Villa Medici Bardolino Superiore

Italië | Veneto

Gardameer elegantie

Waar komt deze wijn vandaan?

12,45

Categorie:
Italië
Veneto
Villa Medici
Elegant & Intens
Rood
Corvina, Rondinella, Molinara
Kurk
16-18
Bevat sulfieten
2019
13,5%
6 mnd deel houten barriques
2025
0.75

Deel je moment!

De DOC Bardolino ligt praktisch tegen het Gardameer aan, aan de zuid-oost kant van het meer, bij het mooie dorpje Bardolino. Voor die heerlijke wijnen die hier vandaan komen worden dezelfde soort druiven gebruikt als waar wijnen van worden gemaakt in de Valpolicella regio ten noorden van Verona.

De Bardolino Superiore van Villa Medici is diep donker robijnrood en gemaakt van 55% Corvina, 30% Rondinella en 15% Molinara druiven.

Van de wijn wordt 25% in eikenhouten barriques gerijpt gedurende 6 maanden, de overige 75% blijft in roestvrijstalen tanks tot het op de fles doen. Daarna blijft de wijn nog zeker 3 maanden rijpen op de fles. Het is een licht kruidige wijn met lekker veel rijp rood fruit smaak en soepele tannines.

Deze Bardolino Superiore is heel goed te combineren met pastagerechten met vleessaus of gegrild (rood) vlees. Of gewoon omdat je er zin in hebt…

Ongeveer 20 kilometer ten zuidoosten van het Gardameer ligt het dorp Custoza. Om twee dingen is Custoza heel erg bekend. Allereerst is daar het ‘Ossuarium van Custoza’, een meer dan 20 meter hoog monument in de vorm van een obelisk op een hoge heuvel. Het is in 1879 gebouwd ter nagedachtenis aan de Slag om Custoza toen Italië vocht voor zijn onafhankelijkheid tegen het keizerrijk Oostenrijk-Hongarije, dat destijds de graafschappen Venetië en Trentino in bezit had.

Dan, naast dit stukje geschiedenisles, is Custoza bekend om haar witte wijn. De ‘Bianco di Custoza’ kent men in heel Italië, maar helaas nog niet echt in Nederland. Overigens ligt dat zeker niet aan de wijn. In de landen om ons heen is de Custoza met een enorme opmars bezig.  Wijndivas vindt dat Nederland dus ook maar eens kennis moet maken met de Custoza wijn.

In de zoektocht naar een mooie Custoza kwamen we in contact met wijnhuis Villa Medici. En inderdaad zit daar een link naar de bekende adellijke familie de Medici, die grote gedeeltes van Italië regeerden (vooral de omgeving van Florence). “In Custoza staat nog steeds een buitenhuis van de familie de Medici: Villa Medici” vertelt eigenaresse Paola ons. “Het is familiebezit en eigenlijk moeten we de villa hoognodig restaureren. Maar ja, onze tijd zit vooral in het wijnhuis. Prioriteiten he?”

Buiten de Custoza wijn laat Paola ons kennis maken met de andere prachtstukken. Luigi, haar man en wijnmaker, is zo mogelijk nog enthousiaster. We maken kennis met onder andere de Pinot Grigio, de Bardolino en ook hun overheerlijke rosé: de Bardolino Chiaretto.

En ja, dan begrijpen we hun beslissing om meer tijd te steken in het wijnhuis dan in de restauratie van de villa volledig!

Op werkdagen voor 15:00
besteld, morgen in huis.
gratis verzending vanaf
€60,- bij betaling met iDeal
kies het bezorgmoment
dat jou het beste uitkomt!
niet tevreden, geld terug.
retourneren is mogelijk.