Pakjesavond… met wijn

Welk spel speel jij tijdens pakjesavond?

Sinterklaas is in het land! En dat betekent naast chocoladeletters en pepernoten:…spelletjes. En laten we eerlijk zijn, tijdens de spelletjes die ’s avonds worden gespeeld ben je ook wel toe aan een lekker glas wijn. Maar welk spel ga jij doen op pakjesavond? En misschien nog wel belangrijker… welke wijn drink je daarbij? Wij hebben een lijstje voor je samengesteld met wijnen die prima te combineren zijn met de leukste spellen voor Sinterklaasavond. 

(verhaal gaat verder onder foto)

1. Surprise - Toro

Op pakjesavond kan een ouderwetse surprise eigenlijk niet ontbreken. Het spel begint al bij het trekken van lootjes. Heb jij je lieve moeder of je partner, dan heb je geluk. Maar heb jij de saaie tante of je vervelende broertje, dan is het balen. Of juist leuker om het vervelende broertje dan eens op zijn plek te zetten in de grappige rijm die jij voor hem hebt gemaakt. Uiteindelijk wordt een surprise-avond lachen gieren brullen wanneer je alle rijmpjes en surprises voorbij hoort en ziet komen. En toch wordt deze hele avond gespeeld met een lichte spanning. Want, wie zou jouw lootje hebben? 

Onze tip: Drink bij een surprise-avond de lekkere 'Toro' van Campiña. Dit om de spanning een beetje te onderdrukken 😉 Met Sinterklaas die elk jaar uit Spanje komt, kan het natuurlijk niet anders dan dat hij Spaanse wijnen voor je meeneemt. Deze wijn neemt hij mee uit de plaats ‘Toro’, in de regio ‘Castilla y León’. Deze wijn is gemaakt van 100% Tinta de Toro. Een druif die familie is van de Tempranillo, een van de meest gebruikte druivensoorten van Spanje. En nog een pluspunt, wat je ook op tafel zet tijdens de surprise-avond: deze wijn is lekker bij ongeveer alles!

2. Dobbelen - Amànima Brut Nature Reserva

Mas Oliver - Amanima

Vaak wordt dobbelen een alternatief wanneer je geen zin hebt om een surprise te maken en een gedicht te schrijven, maar om gewoon te strijden voor je cadeaus. En dat is helemaal niet erg, want een dobbelspel is net zo leuk. Officiële spelregels voor het dobbelen zijn er niet, maar het wordt meestal in twee rondes gespeeld. Dit spel kan redelijk lang duren, tot frustratie aan toe. En dan niet omdat je het spel beu bent, maar omdat je net het tofste cadeau in handen had en het met één gooi met de dobbelsteen weer af moet geven. Maar eigenlijk is dat toch juist het leuke van het spel en geniet je daar stiekem toch wel van… 

Onze tip: Een lekker glas bubbels is zo’n gek idee nog niet. Sinterklaas heeft wederom iets uit Spanje meegenomen, deze keer de ‘Amànima Brut Nature Reserva’ van Mas Oliver. Deze Cava komt uit een Catalaans plaatsje vlakbij Barcelona en is een mix van Macabeu, Xarel-lo en Parellada druiven. Leuk feitje: wist je dat een mousserende wijn goed te combineren is met melkchocolade? Met al die zoete lekkernijen op tafel is dit een echte win-win situatie dus.

3. Bordspellen - Raimun Verdejo

Sinforiano - Raimun Verdejo

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om pakjesavond als excuus te gebruiken om de hele avond bordspelletjes met je gezelschap te spelen. Stiekem is dat toch eigenlijk ook wel heel erg leuk. Denk hierbij aan ‘30 Seconds’, waarbij je in teams strijdt om binnen 30 seconden zoveel mogelijk woorden die op je kaartje staan uit te leggen. Of wat dacht je van ‘Catan’? De interactie, speelduur en combinatie van tactiek en geluk zorgt ervoor dat je dit echt wil spelen! Maar we kunnen ‘Monopoly’ natuurlijk niet vergeten, waarbij je zoveel mogelijk straten opkoopt, tot lichte frustratie van medespelers. 

Onze tip: Voor deze gezellige avond vol plezier heeft Sinterklaas een frisse wijn meegenomen die direct te herkennen is vanwege haar eigen karakter: de 'Raimun Verdejo'. Hij heeft de Raimun Verdejo opgehaald in het binnenland van Spanje, vlakbij de stad Valladolid. Deze wijn is gemaakt van een van de beste witte druivenrassen van Spanje, de Verdejo. Dit in combinatie met een heel klein beetje Sauvignon Blanc. Ideaal op ongeveer elk moment van de dag.


(verhaal gaat verder onder foto)

Mocht je geen plannen hebben met pakjesavond en gewoon lekker voor de tv willen hangen, kijk dan eens naar onze 'Films & Wijnen' blog. We hebben de leukste films in combinatie met wijnen voor je uitgelicht.