Gilbert Ruhlmann Gewurztraminer

Frankrijk | Elzas

Feestje van fruit maar niet zoet

Waar komt deze wijn vandaan?

14,80

Categorie:
Frankrijk
Elzas
Gilbert Ruhlmann
Elegant & Intens
Wit
Gewurztraminer
Kurk
8-10
Bevat sulfieten
2021
13,5%
2025
0.75

Deel je moment!

Houd je van de vrucht lychee? Dan is Gewurztraminer echt iets om te proberen. Een van de meest kenmerkende eigenschappen van een Gewurztraminer wijn is namelijk de geur van lychee. Daarmee herken je de wijn uit duizenden.

Moet je van lychee houden om een Gewurztraminer lekker te vinden? Nee, zeker niet. Het is sowieso een hele mooie en bijzondere wijn, die past in de categorie van ‘aromatische wijnen’. Het is dus zeker geen zoete wijn, maar wel een wijn met veel fruit. De druif bevat namelijk heel veel suikers.

In veel opzichten is dit een bijzondere wijn. De druif (Gewurztraminer) is waarschijnlijk de meest rode witte druif ter wereld, hij is echt donker van kleur voor een witte druif. Er zijn niet veel wijnboeren die van deze lastige druif een mooie wijn kunnen maken en daardoor kom je de wijn vrij weinig tegen. De druif zorgt voor een kruidig karakter in de wijn (Gewurz = kruiden) en dat gecombineerd met het friszoete van lychee zorgt voor een grandioze smaak.

De beste wijnen van de Gewurztraminer komen uit de Elzas, het gebied dat bekend staat om zijn microklimaat en mineraalrijke bodem. Hier voelt de druif zich helemaal thuis. Guy en Pascal Ruhlmann zorgen voor een prachtig resultaat met mooie elegantie maar zeer expressief.

De wijn is lekker koud als aperitief een feestje. Daarnaast is het de perfecte begeleider van oosterse gerechten (Thais, Vietnamees bijvoorbeeld) en sterke uitgesproken kazen (zoals de lokale Munster kaas). Ook bij desserts met gedroogd fruit is dit een heerlijke wijn.

Eigenlijk is de Elzas best een merkwaardig gebied. Men spreekt er twee talen doordat deze regio in de afgelopen honderd jaar meerdere keren Duits en Frans grondgebied is geweest. De namen van dorpen zijn vaak in het Duits, maar tegelijkertijd is de taal op straat toch vooral Frans. De Elzas is juist hierdoor misschien wel het beste voorbeeld van een Europese regio. Niet voor niets is de hoofdstad van de Elzas Straatsburg, de stad waar het Europese Parlement samenkomt.

In het dorp Scherwiller, vlakbij Colmar en Sélestat, ligt het wijnhuis van Gilbert Ruhlmann. Ook hier zie je dus weer een combinatie van een Duitse achternaam en Franse voornamen. Gilbert heeft het huis in 1957 opgericht en inmiddels hebben zijn zonen, Guy en Pascal, het overgenomen. Alle wijngaarden van dit wijnhuis bevinden zich in de directe omgeving van Scherwiller.
Dit befaamde gebied voor Riesling wijnen heeft zelfs een eigen AOC, binnen de AOC van de Elzas.

“Wij werken hier met de typische druiven van de Elzas” vertelt Guy “zo zijn daar onder meer de Riesling, Pinot Noir en de Muscat.” Vervolgens legt hij uit hoe dat nu precies zit met de heuvels, bodemgesteldheid en de ‘terroir’ (alles waarmee de wijnstokken in contact komen). “De Elzas is een wijngebied waarin iedere heuvel, ieder dorp een andere samenstelling van de bodem kent. Daardoor kan een Riesling wijn in het ene dorp totaal anders smaken dan die uit een dorp even verder. Het maakt dat Elzas wijnen heel veelzijdig zijn en dat de Elzas niet voor niets een wijngebied met een internationale reputatie is.”

Ze zijn zo bezig met het gebruik van de bodem en terroir, dat het mooie is dat de heren Ruhlmann ervan overtuigd zijn dat je dit ook zo in stand moet houden voor de volgende generaties. Zij zijn daarom aangesloten bij ‘Terra Vitis’. Dit is een Franse nationale federatie die “een verstandige, fatsoenlijke wijnbouw realiseert; met respect voor mens en natuur”. De wijnboer onderwerpt zichzelf, vanuit zijn passie, aan een streng ecologisch concept.

Binnen de Elzas is het huis van Gilbert Ruhlmann een huis dat bekend is onder wijnkenners. We waren dan ook wel wat verbaasd dat dit wijnhuis nog niet in Nederland verkrijgbaar is. Als de wijngids van Frankrijk, de Guide Hachette, zo lovend is over je wijnen, dan verdienen de wijndrinkers in Nederland het toch ook om je wijnen te proeven?

Op werkdagen voor 15:00
besteld, morgen in huis.
gratis verzending vanaf
€60,- bij betaling met iDeal
kies het bezorgmoment
dat jou het beste uitkomt!
niet tevreden, geld terug.
retourneren is mogelijk.