Kennismaken met… Stanig

Wijngaarden tot aan de Sloveense grens!

Kennen wij alle wijnboeren waar we mee samen werken en zijn we ook bij elk wijnhuis geweest? Ja, zeker wel.

Sterker nog, wij gaan geen samenwerking aan met een wijnhuis als we er niet zijn geweest. Zo weten we precies wie jouw wijnen maakt en hoe. Om te zorgen dat het echt 'Wijndivas wijnen' zijn, wijnen die door de wijnboer zelf zijn gemaakt en niet door een wijnfabriek. En allemaal zo duurzaam mogelijk.

Wij kennen onze wijnboeren dan wel, maar we willen jou ook heel graag onze wijnboeren en hun wijn laten leren kennen. En onze wijnboeren willen graag kennis maken met jou. De broers Francesco en Federico willen graag kennis met je maken via een Wie, Wat, Waar.


(verhaal gaat verder onder foto)

Wie - van Opa naar kleinzoons

Wijnhuis Stanig is echt een familiebedrijf. Het wijnhuis werd opgericht in 1920 door Giuseppe Stanig. Nu, ruim een eeuw later, wordt het bedrijf met dezelfde toewijding en passie gerund door Francesco en zijn broer Federico. Gedurende de afgelopen jaren is er veel gemoderniseerd, maar de broers geloven ook nog heilig in de tradities van het handmatig plukken van de druiven en  goed voor het land zorgen, zodat het wijnhuis straks weer  overgedragen kan worden aan de volgende generaties.


(verhaal gaat verder onder foto)

Wat - van Tocai naar Friulano

De trots van Stanig is de Friulano, de meest bekende druif uit de wijnregio Friuli Colli Orientali, (letterlijk vertaald: de oostelijke heuvels van Friuli). Tot en met 2006 ging deze druif als 'Tocai' door het leven, tot de Hongaren het dat jaar in de EU voor elkaar hebben gekregen dat zij het alleenrecht zouden hebben op het gebruik van deze naam, welke ze gebruiken om hun dessertwijn aan te duiden... Door deze ontwikkeling moesten de wijnboeren van Friuli op zoek naar een nieuwe naam voor hun geliefde trots... Wat is dan logischer dan ‘Friulano’?! Francesco laat zijn Friulano 'sur lie' rijpen, dit betekent dat de wijn een periode rust op de gistcellen en -resten (de droesem). Dat zorgt voor een hele karaktervolle witte wijn, die zeer goed gastronomisch in te zetten is. Vooral als je een krachtigere en complexere witte wijn waardeert.


(verhaal gaat verder onder foto)

Naast de Friulano maakt Stanig uiteraard ook nog hele mooie andere wijnen zoals de verfrissende Ribolla Gialla. Deze druif wordt al sinds de de 13de eeuw verbouwd in Friuli. “De Ribolla Gialla is een geelkleurige druif (‘gialla’ is geel in het Italiaans) die een heel eigen kleur geeft aan de wijn”, legt Francesco uit, “een typische diepe kleur”. Francesco laat zijn Ribolla Gialla 6 maanden ‘sur-lie’ rijpen. Dat geeft deze wijn een wat vollere structuur.

Waar - De oostelijke heuvels van Friuli 

Wijnhuis Stanig vind je in de wijnregio Friuli Colli Orientali. Deze regio strekt zich uit over de heuvels van de oostelijke Friuli-regio, welke bekend staat om de golvende heuvels, vruchtbare valleien en een gematigd klimaat. De regio wordt door de Alpen beschermd tegen koude noordelijke winden en heeft tegelijkertijd profijt van zee invloeden uit het zuiden. We zitten hier namelijk niet ver van Venetië… De wijngaarden van Stanig stoppen precies bij de grens met Slovenië. Het resultaat van dit alles? Elegante, frisse en aromatische wijnen. De broers hebben naast hun wijnhuis een agriturismo en een restaurant. De agriturismo is van alle gemakken voorzien, het restaurant is eenvoudig maar smaakvol ingericht. Ze serveren er heerlijke lokale gerechten, begeleid door (hoe kan het ook anders) wijnen van eigen productie.


(verhaal gaat verder onder foto)

Zelf zijn wij uiteraard op bezoek geweest bij dit fantastische wijnhuis. Wil jij zien hoe ons bezoek bij Stanig was? Bekijk dan het filmpje hier.


Nog niet uitgelezen?