Claudio Quarta Greco di Tufo

Italië | Campania

Proef de Vesuvius vulkaan

Waar komt deze wijn vandaan?

17,80

Categorie:
Italië
Campania
Cantina Sanpaolo
Rijk & Fris
Wit
Greco di Tufo
Kurk
6-8
Bevat sulfieten
2021
13,5%
5 mnd sur lie
2024
0.75

Deel je moment!

Misschien wel één van de meeste bekende en iconische witte wijnen van Italië. Letterlijk vertaald de ‘Griekse van Tufsteen’.

Naar alle waarschijnlijkheid is de Greco di Tufo druif vanuit Griekenland geïmporteerd tijdens het eerste millennium voor Christus. Na aankomst in een haven in de buurt van het huidige Napels, werd deze druif verspreid naar het binnenland totdat ze arriveerde op de plek die nu als haar klassieke thuisbasis wordt beschouwd: de omgeving van het dorp Tufo in de provincie Avellino.

Voor de Greco di Tufo wijn groeien de druiven op op de vulkanische resten van de Vesuvius vulkaan. Deze ondergrond van een tufstenen vulkanische bodem, die rijk is aan zwavel heeft de druif nodig om te zorgen voor de grandioze wijnen met een kruidig karakter en goede body.

Nadat de druiven met de hand zijn geplukt laat Claudio Quarta de wijn 5 maanden ‘sur lie’ rijpen, wat zorgt voor meer complexiteit en structuur van de wijn. Het resultaat is een hele mooie frisse en rijke witte wijn met duidelijk aanwezige mineralen.

Probeer de wijn in combinatie met een goede buffelmozzarella (uit Campania…) en je zult versteld staan. Ook de combinatie van deze wijn met zeevruchten, witte pasta gerechten, vis of verse jonge kaas is een feestje.

Alle drie de wijnmakerijen van Claudio Quarta staan voor een zelfde identiteit, waarbij traditie en herkomst hand in hand gaan met innovatie en moderne ontwikkelingen.

Claudio en Alessandra Quarta, vader en dochter, geloven in het verweven van authenticiteit, landschap en kunst. Ze zien het als een project om authentieke wijnen te maken die in staat zijn om het verhaal te vertellen van hun terroir. Daarnaast staan ze zo sterk in de samenleving dat ze samenwerken met lokale kunstenaars en doneren ze standaard aan verschillende lokale goede doelen.

Bij ons eerste bezoek heeft Allessandra ons laten zien hoe mooi het kan zijn om traditie en modern met elkaar te verweven, zelfs ook in de vorm van moderne kunst.

Een van de drie wijnmakerijen is Cantina Sanpaolo in Campania, de regio in Italië die Napels als hoofdstad heeft. De Cantina ligt in een heuvelachtig gebied waarbij de ondergrond sterk beïnvloed wordt door de vulkanische as van de machtige vulkaan Vesuvius. De wijnstokken groeien op een hoogte tot 700 meter en ontvangen overdag zeer intens zonlicht, terwijl de temperaturen ‘s nachts behoorlijk drastisch dalen, waardoor de druiven nog aromatischer worden.

De familie Quarta gelooft in duurzaamheid, zij heeft daarom gezorgd dat het wijnhuis een fotovoltaïsche installatie heeft, waardoor het zelfvoorzienend is. Daarnaast is het geïsoleerd om het energieverbruik tot een minimum te beperken.

Op werkdagen voor 15:00
besteld, morgen in huis.
gratis verzending vanaf
€60,- bij betaling met iDeal
kies het bezorgmoment
dat jou het beste uitkomt!
niet tevreden, geld terug.
retourneren is mogelijk.