Comunica La Pua

Spanje | Montsant

Eigenzinnig met Mediterraans temperament

Waar komt deze wijn vandaan?

15,65

Categorie:
Spanje
Montsant
Comunica
Rijk & Fris
Wit
Witte Grenache, Rode Grenache
Kurk
Bevat sulfieten
2020
14%
2024
0.75

Deel je moment!

Witte wijn, die toch niet helemaal gemaakt is van witte druiven. Dat is de ‘La Pua’. Een eigenzinnige, sierlijke dame die bestaat uit witte Grenache en een beetje rode Grenache. Dankzij de witte Grenache krijg je de heerlijke, karakteristieke ‘frisse groene appeltjes’-smaak, waarbij de rode Grenache zorgt voor dat extra stukje structuur en body.

Dit is een wijn die door Pep en Patri in beperkte oplage gemaakt wordt: slechts 3.000 flessen per jaar. Hun focus ligt vooral op rode wijnen, maar de verleiding om ook dit witte zusje in hun wijnassortiment op te nemen konden ze niet weerstaan.

“Wat is een mooiere uitdaging dan een uitzonderlijke witte wijn uit Montsant creëren, die ook nog eens ons ‘signatuur’ van rode Grenache van granieten ondergrond draagt…”

Voor de wijnliefhebber die van iets meer complexe witte wijnen houdt prima als aperitief. Heeft daarnaast ook zeker voldoende body om bij wat zwaardere gerechten met bijvoorbeeld wit vlees te passen.

Tijdens onze wijnreizen komen we regelmatig tegen dat externe wijnconsultants, die wijnbedrijven adviseren, zelf de stoute schoenen aantrekken en voor zichzelf gaan beginnen. Helaas lukt dat vaak niet en zijn ze een illusie armer. Er komt namelijk best wat bij kijken om je eigen wijnbedrijf te runnen. Wijngaarden zijn niet goedkoop en geduld is een schone zaak. Niet alle wijnconsultants beschikken over beide….

Gelukkig zijn er wijnconsultants die dit wel hebben en heel goed in staat zijn om uitstekende wijnen te produceren. Wij kregen van een Spaanse vriend de tip om eens op bezoek te gaan bij Pep Aguilar en Patri Morillo. Pep en Patri zijn een aantal jaren geleden begonnen met wijnhuis Comunica. En volgens die vriend zouden deze mannen dus wel in staat zijn om goede wijnen te maken, slechts een paar jaar na hun oprichting? Eerst zien en dan geloven!

“We hebben samen heel veel andere wijnhuizen geadviseerd” vertelt Patri als we aankomen bij het wijnhuis Comunica. “En inderdaad, het is een cliché, we dachten destijds echt dat we het zelf veel beter konden.” Pep gaat verder: “Toen wij de kans kregen om hier een wijngaard te hebben om te kunnen experimenteren, zijn we samen in het diepe gesprongen. We zijn best wel heel trots eigenlijk.”

Ze hebben natuurlijk gewoon gelijk. Hier in de wijnregio Montsant worden vooral veel rode wijnen gemaakt, zo ook door Comunica. We zijn erg onder de indruk van hun wijnen. Ze zijn vol, maar niet te zwaar.

#granitelovers
“Wij houden van graniet” vervolgt Pep. “De wijnstokken waar deze druiven vandaan komen groeien op een granieten bodem. Het is hier overdag erg droog. ‘s Avonds steekt er vaak een wind op vanuit de Middellandse Zee die hier maar 20 kilometer vandaan is. Dat geeft precies het juiste klimaat voor deze mooie wijnen.” Dat ze daarin gelijk hebben klopt wel, want de bekende wijnregio Priorat heeft een vergelijkbare bodem en ook een vergelijkbaar klimaat. De wijngaarden van Comunica zijn daar hemelsbreed maar zo’n 5 km vandaan.

We waren voorheen niet zo onder de indruk van de wijnen uit Montsant. Er zijn veel wijnbedrijven hier en de kwaliteit is niet altijd fantastisch. Bovendien is het ook echt wel moeilijk om altijd in de schaduw te moeten staan van Priorat. Maar deze mannen hebben het wijn maken echt onder de knie. Hun wijnen ontstijgen het gemiddelde niveau van Montsant volkomen.

We zijn kortom behoorlijk onder de indruk en de beide mannen zijn net zo enthousiast als wij. Een goede combinatie!

Op werkdagen voor 15:00
besteld, morgen in huis.
gratis verzending vanaf
€60,- bij betaling met iDeal
kies het bezorgmoment
dat jou het beste uitkomt!
niet tevreden, geld terug.
retourneren is mogelijk.