Uitgelicht: 3x niet-houtgerijpte rode wijnen

Rode wijnen zonder houtrijping

Wat een gekke tijd van het jaar is dit toch altijd… Want: drink je nog een lekkere frisse witte wijn of ga je al voor wat steviger rood?

Als je het ons vraagt is dit de ideale tijd van het jaar voor ‘niet-houtgerijpte rode wijnen’. Dus rode wijnen die niet hebben gerijpt in eikenhouten vaten. Wijnen die nog voldoende frisheid hebben en tegelijk toch al wel wat voller zijn. Die goed passen bij de nog wat mooiere dagen met wat zon, maar die ook prima op hun plek zijn als je al wat comfort nodig hebt tegen die eerste gure herfstdagen. 

In elk wijnland in Europa maken ze dat soort prettige rode wijnen. Om jou een paar ideeën te geven, hebben wij uit 3 van onze wijnlanden een wijn uitgekozen. 

(Verhaal gaat verder onder de foto),

1. Campiña - Señorio de Valdefinjas

Campiña - Toro

Spanje | DO Toro | Tinta de Toro

Deze fantastische Señorio de Valdefinjas, ofwel de Toro, is gemaakt door Rosa, de stoere vrouwelijke wijnmaakster van wijnhuis Campiña. Bij de eerste slok heb je al meteen door: dit is geen rode wijn die je met poezelige slokjes drinkt. Dit is VOL, vol fruit, vol zon, vol kracht, maar toch met een bepaalde soepelheid. Deze wijn is gemaakt van 100% ‘Tinta de Toro’: het onbekende tweelingzusje van de bekende Spaanse Tempranillo-druif.

Wij vinden deze wijn echt lekker bij ongeveer alles. We hebben deze wijn geprobeerd bij Tapas, bij vlees, bij kaas maar ook op het terras in onze tuin. Dit is echt een wijn voor iedere gelegenheid.

???? Benieuwd naar wijnhuis Campiña? Klik hier

2. Les Vignerons des Albères – Château Montesquieu Rouge

LVA - Montesquieu Rouge

Frankrijk | AOP Côtes du Roussillon | Syrah, Grenache, Carignan 

Toegankelijk en elegant is de perfecte omschrijving van deze wijn. De Château Montesquieu Rouge is een soepele combinatie van het vertrouwde drietal: Syrah, Grenache Noir en Carignan.

Niet alleen heeft de wijn een heerlijk parfum van rood fruit, ook zijn de tannines fluweelzacht. Heerlijke wijn om mee te ontspannen of om te drinken bij gerechten als groene groenten, kip, gegrild vlees of natuurlijk kaas. 

???? Benieuwd naar wijnhuis Les Vignerons des Albères? Klik hier

3. Villa Medici – Bardolino

Villa Medici - Bardolino

Italië | DOC Bardolino | Corvina, Rondinella, Molinara

De “Valpolicella blend” komt je wellicht bekend voor, maar heb je deze druiven-combinatie ooit geproefd uit één van de mooiste dorpjes aan het Gardameer, Bardolino? 

De Bardolino van wijnhuis Villa Medici is een hele sierlijke, fruitige wijn die goed past bij lichtere gerechten als salades en pasta's, maar ook bij vis, schaal- en schelpdieren. Niet alleen bij eten is deze wijn heel toegankelijk, ook past deze wijn perfect bij een goed gesprek. Echt gevaarlijk lekker! Voor je het weet is het tijd voor een volgend glas...

???? Benieuwd naar wijnhuis Villa Medici? Klik hier


Meer lezen?