Met Ciao Tutti naar Crosarola

Crosarola – Weelderige rode wijnen uit de Valpolicella

geschreven door Kim voor Ciao Tutti

We nemen je mee naar de Valpolicella, naar de wijngaard van Crosarola:

Uitzicht Crosarola wijnhuis

De warme omhelzing van Verona

Kim: ‘Je kunt niet op bezoek gaan bij Crosarola zonder Verona gezien te hebben. Het is de leukste stad om te overnachten in de omgeving van dit wijnhuis én om alvast sfeer te proeven voor de feestelijke decemberdagen.

Het klinkt misschien cliché, maar overal in Verona zie en voel je warmte en gezelligheid. Of het nu nippend aan een glas glühwein is, tijdens de drukke kerstmarkt op het Piazza delle Erbe, of gek poserend met andere bezoekers bij het bronzen beeld van Julia. Het mooiste moment van de dag is voor mij echter het diner, zeker als we enthousiast uitleg krijgen over al die fantastische Valpolicella-wijnen op de wijnkaart. Overal voel je dat warme welkom, heerlijk!

Onze avond kan al helemaal niet meer stuk als we in zo’n klein charmant familierestaurant op de kaart een wijn van ‘onze Crosarola’ zien staan. Dat geeft ons echt het gevoel van: wow, als ook de locals graag deze wijnen drinken, dan hebben we toch écht wel wat moois weten te vinden!

Crosarola – verstopt in Fumane

Het wijnhuis Crosarola ligt in een van de oudste, pittoreske dorpjes van de wijnregio Valpolicella: Fumane. Een dorpje waar je zelfs met Google Maps nog lastig je weg kunt vinden. Dat ondervonden we bij onze eerste kennismaking met dit jonge wijnhuis. Zo werden we ingehaald door een enthousiast wuivende Italiaan op zijn Vespa, die ons vriendelijk vroeg of hij ons kon helpen.

Toen hij hoorde dat we onderweg waren naar Crosarola moest hij lachen. Blijkbaar was dit niet de eerste keer dat hij mensen naar dit verborgen wijnhuis mocht loodsen. Eenmaal voor de oprit van Crosarola werd ons meteen duidelijk waarom.

Waar de grote wijnhuizen met enorme, niet te missen borden aan de weg hun aanwezigheid verkondigen, gebruikt Crosarola enkel een bescheiden stenen kruis (in lokaal dialect crosarola genoemd) en een simpel naambordje boven aan de oprijlaan. Het wijnhuis zelf ligt wat lager op de heuvel, midden in de eigen wijngaarden.

Crosarola bestaat sinds 2000, toen eigenaar Sebastiano samen met zijn vrouw Nina besloot om zelf wijn te gaan maken. Daarvoor maakte hij jarenlang wijn voor wijnhuizen die zelf niet de nodige wijnkennis en ervaring hadden, van deftige advocaten en dokters die graag hun naam aan prijswinnende wijnen verbonden, maar zelf geen enkel idee hadden hoe je dat soort wijnen moet maken.

Op een bepaald moment realiseerde Sebastiano zich dat hij zélf de erkenning wilde krijgen voor de prijswinnende wijnen die hij met zoveel liefde maakte. Hoewel het opstarten van een eigen wijnhuis een grote stap was, heeft Sebastiano er nooit spijt van gehad. En terecht, want de allereerste Amarone die hij onder eigen naam maakte, werd direct beloond met een gouden medaille!

De koningin onder de Italiaanse wijnen

De vijf wijnen waar de regio Valpolicella bekend om staat zijn de Valpolicella, Valpolicella Classico, Recioto, Ripasso en Amarone. Hoewel elke wijnproducent een eigen stijl binnen het wijn maken heeft, wordt voor het maken van de laatstgenoemde twee wijnen écht een totaal apart proces toegepast. Het ontstaan van dat aparte proces is wel een leuk verhaal: de eerste Amarone, ‘de koningin onder de Italiaanse wijnen’, was eigenlijk een ongelukje.

