Kennismaken met… Bricco del Cucù

Italiaanse wijnen met een uitzicht!

Kennen wij alle wijnboeren waar we mee samen werken en zijn we ook bij elk wijnhuis geweest? Ja, zeker wel. 

Sterker nog, wij gaan geen samenwerking aan met een wijnhuis als we er niet zijn geweest. Zo weten we precies wie jouw wijnen maakt en hoe. Om te zorgen dat het echt 'Wijndivas wijnen' zijn, wijnen die door de wijnboer zelf zijn gemaakt en niet door een wijnfabriek. En allemaal zo duurzaam mogelijk.

Wij kennen onze wijnboeren dan wel, maar we willen jou ook heel graag onze wijnboeren en hun wijn laten leren kennen. En onze wijnboeren willen graag kennis maken met jou. 

Bricco del Cucù is een Italiaans wijnhuis, gelegen in de grandioze wijnstreek Piemonte en maakt echt fantastisch mooie wijnen en hele bijzondere etiketten.  

Irene Sciolla van Bricco del Cucù wil graag kennis met jou maken via een Wie, Wat, Waar.  

(verhaal gaat verder onder foto)

Wie - van Opa naar kleindochter

Wijnhuis Bricco del Cucù is echt een familiebedrijf. Vroeger werd het wijnhuis gerund door vader Dario Sciolla met hulp van zijn twee dochters, maar inmiddels heeft dochter Irene deze taak volledig op haar genomen. Irene is een ontzettend gepassioneerde, jonge wijnmaakster. 

De opa van Irene, Giuseppe Sciolla, is de oprichter van het wijnhuis. Hij volgde zijn vaders voetsporen in de liefde voor het wijn maken, maar was wat eigenwijs en wilde zijn eigen weg volgen. Bricco del Cucú werd geboren! Bricco del Cucù is niet echt een alledaagse naam, maar je kunt hem als volgt vertalen: ‘Bricco’ betekent vrij vertaald ‘heuvel’ en ‘Cucù’ betekent ‘koekoek’. Dat maakt dus: ‘wijn uit de heuvels van de koekoek’. Het klinkt wat gek, maar het heeft een duidelijke reden. In de heuvels van Mondovi, waar de wijngaarden van het wijnhuis liggen, verblijft namelijk een aantal maanden per jaar de koekoek.

(verhaal gaat verder onder foto)

Wat - eerlijke, natuurlijke wijnen

Bricco del Cucù staat onder andere bekend om haar bijzondere etiketten. De etiketten zijn gebaseerd op fresco’s uit een eeuwenoude kerk genaamd ‘Chiesa di San Fiorenzo’. Dit kerkje ligt beneden in het dorp.. Andere dochter Chiara beheert samen met een aantal betrokken buurtbewoners deze nalatenschap. Het is echt een fantastisch mooi beeld die hele wand vol fresco’s.

(verhaal gaat verder onder foto)

Bricco del Cucù Chiesa San Fiorenzo

Het wijnhuis werkt alleen met druiven uit eigen wijngaarden. Naast druivenstokken hebben ze ook hazelnootbomen, Alleen de allerbeste hazelnoten gebruiken ze om hazelnootcrème van maken. De hazelnoten die ze zelf niet gebruiken gaan naar de Nutella fabriek in Alba een paar kilometer verderop. In de wijngaarden vind je Merlot, Sauvignon Blanc en Arneis, maar de druif waar het bij Bricco eigenlijk allemaal om draait is de Dolcetto-druif. Hier in de regio van de DOCG Dogliani krijgt de druif een heel eigen en volwassen karakter, echt anders dan de jonge Dolcetto uit naburig Alba. 

Ook worden er verrassende blends van de druiven uit de wijngaarden gemaakt. De ongefilterde  'Livor' is gemaakt van Arneis en Sauvignon Blanc druiven, dit maakt het een 

interessante combinatie van een relatief onbekende en enorm bekende druif. ‘Arneis’ betekent in het lokale dialect ‘boefje’. Een naam gegeven aan deze druif omdat ze nogal moeilijk te produceren is. De wijn die Irene Sciolla van dit ‘boefje’  weet te maken heeft een geur van appels en heerlijk zacht en aangenaam in smaak. 

De ‘Superboum’ wordt gemaakt van de Dolcetto in combinatie met de bekende Merlot. Een wijn die door Bricco vooral gezien wordt als een wijn voor bij vleesgerechten en kaas. Probeer m eens bij Tagliata di manzo (met Rucola). Dit is een klassiek Italiaans gerecht waarbij de biefstuk in reepjes op een bed van Rucola wordt geserveerd met snippers Parmesaanse kaas.

Waar - beste wijnregio van Italië?

Bricco del Cucù vind je in de Piemonte, in de heuvelachtige landstreek ‘Langhe’ waar je vast wel eens van steden als ‘Alba’ en ‘Asti’ hebt gehoord. De streek waar je op elke heuvel een dorpje ziet liggen, met daar tussen de vele wijngaarden. Hoewel de Piemonte vooral bekend is dankzij de Barolo, zijn er genoeg andere wijnen die het echt waard zijn om te ontdekken. Waaronder dan natuurlijk ook de wijnen van Bricco del Cucù met de Dolcetto druif.

Als er een prijs zou zijn voor mooist gelegen wijngaard van Italië, dan zou Bricco del Cucù grote kanshebber zijn om te winnen vinden wij. Bovenop een heuvel vanwaar je bij helder weer de Alpen en de grens met Frankrijk kunt zien, liggen de wijngaarden van het familiebedrijf. Dit zijn pas duiven met een uitzicht

(verhaal gaat verder onder foto)

Bricco del Cucù Wijngaard

Zelf zijn wij uiteraard op bezoek geweest bij dit fantastische wijnhuis. Wil jij zien hoe ons bezoek bij Bricco del Cucù was? Bekijk dan het filmpje.


Nog niet uitgelezen?