Les Vignerons des Albères – La Mandorle Blanche – witte wijn – Frankrijk – Côtes du Roussillon

Les Vignerons des Albères La Mandorle Blanche

Frankrijk | Côtes du Roussillon

De witte parel uit de Albères

Waar komt deze wijn vandaan?

11,90 incl. BTW

Op voorraad

Frankrijk
Côtes du Roussillon
Les Vignerons des Albères
Rijk & Fris
Wit
Witte Grenache, Verm...
Kurk
10-12 °
Bevat sulfieten
2017
2023
0.75

Deel je moment!

Iedereen die wel eens naar Zuid-Frankrijk heeft gereden via de A9 (Montpellier-Spaanse Grens) weet dat je direct na Narbonne de laagvlakte van Perpignan oprijdt. Op dat moment zie je ook vrijwel gelijk één van de hoogste toppen van de Pyreneeën, namelijk de Canigou (2800m.). De Pyreneeën vormen hier de grens met Spanje en het stuk gebergte direct aan de Middellandse Zee heet ‘Les Albères’. De mensen spreken hier Frans, maar een groot deel van de bevolking spreekt ook het Catalaans. De plaatsnamen worden hier in het Frans en in het Catalaans aangegeven. Veel Nederlanders kennen de bekende badplaatsen als Collioure, Argelès-Sur-Mer en Banyuls-sur-Mer.

“De Tramontane (in Spaans Tramontana) in combinatie met de invloed van zee geven de wijnen van Les Vignerons des Albères zo’n aparte en unieke smaak” vertelt één van de wijnboeren ons als wij  daar binnenlopen. Het is duidelijk, de mannen van Les Vignerons des Albères vinden het maar wat leuk dat wij geïnteresseerd zijn in hun wijnen. Ze staan net bij elkaar om de laatste nieuwtjes te bespreken en meteen krijgen we een uitnodiging om achter één van hen aan te rijden. Vol enthousiasme laat hij zijn wijngaard zien. In het filmpje zie je daar wat beelden van.

In het binnenland van de bovengenoemde badplaatsen en aan de voet van het Albères gebergte hebben aan aantal wijnboeren zich verenigd en noemen zich nu ‘Les Vignerons des Albères’. Met hun samenwerking hebben ze deze wijnen goed op de kaart weten te zetten. Ze hebben inmiddels meerdere prijzen gewonnen en de Guide d’Hachette, de wijnbijbel van Frankrijk, heeft zeer lovende recensies geplaatst.

Kortom, gek eigenlijk dat ze nog niet in Nederland verkrijgbaar zijn. Tot nu natuurlijk, want toen wij na terugkomst zeiden dat wij wel overtuigd waren dat wij een selectie van hun wijnen ook in Nederland gaan verkopen, begonnen ze eensgezind te juichen. En dat moest natuurlijk gevierd worden met….wijn. À votre Santé!

In deze bijzondere witte wijn, gemaakt van witte Grenache & Vermentino, proef je de invloed van de Middellandse Zee-bries, de Tramontana-wind en de leisteen waarop de wijnstokken groeien. Een prachtig voorbeeld van hoe je ‘terroir’ kunt proeven in een wijn.

Na het persen laten Les Vignerons des Albères de wijn rijpen op Frans eikenhouten vaten van uitzonderlijk hoge kwaliteit. Het resultaat: een witte wijn met aroma’s van exotisch fruit, witte perzik en zachte vanille, dankzij de houtrijping. Een volle, ronde, zijdezachte wijn met voldoende complexiteit om ook bij zwaardere maaltijden prima mee te kunnen.