Les Vignerons des Albères Malicieuse Blanc

Frankrijk | Côtes Catalanes

Verfrissende zusje van de Malicieuse Rosé

Waar komt deze wijn vandaan?

8,25

Categorie:
Frankrijk
Côtes Catalanes
Les Vignerons des Albères
Verfrissend
Wit
Grenache Blanc
Kurk
8-10
Bevat sulfieten
2022
13,5%
2024
0.75

Deel je moment!

Een typische wijn uit Zuid Frankrijk waar de druiven groeien op de grond van de uitlopers van de Pyreneeën (de Albères) en dicht bij de Middellandse Zee. Wijngaarden in deze regio profiteren van een gunstige ligging met niet alleen veel zon maar ook de Tramontana wind die vanuit de Pyreneeën waait

Hier in het zuiden van Frankrijk werken de wijnboeren graag met de Grenache druiven. Die zijn er in een aantal varianten en de bekendste die wordt gebruikt voor de productie van witte wijn is de Grenache Blanc (Witte Grenache).  Bij Les Vignerons des Albères werken ze maar wat graag met de witte Grenache druif. Voor de Malicieuse lijn selecteren de wijnboeren alleen de beste druiven. Malicieuse betekent ondeugend en de lijn is bedoeld om het speelse karakter van deze lijn te benadrukken. De wijnboeren vinden het ook eigenlijk wel leuk om te experimenteren namelijk…. 

In de sierlijke Malicieuse lijn past deze Malicieuse Blanc gemaakt van 100% Grenache Blanc uitstekend. Een uitgesproken witte wijn die niet alleen een frisheid kent die doet denken aan ‘groene appeltjes’ maar tegelijkertijd ook heerlijk toegankelijk, vol en zacht is.

Past heel goed bij visgerechten, lichte vleesgerechten zoals kip en kalkoen en ook heel lekker als aperitief. 

Fan van de Malicieuse Rosé (gemaakt van de grijze Grenache-druif)? Dan is haar witte zusje ook zeker het ontdekken waard!

Iedereen die wel eens naar Zuid-Frankrijk heeft gereden via de A9 (Montpellier-Spaanse Grens) weet dat je direct na Narbonne de laagvlakte van Perpignan oprijdt. Op dat moment zie je ook vrijwel gelijk één van de hoogste toppen van de Pyreneeën, namelijk de Canigou (2800m.). De Pyreneeën vormen hier de grens met Spanje en het stuk gebergte direct aan de Middellandse Zee heet ‘Les Albères’. De mensen spreken hier Frans, maar een groot deel van de bevolking spreekt ook het Catalaans. De plaatsnamen worden hier in het Frans en in het Catalaans aangegeven. Veel Nederlanders kennen de bekende badplaatsen als Collioure, Argelès-Sur-Mer en Banyuls-sur-Mer.

“De Tramontane (in Spaans Tramontana) in combinatie met de invloed van zee geven de wijnen van Les Vignerons des Albères zo’n aparte en unieke smaak” vertelt één van de wijnboeren ons als wij  daar binnenlopen. Het is duidelijk, de mannen van Les Vignerons des Albères vinden het maar wat leuk dat wij geïnteresseerd zijn in hun wijnen. Ze staan net bij elkaar om de laatste nieuwtjes te bespreken en meteen krijgen we een uitnodiging om achter één van hen aan te rijden. Vol enthousiasme laat hij zijn wijngaard zien. In het filmpje zie je daar wat beelden van.

In het binnenland van de bovengenoemde badplaatsen en aan de voet van het Albères gebergte hebben aan aantal wijnboeren zich verenigd en noemen zich nu ‘Les Vignerons des Albères’. Met hun samenwerking hebben ze deze wijnen goed op de kaart weten te zetten. Ze hebben inmiddels meerdere prijzen gewonnen en de Guide d’Hachette, de wijnbijbel van Frankrijk, heeft zeer lovende recensies geplaatst.

Kortom, gek eigenlijk dat ze nog niet in Nederland verkrijgbaar zijn. Tot nu natuurlijk, want toen wij na terugkomst zeiden dat wij wel overtuigd waren dat wij een selectie van hun wijnen ook in Nederland gaan verkopen, begonnen ze eensgezind te juichen. En dat moest natuurlijk gevierd worden met….wijn. À votre Santé!

Op werkdagen voor 15:00
besteld, morgen in huis.
gratis verzending vanaf
€60,- bij betaling met iDeal
kies het bezorgmoment
dat jou het beste uitkomt!
niet tevreden, geld terug.
retourneren is mogelijk.