Gilbert Ruhlmann Pinot Noir ‘Rittersberg’

Frankrijk | Elzas

Bourgogne-stijl Pinot Noir uit de Elzas

Waar komt deze wijn vandaan?

19,85

Categorie:
Frankrijk
Elzas
Gilbert Ruhlmann
Krachtig & Vol
Rood
Pinot Noir
Kurk
>1 uur
12-14
Bevat sulfieten
2018
0.5 g/l
5.0 g/l
13%
houtopvoeding
2024
0.75

Deel je moment!

Als men het over Pinot Noir heeft dan worden meestal de grote rode Bourgogne wijnen en Champagnes genoemd. Maar wist je dat deze zeer complexe druif ook een grandioze diversiteit kent? Hij gedijt bijvoorbeeld zeer goed in een niet te warm en vrij vochtig klimaat. Dan is het niet verrassend dat deze rode druif het niet alleen in de Bourgogne goed doet, maar ook fantastisch tot zijn recht komt in de Elzas.

Guy Ruhlmann heeft een opleiding in de Bourgogne gevolgd en dat is erg goed te merken bij zijn Pinot Noir ‘Rittersberg’. Bij deze wijn heeft hij ervoor gekozen de Pinot Noir een houtopvoeding te geven op grote eikenhouten vaten.

Een fijne eigenschap van de Pinot Noir-druif is dat deze zeer gevoelig voor de bodem/terroir waar hij groeit. In het geval van de Pinot Noir ‘Rittersberg’ betekent dit dat ook het elegante, mineralige karakter van de granieten ondergrond prachtig terug komt in de wijn.

Het resultaat: zeg maar gerust een ‘wow’-wijn uit de Elzas. Met het aardse, licht fruitige karakter van de Pinot Noir, mooie zijdezachte tannines, ‘vanille tonen’ dankzij de houtopvoeding en een heerlijke mineraliteit.

Tip van de heren is om deze wijn te combineren bij geroosterd vlees, lam, wildgerechten en natuurlijk bij oude en sterke kaassoorten.

Eigenlijk is de Elzas best een merkwaardig gebied. Men spreekt er twee talen doordat deze regio in de afgelopen honderd jaar meerdere keren Duits en Frans grondgebied is geweest. De namen van dorpen zijn vaak in het Duits, maar tegelijkertijd is de taal op straat toch vooral Frans. De Elzas is juist hierdoor misschien wel het beste voorbeeld van een Europese regio. Niet voor niets is de hoofdstad van de Elzas Straatsburg, de stad waar het Europese Parlement samenkomt.

In het dorp Scherwiller, vlakbij Colmar en Sélestat, ligt het wijnhuis van Gilbert Ruhlmann. Ook hier zie je dus weer een combinatie van een Duitse achternaam en Franse voornamen. Gilbert heeft het huis in 1957 opgericht en inmiddels hebben zijn zonen, Guy en Pascal, het overgenomen. Alle wijngaarden van dit wijnhuis bevinden zich in de directe omgeving van Scherwiller.
Dit befaamde gebied voor Riesling wijnen heeft zelfs een eigen AOC, binnen de AOC van de Elzas.

“Wij werken hier met de typische druiven van de Elzas” vertelt Guy “zo zijn daar onder meer de Riesling, Pinot Noir en de Muscat.” Vervolgens legt hij uit hoe dat nu precies zit met de heuvels, bodemgesteldheid en de ‘terroir’ (alles waarmee de wijnstokken in contact komen). “De Elzas is een wijngebied waarin iedere heuvel, ieder dorp een andere samenstelling van de bodem kent. Daardoor kan een Riesling wijn in het ene dorp totaal anders smaken dan die uit een dorp even verder. Het maakt dat Elzas wijnen heel veelzijdig zijn en dat de Elzas niet voor niets een wijngebied met een internationale reputatie is.”

Ze zijn zo bezig met het gebruik van de bodem en terroir, dat het mooie is dat de heren Ruhlmann ervan overtuigd zijn dat je dit ook zo in stand moet houden voor de volgende generaties. Zij zijn daarom aangesloten bij ‘Terra Vitis’. Dit is een Franse nationale federatie die “een verstandige, fatsoenlijke wijnbouw realiseert; met respect voor mens en natuur”. De wijnboer onderwerpt zichzelf, vanuit zijn passie, aan een streng ecologisch concept.

Binnen de Elzas is het huis van Gilbert Ruhlmann een huis dat bekend is onder wijnkenners. We waren dan ook wel wat verbaasd dat dit wijnhuis nog niet in Nederland verkrijgbaar is. Als de wijngids van Frankrijk, de Guide Hachette, zo lovend is over je wijnen, dan verdienen de wijndrinkers in Nederland het toch ook om je wijnen te proeven?

Op werkdagen voor 15:00
besteld, morgen in huis.
gratis verzending vanaf
€60,- bij betaling met iDeal
kies het bezorgmoment
dat jou het beste uitkomt!
niet tevreden, geld terug.
retourneren is mogelijk.