Ontdek: de Valpolicella

Amarone, Classico Superiore en de Ripasso

In de winter drinken we graag een wat vollere rode wijn, dat past beter bij onze winterse gerechten en het geeft een gevoel van warmte als de wijn in je glas wat zwaarder is. Daarom nemen wij je mee naar familie wijnhuis Crosarola in de Italiaanse Valpolicella regio.

(verhaal gaat verder onder foto)

Het wijnhuis Crosarola ligt vlak bij Verona, in een van de oudste pittoreske dorpjes van de wijnregio Valpollicella: Fumane. Zelfs mét behulp van Google Maps is het nog een hele opgave om deze verborgen parel te vinden. Daar waar wijnhuizen normaal gesproken maar al te graag duidelijk maken waar ze te vinden zijn, door middel van grote borden naast de weg, gebruikt Crosarola alleen een bescheiden stenen kruis (in lokaal dialect crosarola genoemd) en een simpel naambordje boven aan de oprijlaan. Het wijnhuis zelf ligt wat lager op de heuvel, midden tussen haar eigen wijngaarden.

(verhaal gaat verder onder foto)

Sebastiano besloot in 2000, na jarenlang wijn voor andere wijnhuizen te hebben gemaakt, samen met zijn vrouw Nina, dat ze hun eigen wijnen wilden gaan maken. Dit is maar goed ook, want de allereerste Amarone die Sebastiano onder zijn eigen naam maakte, werd direct beloond met een gouden medaille!


De wijnregio Valpolicella staat zeer bekend om haar drie wijnen: Classico, Ripasso, Amarone. Voor het maken van de laatstgenoemde twee wijnen wordt écht een totaal ander proces toegepast dan bij ‘normale wijnen’. Deze wijnen worden namelijk gemaakt van ingedroogde druiven. Door het laten drogen van de druiven verliezen ze een groot deel van hun vocht, wat ervoor zorgt dat het bijna rozijntjes worden. Van deze druiven wordt de Amarone gemaakt. Zij is hiermee dan ook gelijk één van de meest beroemde wijnen ter wereld.
Als je de ‘gewone’ Valpolicella Classico wijn een soort van tweede gisting laat ondergaan door het toevoegen van de overgebleven gedroogde druivenschillen van de Amarone ontstaat de Ripasso. Zonder Amarone dus geen Ripasso….

Onderstaande Amarone, Classico Superiore en Ripasso zijn alle drie heerlijke rode wijnen met een volledig eigen karakter. En allemaal hun eigen moment. Wij nemen ze graag even een voor een met je door...

(verhaal gaat verder onder foto)

Sebastiano Righetti, prijswinnend wijnmaker, is zoals gezegd gelukkig een kleine 20 jaar geleden voor zichzelf begonnen. Waardoor we nu kunnen genieten van heerlijke wijnen uit zijn eigen wijngaard en onder eigen naam. Wijnen met vele prijzen en onderscheidingen.

Wat maakt Koningin Amarone nu zo uniek?

Na de oogst legt de wijnboer de druiven zorgvuldig met de hand in kratten die hij ter plekke in de speciale droogruimte plaatst. Gedurende drie tot vier maanden waait een koude Italiaanse winterwind door deze ruimte waardoor de druiven bijna tot rozijntjes indrogen.

Het sap van deze ‘rozijntjes’ krijgt ruim de tijd om te rijpen. Dit proces geeft ons de Amarone, de Koningin onder de wijnen' met een waanzinnig mooie elegante en intense smaak.

Het procedé voor Amarone luistert heel nauw en is streng gereguleerd door de wetgeving. Zo worden er alleen exclusieve druivensoorten gebruikt, die in speciale droogruimten worden gedroogd gedurende 3 maanden.

Wijn & Spijs tip: Combineer deze fantastische wijn met oude kazen, wild en stoofschotels voor een ultieme beleving!

Classico SuperioreDe meest dagelijkse variant

Uit de regio Valpolicella komt ook een karaktervolle wijn die wordt gemaakt zoals we gewend zijn bij wijn. De druiven worden vergist en daar wordt een lekkere, frisse, droge, zachte rode wijn van gemaakt.

Valpolicella Classico Superiore is de eenvoudige dagelijkse wijn uit de Valpolicella streek. De wijn die als basis nodig is om de grote zus Ripasso te kunnen maken. Toch vinden wij het te kort door de bocht om deze wijn eenvoudig te noemen.

In één van de beste wijngebieden van Italië is een dagelijkse wijn nooit eenvoudig. En de Valpolicella Classico Superiore is daarop geen uitzondering.

Wel is het een wat jongere, fruitige, rode wijn met subtiele tannines. Met een mooie robijnrode kleur en een heerlijke elegante geur is deze wijn een feestje in je glas.

Wijn & Spijs tip van de wijnboer zelf: de Baccalà Mantecato, een iconisch voorgerecht van vis uit de Venetiaanse keuken. Nadat de stokvis heeft geweld in room, klopt men de zacht geworden vis met knoflook, meer room, olijfolie, zwarte peper en aardappel op tot een heerlijke mousse... hmmmmm!

Ripasso – ‘Prinses Amarone’ - tussen de Amarone en Classico Superiore

De Ripasso Superiore is de Classico Superiore die gedurende een kleine maand wordt geweekt in de resten van de druivenschillen van de Amarone. Op deze manier krijgt hij de zo kenmerkende rozijntjes smaak én blijft hij toch heerlijk fris en elegant. Het is de ultieme geniet wijn die op elk gewenst moment kan worden gedronken. De ideale alleskunner!

Hoe te combineren? De Ripasso is zeer geschikt bij een maaltijd van bijvoorbeeld pasta met vleessaus of gerechten met rood vlees, zoals de locals doen. Heb je je lekker uitgeleefd in de keuken, dan is dit de wijn om erbij te serveren!Nog niet uitgelezen?