Gilbert Ruhlmann Pinot Noir

Frankrijk | Elzas

Typisch Franse charme en elegantie

Waar komt deze wijn vandaan?

11,65

Uitverkocht

Categorie:
Frankrijk
Elzas
Gilbert Ruhlmann
Soepel & Fruitig
Rood
Pinot Noir
Kurk
12-14
Bevat sulfieten
2016
1 g/l
4.7 g/l
12,5%
2020
0.75

Deel je moment!

Pinot Noir: beroemd door de grote rode Bourgogne wijnen en van sommige Champagnes. Misschien wel één van de meest geliefde druiven onder wijndrinkers en de meest gehate druif onder wijnmakers. Het is een zeer complexe druif voor groei en vinificatie, maar heeft een grandioze diversiteit. Hij gedijt zeer goed in een niet te warm en vrij vochtig klimaat. Tsja, dat kunnen we (naast de Bourgogne) wel zeggen van de Elzas.

De Pinot Noir is zeer gevoelig voor de bodem/terroir waar hij groeit. En laat dat nou ook één van de kenmerkende aspecten van de Elzas zijn: er is daar een unieke verscheidenheid aan terroir. In een Pinot Noir wijn kan men dus altijd wel een bepaalde aardsheid ontdekken.

Vanwege zijn dunne schil heeft de Pinot Noir weinig tannines. Ondanks dat zijn schil heel donker is, is de druif zelf vrijwel wit; wat dus vrij licht gekleurde rode wijn geeft. De jonge Pinot Noir van Gilbert Ruhlmann is fruitig, licht met weinig tannines en zeer mooi rond.

Guy Ruhlmann heeft een opleiding in de Bourgogne gevolgd, en dat is erg goed te merken bij zijn Pinot Noir. Het is een prachtige wijn. Net als bij de meeste Pinot Noir wijnen kun je hem gerust nog 3-4 jaar laten liggen, als je zou willen… Hij is nu ook heerlijk en prima direct te drinken.

Aanrader: drink een Pinot Noir iets gekoeld – op ongeveer 12-14 graden.

De Pinot Noir past uitstekend bij vleesgerechten, wildgerechten en natuurlijk het typische Elzasgerecht ‘Baeckeoffe’ (stoofpotje van verschillende vlees soorten). Ook een perfecte combinatie met verse tonijn. En natuurlijk bij milde- en sterke kaassoorten.

Eigenlijk is de Elzas best een merkwaardig gebied. Men spreekt er twee talen doordat deze regio in de afgelopen honderd jaar meerdere keren Duits en Frans grondgebied is geweest. De namen van dorpen zijn vaak in het Duits, maar tegelijkertijd is de taal op straat toch vooral Frans. De Elzas is juist hierdoor misschien wel het beste voorbeeld van een Europese regio. Niet voor niets is de hoofdstad van de Elzas Straatsburg, de stad waar het Europese Parlement samenkomt.

In het dorp Scherwiller, vlakbij Colmar en Sélestat, ligt het wijnhuis van Gilbert Ruhlmann. Ook hier zie je dus weer een combinatie van een Duitse achternaam en Franse voornamen. Gilbert heeft het huis in 1957 opgericht en inmiddels hebben zijn zonen, Guy en Pascal, het overgenomen. Alle wijngaarden van dit wijnhuis bevinden zich in de directe omgeving van Scherwiller.
Dit befaamde gebied voor Riesling wijnen heeft zelfs een eigen AOC, binnen de AOC van de Elzas.

“Wij werken hier met de typische druiven van de Elzas” vertelt Guy “zo zijn daar onder meer de Riesling, Pinot Noir en de Muscat.” Vervolgens legt hij uit hoe dat nu precies zit met de heuvels, bodemgesteldheid en de ‘terroir’ (alles waarmee de wijnstokken in contact komen). “De Elzas is een wijngebied waarin iedere heuvel, ieder dorp een andere samenstelling van de bodem kent. Daardoor kan een Riesling wijn in het ene dorp totaal anders smaken dan die uit een dorp even verder. Het maakt dat Elzas wijnen heel veelzijdig zijn en dat de Elzas niet voor niets een wijngebied met een internationale reputatie is.”

Ze zijn zo bezig met het gebruik van de bodem en terroir, dat het mooie is dat de heren Ruhlmann ervan overtuigd zijn dat je dit ook zo in stand moet houden voor de volgende generaties. Zij zijn daarom aangesloten bij ‘Terra Vitis’. Dit is een Franse nationale federatie die “een verstandige, fatsoenlijke wijnbouw realiseert; met respect voor mens en natuur”. De wijnboer onderwerpt zichzelf, vanuit zijn passie, aan een streng ecologisch concept.

Binnen de Elzas is het huis van Gilbert Ruhlmann een huis dat bekend is onder wijnkenners. We waren dan ook wel wat verbaasd dat dit wijnhuis nog niet in Nederland verkrijgbaar is. Als de wijngids van Frankrijk, de Guide Hachette, zo lovend is over je wijnen, dan verdienen de wijndrinkers in Nederland het toch ook om je wijnen te proeven?

Op werkdagen voor 15:00
besteld, morgen in huis.
gratis verzending vanaf
€60,- bij betaling met iDeal
kies het bezorgmoment
dat jou het beste uitkomt!
niet tevreden, geld terug.
retourneren is mogelijk.