Comunica La Peluda

Spanje | Montsant

‘Donzige Druif’.. Echt waar!

Waar komt deze wijn vandaan?

23,75

Categorie:
Spanje
Montsant
Comunica
Krachtig & Vol
Rood
Garnacha Peluda
Kurk
Bevat sulfieten
2016
15%
tot 2024
0.75

Deel je moment!

De naam van deze wijn betekent letterlijk ‘de donzige dame’. Waarom? Omdat ze gemaakt is van 100% Garnacha Peluda. De bladeren van deze wijnstokken hebben donsachtige haartjes aan de onderkant van het blad; echt heel bijzonder, maar waar.

Dit is misschien wel een van de meest aparte wijnen van Celler Comunica. De wijnstokken zijn maar liefst tussen de 80 en 90 jaar oud(!) en groeien op een klein stukje wijngaard met een bijzondere ondergrond van kalkachtige kleigrond, graniet, zand, plus leisteen.

Dit stukje wijngaard was een aantal jaren geleden nog enorm verwaarloosd, maar werd gelukkig niet al te lang na de start van het Celler Comunica Project door Pep en Patri ontdekt, waarna zij het nieuw leven in hebben geblazen.

Het is een wijn die rijk, vol, complex en tegelijkertijd licht en fluweelzacht is.

Voor de momenten dat je echt indruk wilt maken of jezelf (en gezelschap) enorm wilt verwennen. Heel mooi gastronomisch in te zetten door de complexiteit; vooral bij een heel mooi stukje rood vlees een echte aanrader.

Tijdens onze wijnreizen komen we regelmatig tegen dat externe wijnconsultants, die wijnbedrijven adviseren, zelf de stoute schoenen aantrekken en voor zichzelf gaan beginnen. Helaas lukt dat vaak niet en zijn ze een illusie armer. Er komt namelijk best wat bij kijken om je eigen wijnbedrijf te runnen. Wijngaarden zijn niet goedkoop en geduld is een schone zaak. Niet alle wijnconsultants beschikken over beide….

Gelukkig zijn er wijnconsultants die dit wel hebben en heel goed in staat zijn om uitstekende wijnen te produceren. Wij kregen van een Spaanse vriend de tip om eens op bezoek te gaan bij Pep Aguilar en Patri Morillo. Pep en Patri zijn een aantal jaren geleden begonnen met wijnhuis Comunica. En volgens die vriend zouden deze mannen dus wel in staat zijn om goede wijnen te maken, slechts een paar jaar na hun oprichting? Eerst zien en dan geloven!

“We hebben samen heel veel andere wijnhuizen geadviseerd” vertelt Patri als we aankomen bij het wijnhuis Comunica. “En inderdaad, het is een cliché, we dachten destijds echt dat we het zelf veel beter konden.” Pep gaat verder: “Toen wij de kans kregen om hier een wijngaard te hebben om te kunnen experimenteren, zijn we samen in het diepe gesprongen. We zijn best wel heel trots eigenlijk.”

Ze hebben natuurlijk gewoon gelijk. Hier in de wijnregio Montsant worden vooral veel rode wijnen gemaakt, zo ook door Comunica. We zijn erg onder de indruk van hun wijnen. Ze zijn vol, maar niet te zwaar.

#granitelovers
“Wij houden van graniet” vervolgt Pep. “De wijnstokken waar deze druiven vandaan komen groeien op een granieten bodem. Het is hier overdag erg droog. ‘s Avonds steekt er vaak een wind op vanuit de Middellandse Zee die hier maar 20 kilometer vandaan is. Dat geeft precies het juiste klimaat voor deze mooie wijnen.” Dat ze daarin gelijk hebben klopt wel, want de bekende wijnregio Priorat heeft een vergelijkbare bodem en ook een vergelijkbaar klimaat. De wijngaarden van Comunica zijn daar hemelsbreed maar zo’n 5 km vandaan.

We waren voorheen niet zo onder de indruk van de wijnen uit Montsant. Er zijn veel wijnbedrijven hier en de kwaliteit is niet altijd fantastisch. Bovendien is het ook echt wel moeilijk om altijd in de schaduw te moeten staan van Priorat. Maar deze mannen hebben het wijn maken echt onder de knie. Hun wijnen ontstijgen het gemiddelde niveau van Montsant volkomen.

We zijn kortom behoorlijk onder de indruk en de beide mannen zijn net zo enthousiast als wij. Een goede combinatie!

Op werkdagen voor 15:00
besteld, morgen in huis.
gratis verzending vanaf
€60,- bij betaling met iDeal
kies het bezorgmoment
dat jou het beste uitkomt!
niet tevreden, geld terug.
retourneren is mogelijk.