Comunica Suc de Saulo

Spanje | Montsant

Snapshot van ‘Granieten wijngaard’

Waar komt deze wijn vandaan?

16,45

Categorie:
Spanje
Montsant
Comunica
Elegant & Intens
Rood
Carignan, Garnacha Peluda
Kurk
Bevat sulfieten
2018
13,5%
t/m 2024
0.75

Deel je moment!

‘Comunica’ betekent ‘de lijn is bezet’. Of dit een vooruitziende blik was dat de telefoon voor deze wijn steeds roodgloeiend zou staan, of de tip om met deze wijn een momentje voor jezelf te pakken en onbereikbaar te zijn… Pep en Patri laten het in het midden.

Dit is het boegbeeld van de Celler Comunica wijnen. Gemaakt van de autochtone Carignan en Garnacha Peluda druiven (= ‘donzige Grenache’) die groeien aan wijnstokken van tussen 45 en 60 jaar oud.

Pep beschrijft de ‘Comunica’ als verfrissend met een goede aciditeit. De wijn is complex maar nog wel soepel, goed in balans, begint fruitig en eindigt met spanning dankzij de mineraliteit van de granieten ondergrond.

“Dit is een snapshot van onze wijngaard. Je proeft het graniet, het zachte klimaat, de oude wijnstokken.. en hopelijk onze liefde voor dit gebied!”

Gastronomisch heel mooi in te zetten, maar ook heerlijk om als geoefende rode wijnliefhebber na de maaltijd nog verder van te genieten.

Tijdens onze wijnreizen komen we regelmatig tegen dat externe wijnconsultants, die wijnbedrijven adviseren, zelf de stoute schoenen aantrekken en voor zichzelf gaan beginnen. Helaas lukt dat vaak niet en zijn ze een illusie armer. Er komt namelijk best wat bij kijken om je eigen wijnbedrijf te runnen. Wijngaarden zijn niet goedkoop en geduld is een schone zaak. Niet alle wijnconsultants beschikken over beide….

Gelukkig zijn er wijnconsultants die dit wel hebben en heel goed in staat zijn om uitstekende wijnen te produceren. Wij kregen van een Spaanse vriend de tip om eens op bezoek te gaan bij Pep Aguilar en Patri Morillo. Pep en Patri zijn een aantal jaren geleden begonnen met wijnhuis Comunica. En volgens die vriend zouden deze mannen dus wel in staat zijn om goede wijnen te maken, slechts een paar jaar na hun oprichting? Eerst zien en dan geloven!

“We hebben samen heel veel andere wijnhuizen geadviseerd” vertelt Patri als we aankomen bij het wijnhuis Comunica. “En inderdaad, het is een cliché, we dachten destijds echt dat we het zelf veel beter konden.” Pep gaat verder: “Toen wij de kans kregen om hier een wijngaard te hebben om te kunnen experimenteren, zijn we samen in het diepe gesprongen. We zijn best wel heel trots eigenlijk.”

Ze hebben natuurlijk gewoon gelijk. Hier in de wijnregio Montsant worden vooral veel rode wijnen gemaakt, zo ook door Comunica. We zijn erg onder de indruk van hun wijnen. Ze zijn vol, maar niet te zwaar.

#granitelovers
“Wij houden van graniet” vervolgt Pep. “De wijnstokken waar deze druiven vandaan komen groeien op een granieten bodem. Het is hier overdag erg droog. ‘s Avonds steekt er vaak een wind op vanuit de Middellandse Zee die hier maar 20 kilometer vandaan is. Dat geeft precies het juiste klimaat voor deze mooie wijnen.” Dat ze daarin gelijk hebben klopt wel, want de bekende wijnregio Priorat heeft een vergelijkbare bodem en ook een vergelijkbaar klimaat. De wijngaarden van Comunica zijn daar hemelsbreed maar zo’n 5 km vandaan.

We waren voorheen niet zo onder de indruk van de wijnen uit Montsant. Er zijn veel wijnbedrijven hier en de kwaliteit is niet altijd fantastisch. Bovendien is het ook echt wel moeilijk om altijd in de schaduw te moeten staan van Priorat. Maar deze mannen hebben het wijn maken echt onder de knie. Hun wijnen ontstijgen het gemiddelde niveau van Montsant volkomen.

We zijn kortom behoorlijk onder de indruk en de beide mannen zijn net zo enthousiast als wij. Een goede combinatie!

Op werkdagen voor 15:00
besteld, morgen in huis.
gratis verzending vanaf
€60,- bij betaling met iDeal
kies het bezorgmoment
dat jou het beste uitkomt!
niet tevreden, geld terug.
retourneren is mogelijk.