Gilbert Ruhlmann Riesling

Frankrijk | Elzas

Op en top echte Elzas Riesling

Waar komt deze wijn vandaan?

12,45

Categorie:
Frankrijk
Elzas
Gilbert Ruhlmann
Rijk & Fris
Wit
Riesling
Kurk
10
Bevat sulfieten
2021
8 g/l
12%
tot 2024
0.75

Deel je moment!

Riesling is zonder meer de meest gebruikte druif in de Elzas. De Elzas Riesling druif staat bekend als één van de beste witte wijn druiven ter wereld, perfect voor een ‘maaltijd wijn’.

Door de unieke variëteit van bodemsoorten (en terroir) kan de Riesling in het ene dorp totaal anders smaken dan in het dorp nog geen 2 kilometer verder. Mede daarom reizen wijnliefhebbers zo graag naar de Elzas om een Riesling proeverij te ondernemen.

Dat hebben wij dus ook gedaan. En uit deze proeverij kwam de Riesling van Gilbert Ruhlmann positief naar voren. Sterker nog, onze voorkeur wordt ook nog eens bevestigd door de Guide Hachette, de wijngids van Frankrijk. Zij beschrijven de Riesling wijnen van Gilbert Ruhlmann als een goed voorbeeld van een elegant samenspel van smaak en geur. Zo kan alleen een Fransman schrijven….

Van het wijnhuis Gilbert Ruhlmann voeren wij twee Riesling wijnen. Deze Riesling komt van de kalkgrond en is daardoor wat minder complex dan de Riesling Scherwiller. De wijnstokken zijn 25 jaar oud. Maar, zoals vaker in Frankrijk, eenvoudiger betekent zeker niet minder verfijnd. Het is eerder een kwestie van keuzes: ‘verfijnd’ of ‘super verfijnd’.

Volle, aromatische wijn met een expressieve, maar zeer fijne geur. Delicaat en aangenaam fris.

Deze wijn past geweldig bij visgerechten, lichte vleesgerechten, schaaldieren en geitenkaas. Gaat natuurlijk ook uitstekend bij typische Elzas gerechten zoals Sauerkraut (zuurkool).

Eigenlijk is de Elzas best een merkwaardig gebied. Men spreekt er twee talen doordat deze regio in de afgelopen honderd jaar meerdere keren Duits en Frans grondgebied is geweest. De namen van dorpen zijn vaak in het Duits, maar tegelijkertijd is de taal op straat toch vooral Frans. De Elzas is juist hierdoor misschien wel het beste voorbeeld van een Europese regio. Niet voor niets is de hoofdstad van de Elzas Straatsburg, de stad waar het Europese Parlement samenkomt.

In het dorp Scherwiller, vlakbij Colmar en Sélestat, ligt het wijnhuis van Gilbert Ruhlmann. Ook hier zie je dus weer een combinatie van een Duitse achternaam en Franse voornamen. Gilbert heeft het huis in 1957 opgericht en inmiddels hebben zijn zonen, Guy en Pascal, het overgenomen. Alle wijngaarden van dit wijnhuis bevinden zich in de directe omgeving van Scherwiller.
Dit befaamde gebied voor Riesling wijnen heeft zelfs een eigen AOC, binnen de AOC van de Elzas.

“Wij werken hier met de typische druiven van de Elzas” vertelt Guy “zo zijn daar onder meer de Riesling, Pinot Noir en de Muscat.” Vervolgens legt hij uit hoe dat nu precies zit met de heuvels, bodemgesteldheid en de ‘terroir’ (alles waarmee de wijnstokken in contact komen). “De Elzas is een wijngebied waarin iedere heuvel, ieder dorp een andere samenstelling van de bodem kent. Daardoor kan een Riesling wijn in het ene dorp totaal anders smaken dan die uit een dorp even verder. Het maakt dat Elzas wijnen heel veelzijdig zijn en dat de Elzas niet voor niets een wijngebied met een internationale reputatie is.”

Ze zijn zo bezig met het gebruik van de bodem en terroir, dat het mooie is dat de heren Ruhlmann ervan overtuigd zijn dat je dit ook zo in stand moet houden voor de volgende generaties. Zij zijn daarom aangesloten bij ‘Terra Vitis’. Dit is een Franse nationale federatie die “een verstandige, fatsoenlijke wijnbouw realiseert; met respect voor mens en natuur”. De wijnboer onderwerpt zichzelf, vanuit zijn passie, aan een streng ecologisch concept.

Binnen de Elzas is het huis van Gilbert Ruhlmann een huis dat bekend is onder wijnkenners. We waren dan ook wel wat verbaasd dat dit wijnhuis nog niet in Nederland verkrijgbaar is. Als de wijngids van Frankrijk, de Guide Hachette, zo lovend is over je wijnen, dan verdienen de wijndrinkers in Nederland het toch ook om je wijnen te proeven?

Op werkdagen voor 15:00
besteld, morgen in huis.
gratis verzending vanaf
€60,- bij betaling met iDeal
kies het bezorgmoment
dat jou het beste uitkomt!
niet tevreden, geld terug.
retourneren is mogelijk.