Amarone gedroogde druiven

Het verhaal gaat dat een van de lokale wijnproducenten een vat Recioto volledig vergeten was. Zonde, aangezien het maken van deze zoete wijn een vrij tijdrovend proces is, met het persen van maandenlang gedroogde druiven waarbij het sap ook nog eens lang de tijd krijgt om te rijpen.

Nieuwsgierig of deze te lang gerijpte Recioto nog enigszins geschikt was voor eigen consumptie, proefde de wijnboer voorzichtig een slok. Hij werd verrast door de droge smaakvolle wijn – een nieuwe ontdekking die we tegenwoordig kennen als Amarone.

Een kijkje in de wijnkelders en wijngaarden van Crosarola

Als je op bezoek gaat bij Crosarola, dan raden we je aan om zeker te vragen of ze je een rondleiding door de productieruimte en de wijnkelder willen geven. Het verhaal gaat wel in rap Italiaans (wat wil je ook met zoveel passie…), dus geef zeker aan als het te snel gaat of als je wat Duitse vertaling van Nina nodig hebt.

Tijdens de rondleiding zul je ook ons favoriete gedeelte van dit wijnhuis zien: de prachtige, gemoderniseerde droogruimte voor de Amarone-druiven. Helemaal fraai is het als deze ruimte vol staat met torens van kratten waar de druiven liggen te rusten. Adembenemend mooi, omdat je weet dat die druiven uiteindelijk onderdeel zullen worden van een prachtige, complexe wijn!

Valpolicella Amarone Crosarola Italië Rode wijn Wijndivas

Kijk Nina ook zeker lief aan voor een rondleiding door de wijngaard. Zo boften wij bij een van onze bezoeken enorm. De wijngaard hing op dat moment, vlak voor de oogst, vol donkergekleurde druiven, met de wijnstokken nog vol in donkergroen blad. De ervaring om door de wijngaard te lopen is eigenlijk niet te omschrijven. Net alsof je door een sprookje loopt…

Omdat we al zo dicht bij het oogstmoment waren, liet Nina ons zien hoe ze kunnen ‘meten’ wat de kwaliteit van de wijnen gaat worden dat jaar. Helaas kunnen we al die details in dit artikel niet uitleggen, maar we verzekeren je dat er een wereld voor je opengaat.

Natuurlijk is een bezoek aan een wijnhuis niet af zonder een uitgebreide wijnproeverij. Laat Nina vooral haar gang gaan, want deze enthousiaste dame verzorgt elke wijnproeverij tot in de puntjes met smaakvolle lokale kazen en vleeswaren.

Op avontuur in de Valpolicella

Niet alleen wijnhuis Crosarola is een bezoek waard in de regio Valpolicella. We kunnen ook een bezoek aan de beste vriend van Sebastiano en Nina warm aanbevelen. Aan hem hebben we de ontdekking van ‘onze verborgen parel’ Crosarola te danken.

Naast ‘lokale wijnhuis-connaisseur’ en delicatessenexpert, is deze voormalig marinier ook eigenaar van Valpolicella Adventure Travels. Hij laat je op een sportieve manier kennismaken met de prachtige Valpolicella-regio. Zo organiseert hij tochten door de wijngaarden en natuur op de mountainbike of quad. En je bent in Italië, dus vanzelfsprekend wordt er tijdens die tocht ook een moment ingelast om te genieten van heerlijke wijnen en lokale hapjes!

Staat een reisje naar Verona en omgeving op jouw planning, dan is het zeker de moeite waard om een bezoek aan Crosarola te combineren met een stoere tocht van Valpolicella Adventure Travels.

Nieuwsgierig naar alle wijnen van Crosarola?

Klik op onderstaande knop om die heerlijke Ripasso en Amarone in huis te halen!


Meer van onze Ciao Tutti-blogs lezen?