La Rifra Il Bepi Riserva

Italië | Lugana

Bijzondere verrassing van het Gardameer

Waar komt deze wijn vandaan?

16,90

Categorie:
Italië
Lugana
La Rifra
Rijk & Fris
Wit
Trebbiano di Lugana
Kurk
10-12
Bevat sulfieten
2019
13,5%
24 mnd
2025
0.75

Deel je moment!

Zeer bijzonder: een gerijpte Lugana. Deze witte wijn gemaakt van 100% Trebbiano di Lugana, afkomstig van >40 jaar oude wijnstokken en wordt handmatig geoogst waarbij alleen de beste druiven worden geselecteerd. Daarna rijpt de wijn twee jaar vat en nog 6 maanden in de fles, voordat de broers ‘Il Bepi’ helemaal klaar vinden om gedronken te worden.

Het rijpingsproces zorgt ervoor dat Il Bepi meer complexiteit opbouwt, met behoud van de kenmerken van de Trebbiano di Lugana. Het resultaat: een zachte, delicate, ontzettend verrassende witte wijn met een mooie zuurgraad en structuur.

Volgens de broers moet je deze wijn echt een keer proberen met vis, zoetwater of uit zee, risotto, delicaat vlees of kazen.

Leuk om te weten: de broers gebruiken namen en begrippen uit de opera-wereld als inspiratie voor de namen van hun wijnen. Zo verwijst ‘Il Bepi’ naar Giuseppe Giacomini, een Italiaanse tenor bekend om zijn indrukwekkende, rijke, volle stem, bekend als ‘Bepi’ onder zijn fans.

“We waren laatst op vakantie aan het Gardameer en hebben daar toen zulke lekkere wijn ontdekt” vertelde een bezoekster op een van de Wijndivas proeverijen ons “de wijnsoort heet Lugana en elke Lugana die ik bestelde op vakantie had diezelfde lekkere smaak.”

Op dat moment stond er een trip naar wijnhuis Crosarola gepland, wat niet ver van het Gardameer ligt. Een mooie gelegenheid om op zoek te gaan naar een Wijndivas waardige Lugana.

Allereerst de feiten: Het Lugana wijngebied (niet te verwarren met Lugano op de grens van Zwitserland en Italië) is een heel kleine wijnregio op de zuidelijke flanken van het Gardameer. Rondom de toeristische plaatsen Desenzano del Garda, Peschiera del Garda en Sirmione liggen de wijngaarden van de D.O.C. Lugana. De leemachtige kalkhoudende bodem en het microklimaat dat wordt beïnvloed door het Gardameer, zijn ideale omstandigheden voor de groei en rijping van de druiven met hun speciale karakter – de Trebbiano di Lugana.

Zoals altijd hebben we informatie ingewonnen bij de lokale bevolking en dit keer hebben we drie wijnhuizen bezocht. Bij alle drie de wijnhuizen hebben we prachtige Lugana wijnen geproefd, zowel jonge Lugana wijnen als Lugana wijnen die worden gerijpt (Riserva).

Maar toch stak er één wijnhuis met kop en schouders bovenuit. Dat is het familiehuis La Rifra. De boerderij van de wijnmakerij dateert uit de 17e eeuw en eind jaren zestig werd het wijnhuis opgericht door de gebroeders Fraccaroli. Inmiddels hebben de beide kleinzoons het bedrijf overgenomen. Opa Claudio houdt de boel nog steeds in de gaten en zit altijd als wij er komen voor de grote haard. Hij is nog steeds scherp en kijkt trots toe hoe zijn nakomelingen vast houden aan de traditie van het wijnhuis. Een traditie die in het teken staat van respect voor de grond en zorgen dat ook toekomstige generaties wijn kunnen blijven maken.

Op werkdagen voor 15:00
besteld, morgen in huis.
gratis verzending vanaf
€60,- bij betaling met iDeal
kies het bezorgmoment
dat jou het beste uitkomt!
niet tevreden, geld terug.
retourneren is mogelijk.