Kennismaken met… Cantore di Castelforte

Ontdek Cantore di Castelforte en de wijnen van Giulio

Kennen wij alle wijnboeren waar we mee samen werken en zijn we ook bij elk wijnhuis geweest? Zeker weten! 

Sterker nog, wij gaan geen samenwerking aan met een wijnhuis als we er niet zijn geweest. Zo weten we precies wie jouw wijnen maakt en hoe. Om te zorgen dat het echt 'Wijndivas wijnen' zijn, wijnen die door de wijnboer zelf zijn gemaakt en niet door een wijnfabriek. En allemaal zo duurzaam mogelijk. 

Wij kennen onze wijnboeren dan wel, maar we willen jou ook heel graag onze wijnboeren, en in dit geval hun ‘Chardonnay’ en ‘Primitivo’, laten leren kennen. En onze wijnboeren willen graag kennis maken met jou. Deze keer wil Giulio graag kennis met je maken via een Wie, Wat, Waar. 

(verhaal gaat verder onder foto)

Wie - Generatie op generatie

Cantore di Castelforte is een echt familiehuis wat al generatie op generatie de liefde en passie voor het maken van wijn en olijfolie doorgeeft.

De markiezen Cantore di Castelforte hebben eeuwenlang landbouwgrond verbouwd in de buurt van Napels. Zo'n 70 jaar geleden is de markies naar Puglia (Manduria) gekomen en heeft daar het wijnhuis Cantore di Castelforte opgericht. Door huwelijken zijn er verschillende stukken grond bij gekomen, wat heeft gezorgd voor uitbreiding van het wijnhuis. Daarnaast is een groot deel van de grond toegewijd aan olijfbomen. Ze maken en bottelen namelijk ook hun eigen olijfolie.

In 2000 zijn zij een volledig nieuwe weg in geslagen door bewust ecologisch te gaan werken. Maar wel met behoud van de speciale charme van het wijnhuis en de streek.

(verhaal gaat verder onder foto's)

Wat -  Ecologische footprint

“Wanneer je van generatie op generatie je kennis doorgeeft, en ziet hoe jonge krachten ervaren wijnmakers worden, word je je ook bewust van je ecologische footprint”, aldus Giulio.

Alle energie van Cantore di Castelforte komt van hernieuwbare (duurzame) bronnen, mede doordat het hele wijnhuis is voorzien van zonnepanelen. Daarnaast worden de wijngaarden op een ecologische manier bewerkt. Cantore di Castelforte bestaat al eeuwenlang en wil ook voor de toekomstige generaties nog eeuwen blijven bestaan. Zij hebben zich er daarom op toegelegd dat alle landbouwproductie (druiven en olijven) biologisch is.

En die ecologische wijnen van Giulio zijn fantastisch. Zie bijvoorbeeld de ‘Chardonnay ‘Masserie Mazzetta’’, of de ‘Primitivo ‘Donna Maria’’.  Maar ook de ‘Primitivo di Manduria’, ‘Salice Salentino’’, en ‘Rosato Salento’. 

(verhaal gaat verder onder foto's)

Waar - Ontdek de hak van de laars van Italië

In de hak van de laars van Italië, provincie Puglia, ligt dit mooie wijnhuis.  Om precies te zijn, bij de stad Manduria. De wijncultuur is hier één geworden met de bewoners. Alle know-how wordt van generatie op generaties en van familie op familie overgedragen. Zo ook binnen de familie Castelforte. 

Overigens is Puglia  ook een fantastisch mooi gebied en bekend van de duizenden trulli in Alberobello. Dus mocht je ooit op zoek zijn naar een nieuwe vakantiebestemming dan is dit zeker een aanrader!

(verhaal gaat verder onder foto's)

Wijndivas Puglia wijnreis Cantore di Castelforte Italië

Meer Kennismaken met...?