
Italië
Piëmonte
Az. Agr. Bricco del Cucù
Krachtig & Vol
Rood
Merlot, Dolcetto
Kurk
>1 uur
18
Bevat sulfieten
2013
14%
12 mnd hout
tot 2024
0.75

Deel je moment!

Diavolisanti of ‘Diavoli Santi’: letterlijke vertaling is ‘Duivels en Heiligen’.

Diavolisanti is een naam, een idee, een uitdaging. Als Irene vertelt over de ‘Diavolisanti’ dan gaat ze stralen. “Deze wijn staat voor het bijeen brengen van twee werelden: Dolcetto en Merlot druiven, kleine houten barriques en traditionele grote houten vaten, het dilemma tussen innovatie en traditie en de vraag: is wijn het juiste plezier of een gevaarlijke zonde?”

Het is een dilemma waar iedere wijnboer mee zit: enerzijds wil je de traditie in ere houden en anderzijds wil je ook innoveren. Vader Dario gebruikt de Dolcetto druiven die heel traditioneel zijn voor deze streek en die in grote houten vaten worden gerijpt. Daarnaast gebruikt hij Merlot druiven, die niet traditioneel zijn hier en die op kleine houten vaten (barriques) hebben gerijpt. De wijnen worden daarna samengebracht en dit blijft zo nog minimaal 6 maanden rijpen in de fles om zijn karakter verder te ontwikkelen.

Om deze unieke combinatie ook een passend etiket te geven, heeft Irene met haar zussen de fresco’s in het kerkje van San Fiorenzo weer goed onder de loep genomen. Haar zus Erica weet heel mooi uit te leggen waarom deze fresco zo goed bij de Diavolisanti past. “Als de fles rechtop staat zie je aan het etiket dat je nog ‘in de hel’ bent: je hebt nog niet kunnen genieten van de wijn. Maar op het moment dat de fles steeds verder leeggeschonken wordt, kom je steeds meer ‘in de hemel’. Vandaar dat als de fles ondersteboven wordt gehouden, dat je op het etiket een hemelse afbeelding ziet staan…”.

Krachtig, intens, elegant, enigszins complex, mineralig, aards, ….dit zijn slechts een paar woorden waarmee wij de Diavolisanti zouden omschrijven. Eigenlijk is het gewoon een wijn die je geprobeerd moet hebben. Dit is een stevig (maar elegant) glas rode wijn voor bij een goed stuk rood vlees of wild!

 

Als er een prijs zou zijn voor mooist gelegen wijngaard van Italië, dan zou Bricco del Cucù daar zeker voor in aanmerking komen. Bovenop een heuvel die over de streek uitkijkt waar ook de Barolo’s en Nebbiolo’s vandaan komen, liggen de wijngaarden van het familiebedrijf Bricco del Cucù. Omdat er veel koekoeken aangetrokken worden door de ligging leek Bricco del Cucù de enige juiste naam natuurlijk.

Bricco del Cucù is een echt familiebedrijf. De vader heet Dario Sciolla en zijn dochters Irene en Chiara. Chiara is degene die ons te woord staat en ons alles vertelt over hun bedrijf. Zo vertellen zij ons hun wijnmaakproces en de oorsprong van hun etiketten die gebaseerd zijn op fresco’s uit een eeuwenoude kerk in het dorp nabij.

“Wil je misschien een kijkje nemen in deze bijzondere kerk?” vraagt Chiara aan ons. Dat laten we ons natuurlijk geen tweede keer vragen. In de kerk beneden in de wijngaard zijn heel bijzondere fresco’s aangebracht. Het kerkje heet ‘Chiesa di San Fiorenzo’ en we boffen dat we deze mogen bezichtigen. Het kerkje is maar beperkt open en Chiara beheert samen met een aantal betrokken buurtbewoners deze nalatenschap. Kijk gerust eens bij onze filmpjes voor een sfeerimpressie.

Als een ode aan dit heiligdom zijn er een aantal flessen voorzien van fresco’s uit deze kerk. Onder andere de Superboum heeft een kenmerkende schildering hiervandaan. Kortom, met het drinken van deze wijn help je mee aan het behoud van dit monument…

Maar neem gerust van ons aan dat de wijnen van Bricco del Cucù ook gewoon heel erg lekker zijn.

Op werkdagen voor 15:00
besteld, morgen in huis.
gratis verzending vanaf
€60,- bij betaling met iDeal
kies het bezorgmoment
dat jou het beste uitkomt!
niet tevreden, geld terug.
retourneren is mogelijk.