4 x Films & Wijnen

Welke wijn bij welke film? 

oktober 2022

Het zonnetje en de warme temperaturen maken weer plaats voor het koude natte weer… wat betekent dat de leuke filmavonden op de bank onder een dekentje er weer aankomen! Kaarsjes aan, borrelplankje op tafel en natuurlijk een glas wijn erbij. 

Maar welke? Onze ‘Netflix & Wijnen’ lijstjes komen je vast bekend voor, maar wij vonden het weer eens tijd voor een variant: dit keer een ‘Films & Wijnen’ editie. We hebben 4 wijnen voor je op een rijtje gezet die prima te combineren zijn met films in verschillende genres.

(verhaal gaat verder onder foto)

1. Lekker lachen

Heb jij de behoefte om even je hoofd leeg te maken met een heerlijke comedy… denk dan aan films als ‘White Chicks’, ‘Mamma Mia’, ‘Ted’, ‘Bridget Jones’ of ‘The Big Lebowski’. Een trending comedy op dit moment is: ‘Soof 3’. Extra pluspunt, deze filmreeks heeft uiteraard ook een ‘Soof 1’ en een ‘Soof 2’, dus des te meer vermaak 😉  

De wijn die we bij deze films aanraden is heerlijk toegankelijk, fris en droog, makkelijk en zal goed in de smaak vallen bij de rest van je gezelschap: de Frangin Frangine Blanc Sec. Deze fantastische wijn van Laffitte-Teston wordt gemaakt van Sauvignon Blanc en Gros Manseng, twee type druiven die in het Zuidwesten van Frankrijk veel worden gebruikt. Wij vinden deze wijn een goed voorbeeld van een eenvoudigere wijn die toch niet eenvoudig smaakt.

2. Ready, Set, Action

LVA - Montesquieu Rouge

Zin in iets meer uitdaging, iets meer nadenken en wat meer actie… denk dan aan films als ‘Lucy’, ‘Fast & Furious’, ‘Taken’, ‘The Hunger Games’ of ‘Inferno’. Op meerdere streamingsdiensten is er 1 actiefilm die er momenteel met kop en schouders bovenuit steekt: ‘Anna’. De ondertitel luidt: "Never make the weapon the target"… klinkt nu al als een hele goede actiefilm!

De wijn die we bij deze films aanraden is een wijn die wordt omschreven als kracht en finesse voor elk moment: de Montesquieu Rouge van wijnhuis Les Vignerons des Albères. Het is een soepele combinatie van het vertrouwde drietal: Syrah, Grenache Noir en Carignan. Heerlijk bij het kaasplankje dat je tijdens jouw filmavond op tafel zet ;). 

3. Met handen voor je ogen

Bricco del Cucù Diavolisanti

Uiteraard moeten we in deze tijd van het jaar ook rekening houden met alle horror-fans onder ons. Het is ten slotte toch bijna Halloween. Denk hierbij aan films als ‘Insidious’, ‘The Purge’, ‘Scream’, ‘Jaws’ of de iets minder enge ‘Scary Movie’ reeks. De trending horrorfilm op dit moment: ‘Smile’. Ondanks dat de titel je wellicht iets heel anders laat denken slaan wij deze film toch even over… 

De wijn die we bij deze films aanraden is een combinatie tussen hemel en hel, de Diavolisanti van wijnhuis Bricco del Cucù. Krachtig, intens, elegant, enigszins complex, mineralig, aards…, dit zijn slechts een paar woorden waarmee wij de Diavolisanti, gemaakt van Merlot en Dolcetto druiven, zouden omschrijven. Deze fles heeft dan ook een heel passend etiket. Als de fles rechtop staat zie je aan het etiket dat je nog ‘in de hel’ bent: je hebt nog niet kunnen genieten van de wijn. Maar op het moment dat de fles steeds verder leeggeschonken wordt, kom je steeds meer ‘in de hemel’.

4. De echte klassiekers

Brandl - Grüner Veltliner Ried Satzpolster

Zin in een echte klassieke filmavond, dan wordt er ook een klassieke film op de tv afgespeeld. Denk hierbij aan populaire klassiekers als ‘The Shawshank Redemption’, ‘Grease’, ‘The Godfather’, ‘The Notebook’ of ‘The Green Mile’

De wijn die we bij deze films aanraden is een op zichzelf staande klassieker: De Grüner Veltliner ‘Ried Satzpolster’ van wijnhuis Christoph Brandl. De Ried Satzpolster is een fantastische witte wijn van Oostenrijks beroemdste witte druif. Bekend om het zeer prettige frisse zuurtje dat perfect in evenwicht is met een mooie fruitigheid. Een subtiele en zeer stijlvolle wijn.


Meer Netflix & Wijnen tips?