Gilbert Ruhlmann Muscat Sec

Frankrijk | Elzas

Dé aspergewijn van de Fransen

Waar komt deze wijn vandaan?

13,85

Categorie:
Frankrijk
Elzas
Gilbert Ruhlmann
Fris & Fruitig
Wit
Muscat
Kurk
10
Bevat sulfieten
2021
6.4 g/l
12%
2025
0.75

Deel je moment!

Vraag iedere kok in de Elzas in Frankrijk wat de beste wijn bij asperges is en het antwoord is: Muscat Sec. En inderdaad, als je kijkt op de menu kaarten van bekende restaurants in deze regio, dan is de combinatie ‘Asperges en Muscat wijn’ vanzelfsprekend.

En dat is goed te begrijpen ook. Bij asperges proef je de verfijnde smaak van de Muscat Sec erg goed. Toch wordt maar 3% van de Elzas wijnregio beplant met Muscat druiven. Deze druiven zijn namelijk erg gevoelig voor weersomstandigheden. Bij te koude, natte of te droge zomers/winters kan de oogst zomaar ineens halveren.

Bodem: grind en grof zand. De Muscaat druif is mooi groot, met een onvergelijkbare fruit smaak. Een lichte, fruitig droge witte wijn. Zeer aromatisch. Als je de wijn drinkt krijg je bijna het gevoel werkelijk in de druiven te bijten.

Het wijnhuis van Gilbert Ruhlmann is erg trots op hun Muscat Sec. Naast de perfecte combinatie met asperges, is deze wijn ook zeer fijn als aperitief, bij vis en gewoon heerlijk op het terras. Voor de afwisseling – probeer deze wijn ook eens bij lichte kazen of bij Thais eten. Je zult versteld staan.

Nog wat trotse informatie: de Muscat heeft een gouden medaille gewonnen op het Elzas wijnconcours.

Eigenlijk is de Elzas best een merkwaardig gebied. Men spreekt er twee talen doordat deze regio in de afgelopen honderd jaar meerdere keren Duits en Frans grondgebied is geweest. De namen van dorpen zijn vaak in het Duits, maar tegelijkertijd is de taal op straat toch vooral Frans. De Elzas is juist hierdoor misschien wel het beste voorbeeld van een Europese regio. Niet voor niets is de hoofdstad van de Elzas Straatsburg, de stad waar het Europese Parlement samenkomt.

In het dorp Scherwiller, vlakbij Colmar en Sélestat, ligt het wijnhuis van Gilbert Ruhlmann. Ook hier zie je dus weer een combinatie van een Duitse achternaam en Franse voornamen. Gilbert heeft het huis in 1957 opgericht en inmiddels hebben zijn zonen, Guy en Pascal, het overgenomen. Alle wijngaarden van dit wijnhuis bevinden zich in de directe omgeving van Scherwiller.
Dit befaamde gebied voor Riesling wijnen heeft zelfs een eigen AOC, binnen de AOC van de Elzas.

“Wij werken hier met de typische druiven van de Elzas” vertelt Guy “zo zijn daar onder meer de Riesling, Pinot Noir en de Muscat.” Vervolgens legt hij uit hoe dat nu precies zit met de heuvels, bodemgesteldheid en de ‘terroir’ (alles waarmee de wijnstokken in contact komen). “De Elzas is een wijngebied waarin iedere heuvel, ieder dorp een andere samenstelling van de bodem kent. Daardoor kan een Riesling wijn in het ene dorp totaal anders smaken dan die uit een dorp even verder. Het maakt dat Elzas wijnen heel veelzijdig zijn en dat de Elzas niet voor niets een wijngebied met een internationale reputatie is.”

Ze zijn zo bezig met het gebruik van de bodem en terroir, dat het mooie is dat de heren Ruhlmann ervan overtuigd zijn dat je dit ook zo in stand moet houden voor de volgende generaties. Zij zijn daarom aangesloten bij ‘Terra Vitis’. Dit is een Franse nationale federatie die “een verstandige, fatsoenlijke wijnbouw realiseert; met respect voor mens en natuur”. De wijnboer onderwerpt zichzelf, vanuit zijn passie, aan een streng ecologisch concept.

Binnen de Elzas is het huis van Gilbert Ruhlmann een huis dat bekend is onder wijnkenners. We waren dan ook wel wat verbaasd dat dit wijnhuis nog niet in Nederland verkrijgbaar is. Als de wijngids van Frankrijk, de Guide Hachette, zo lovend is over je wijnen, dan verdienen de wijndrinkers in Nederland het toch ook om je wijnen te proeven?

Op werkdagen voor 15:00
besteld, morgen in huis.
gratis verzending vanaf
€60,- bij betaling met iDeal
kies het bezorgmoment
dat jou het beste uitkomt!
niet tevreden, geld terug.
retourneren is mogelijk.