Bricco del Cucù San Bernardo

Italië | Piëmonte

Eerbetoon-topper uit de Piemonte

Waar komt deze wijn vandaan?

17,95

Categorie:
Italië
Piëmonte
Az. Agr. Bricco del Cucù
Krachtig & Vol
Rood
Dolcetto
Kurk
>1 uur
18
Bevat sulfieten
2013
0.3 g/ltr
14%
18 mnd eiken vaten
2030
0.75

Deel je moment!

Rijk, intens, harmonieus, met duidelijk aanwezige tannines. Zeker niet voor de beginnende rode wijnliefhebber, maar voor de liefhebber van tanninerijke rode wijnen is deze San Bernardo er echt eentje voor op de bucket-list. Voor de wijndrinker die terroir begrijpt of wil leren begrijpen: een zeer aards karakter.

De ‘San Bernardo’ is een eerbetoon aan de ouders van Dario en grootouders van Irene Sciolla. De naam is afkomstig van de kleine, goudgele kerk die bovenaan de wijngaarden van Bricco bovenop de kleine heuvel staat. In dit charmante kerkje zijn de grootouders van Irene getrouwd.

Deze kerk kijkt uit over de beste en oudste wijngaarden van Bricco: waar de Dolcetto druiven groeien waarvan Irene en Dario hun prachtige San Bernardo maken.

Om de kwalificatie DOCG Dolcetto di Dogliani te mogen dragen, moet een wijn van deze druif minimaal 6 maanden rijpen in de traditionele grote houten vaten. In het geval van de San Bernardo heeft de wijn maar liefst 18 maanden gerijpt in eikenhouten vaten.

Wel goed om te weten: de San Bernardo wordt in beperkte oplage (max 5.000 flessen per jaar) gemaakt.

Perfect bij rood vlees, wild en gerijpte kazen.

Als er een prijs zou zijn voor mooist gelegen wijngaard van Italië, dan zou Bricco del Cucù daar zeker voor in aanmerking komen. Bovenop een heuvel die over de streek uitkijkt waar ook de Barolo’s en Nebbiolo’s vandaan komen, liggen de wijngaarden van het familiebedrijf Bricco del Cucù. Omdat er veel koekoeken aangetrokken worden door de ligging leek Bricco del Cucù de enige juiste naam natuurlijk.

Bricco del Cucù is een echt familiebedrijf. De vader heet Dario Sciolla en zijn dochters Irene en Chiara. Chiara is degene die ons te woord staat en ons alles vertelt over hun bedrijf. Zo vertellen zij ons hun wijnmaakproces en de oorsprong van hun etiketten die gebaseerd zijn op fresco’s uit een eeuwenoude kerk in het dorp nabij.

“Wil je misschien een kijkje nemen in deze bijzondere kerk?” vraagt Chiara aan ons. Dat laten we ons natuurlijk geen tweede keer vragen. In de kerk beneden in de wijngaard zijn heel bijzondere fresco’s aangebracht. Het kerkje heet ‘Chiesa di San Fiorenzo’ en we boffen dat we deze mogen bezichtigen. Het kerkje is maar beperkt open en Chiara beheert samen met een aantal betrokken buurtbewoners deze nalatenschap. Kijk gerust eens bij onze filmpjes voor een sfeerimpressie.

Als een ode aan dit heiligdom zijn er een aantal flessen voorzien van fresco’s uit deze kerk. Onder andere de Superboum heeft een kenmerkende schildering hiervandaan. Kortom, met het drinken van deze wijn help je mee aan het behoud van dit monument…

Maar neem gerust van ons aan dat de wijnen van Bricco del Cucù ook gewoon heel erg lekker zijn.

Op werkdagen voor 15:00
besteld, morgen in huis.
gratis verzending vanaf
€60,- bij betaling met iDeal
kies het bezorgmoment
dat jou het beste uitkomt!
niet tevreden, geld terug.
retourneren is mogelijk.