Cantore di Castelforte Primitivo ‘Donna Maria’

Italië | Salento

Die heerlijke Zuid-Italiaanse zon…

Waar komt deze wijn vandaan?

11,29

Categorie:
Italië
Salento
Cantore di Castelforte
Krachtig & Vol
Rood
Primitivo
Kurk
16-18
Bevat sulfieten
2021
14%
2026
0.75

Deel je moment!

De naam van de druif, Primitivo, komt van het Latijnse woord ‘Primitivus’ en betekent ‘de eerste die rijp is’. In de wijngaarden in de regio Puglia is de Primitivo druif namelijk de eerste die rijp is. Hij groeit voornamelijk hier in de hak van de laars Italië en kan heel erg goed tegen de hitte en de droogte en is helemaal gek op de Zuid-Italiaanse zon.

Deze ‘Donna Maria’ is gemaakt van 100% Primitivo druiven en heeft geen houtrijping gehad. Dankzij vinificatie op lage temperatuur binnen twee uur na de oogst heeft hij nog een heerlijke frisheid. Naast natuurlijk het volle fruit. Hij bevat hele rijpe tannines, wat de wijn heerlijk soepel maakt.

Dit is bij uitstek dé wijn voor bij een goed stuk vlees van de BBQ!

Daarnaast is deze wijn absoluut een aanrader bij wat stevigere gerechten met veel smaak. Eet je graag groenten, probeer deze Primitivo dan eens bij gegrilde groenten; zelfs geroosterde tomaat kan hij prima aan. Houd je van wat kruidig of pittiger eten, zoals Aziatisch, dan is het lichte zoetje van de Primitivo ideaal.

Op zoek gaan naar een supermarkt voor water, thuis komen met een fantastisch wijnhuis voor Primitivo en Negroamaro… Zo verging het ons op onze wijnreis naar Puglia. Na een dag lang in en rondom Primitivo-stad Manduria afspraken te hebben gehad zochten we een supermarkt om wat water te kopen. Het eerste zoekresultaat op Google Maps: Cantore di Castelforte!
Dat vroeg om een bezoek…

Cantore di Castelforte blijkt sinds 2000 een volledig nieuwe richting in te zijn geslagen. Het wijnhuis geeft al van generatie op generatie de liefde en passie voor het maken van wijn en olijfolie door. Maar is sinds 2000 bewust ecologisch gaan werken.

“Wanneer je van generatie op generatie je kennis doorgeeft, en ziet hoe jonge krachten ervaren wijnmakers worden, word je je ook bewust van je ecologische footprint”, aldus Giulio.

Als je denkt aan Primitivo denk je ook gelijk aan het stadje Manduria. In deze regio is de wijncultuur één geworden met de bewoners, alle know-how wordt van generatie op generatie en van familie op familie overgedragen. Zo ook binnen de familie Cantore di Castelforte. Door de jaren heen is de familie gegroeid, dat gebeurt nou eenmaal bij Italiaanse huwelijken.

Al eeuwenlang steken de markiezen van Cantore di Castelforte hun energie in het verbeteren van hun wijnen en olijfolie. Met de juiste balans tussen traditie en innovatie hebben ze in het jaar 2000 een hele belangrijke beslissing genomen: volledig richten op duurzaamheid en kwaliteit van je producten. Maar wel met behoud van de speciale charme van de streek.

Giulio: “Onze wijngaarden liggen rondom 4 verschillende boerderijen: Masseria Centonze, Masseria Mazzetta, Masseria Cicimaia en Masseria Tre Torri. De reden waarom we al zo lang als wijnfamilie bestaan is omdat we hart hebben voor onze wijnstokken. En echt een naam neer willen zetten: dat je voor kwaliteitswijnen en olijfolie bij Cantore di Castelforte moet zijn. Alle energie voor het wijnproductie-proces wordt opgewekt met onze eigen zonnepanelen. En al onze wijnen worden op biologische wijze gemaakt.”

Bij Cantore di Castelforte bestaan de wijngaarden voornamelijk uit wijnstokken met de twee oerdruiven: de Primitivo en de Negroamaro. Twee druiven met volledig verschillende karakters, die ieder fantastische wijnen voortbrengen. Welke ga jij in huis halen?

Op werkdagen voor 15:00
besteld, morgen in huis.
gratis verzending vanaf
€60,- bij betaling met iDeal
kies het bezorgmoment
dat jou het beste uitkomt!
niet tevreden, geld terug.
retourneren is mogelijk.