Wijnhuis Stanig

Stanig: bijzondere wijnen uit Friuli-Venezia Giulia

oorspronkelijk gepubliceerd op www.ciaotutti.nl

De misschien wel beste witte wijnen van Italië komen uit de regio Friuli-Venezia Giulia, in het noordoosten van Italië. Laat ons je meenemen naar deze regio, om de bijzondere wijnen van Stanig te proeven.

(verhaal gaat verder onder de foto en video)

Op een van onze wijnontdekkingsreizen nemen we de snelweg die van Venetië richting Oostenrijk gaat. We stoppen in Udine voor de lunch. Wat een verrassende stad is dat!

Ondanks de regen slenteren we heerlijk door de stad en zijn we meteen gecharmeerd van de fijne combinatie van de Italiaanse sfeer in de stad en de Oostenrijkse invloeden.

(verhaal gaat verder onder de foto's)

Tijdens de lunch, in een osteria met heerlijke lokale gerechten en wijnen, krijgen we de tip om eens wat verder richting Slovenië te rijden. ‘Daar komen de lekkerste Friulano-wijnen vandaan,’ zo wordt ons verteld door de eigenaresse.

Vlak voor we de grens met Slovenië bereiken, ontdekken we het wijnhuis Stanig. ‘De naam verklapt natuurlijk al wel dat we in een grensgebied zitten,’ zeggen we nog tegen elkaar.

Eigenaar Francesco Stanig ontvangt ons met zo’n enthousiasme en passie dat het lijkt alsof deze man van rond de een meter zestig gelijk twintig centimeter langer wordt. ‘Zien jullie dat lichtje daar boven op die berg?’ vraagt hij, wijzend naar een verlicht huis. ‘Dat is de grens met Slovenië, precies daar stoppen mijn wijngaarden.’

‘Mijn opa, Giuseppe Stanig, begon in 1920 met zijn wijnboerderij. Mijn broer Federico en ik runnen het bedrijf nu. We hebben veel gemoderniseerd, maar geloven ook nog steeds in de tradities van handmatig plukken en goed voor het land zorgen, zodat het weer overgedragen kan worden aan de volgende generaties,’ aldus Francesco.

(verhaal gaat verder onder de foto's)

Federico en Francesco Stanig Schioppettino di Prepotto

De meest bekende druif uit de wijnregio Friuli Colli Orientali (de oostelijke heuvels van Friuli) is de autochtone Friulano. Hoewel dit een hele logische naam lijkt voor een druif uit Friuli, zit er nog een sappig verhaal vast aan die druif.

Tot en met 2006 stond de druif namelijk bekend onder de naam Tocai. De Hongaren hebben het in de EU echter voor elkaar gekregen dat zij het alleenrecht hebben op het gebruik van deze naam, waarmee ze hun bekende dessertwijn aanduiden. De wijnboeren in Friuli moesten toen dus een nieuwe naam bedenken voor hun grote regionale trots.

Naast een heerlijke, karaktervolle Friulano maakt Stanig ook nog hele mooie andere wijnen. Dat ze het leuk vinden om met lokale druivenrassen te werken, blijkt onder meer ook uit hun Ribolla Gialla, lekker fris wit, en een rode wijn die zelfs op wijnkaarten van restaurants in Toscane terecht is gekomen: de Schioppettino di Prepotto – dé trots van de broers Stanig.

(verhaal gaat verder onder de foto's)

Na onze vraag hoe het komt dat er een foto van Francesco Stanig en Gerard Depardieu aan de muur in de winkel hangt, worden we meegenomen naar het eigen restaurant om verder te proeven.

De broers hebben naast hun wijnhuis een agriturismo en een restaurant. De agriturismo is van alle gemakken voorzien, het restaurant is eenvoudig maar smaakvol ingericht. Ze serveren er heerlijke lokale gerechten, begeleid door (hoe kan het ook anders) wijnen van eigen productie.

(verhaal gaat verder onder de foto's)

We zien het helemaal voor ons, een vakantie op deze plek. Overdag wandelen en uitstapjes maken in een van de mooiste gebieden van Europa, en dan ’s avonds heerlijk genieten van lokale gerechten, hammen en kazen met de perfect passende wijnen van Stanig. Met als bonus een prachtig uitzicht over de wijngaarden tegen de berg die Italië scheidt van Slovenië. Daarna lekker je bed in rollen en de volgende ochtend weer zo’n perfecte dag. Dat zouden we wel even vol kunnen houden…

Wil je een verblijf bij Stanig boeken? Dat kan direct bij de familie Stanig (mail naar info@stanig.it voor meer informatie en beschikbaarheid).


Meer lezen?