La Rifra Il Nito

Italië | Benaco Bresciano Rosso

Sensationeel rood vlakbij het Gardameer

Waar komt deze wijn vandaan?

23,95

Categorie:
Italië
Benaco Bresciano Rosso
La Rifra
Elegant & Intens
Rood
Cabernet Sauvignon, Merlot, Marzemino
Kurk
>1 uur
14-16
Bevat sulfieten
2021
15%
24 mnd barrique
tot 2030
0.75

Deel je moment!

De druiven voor ‘Il Nito’ worden handmatig geselecteerd en geoogst. Voor deze wijn worden alleen de beste druiven gebruikt. Na het oogsten laten Luigino en Claudio de druiven 2 maanden drogen in houten kisten (= appassimento). Absoluut vergelijkbaar met de manier waarop de bekende Amarone della Valpolicella Classico gemaakt wordt.

Uiteindelijk rijpt de wijn, gemaakt van deze ‘krenten-druiven’, nog twee jaar op houten vaten en wordt daarna nog 6 maanden op fles te rusten gelegd. Je kunt je voorstellen dat met zo’n uitgebreid proces, het eindresultaat een behoorlijk indrukwekkende wijn is.

Het leuke is zeker dat de internationaal zeer bekende Cabernet Sauvignon en Merlot worden gecombineerd met de lokale Marzemino, een oerdruif met een zacht, geurig en fris karakter.

De Il Nito is een geconcentreerde wijn met zachte maar aanwezige tannines, een kruidigheid en een mooi elegant profiel, net als de omgeving waar hij opgroeit.

Volgens Claudio is de Il Nito ideaal bij rood vlees, wild, oude kazen, maar ook zeer goed geschikt om, zonder begeleiding, gewoon simpelweg te Genieten (met een hoofdletter G…).

Het landschap van de zuidelijke oever van het Gardameer is totaal verschillend van bijna alle bergachtige en verticale uitlopers van het midden en noordelijke deel. Bijnaam van het Gardameer is ‘Benaco’.

Hier in het zuiden, bij de uitloop van de oude gletsjer die het Gardameer heeft gecreëerd, is het landschap zachtaardig, licht gebocheld, in een opeenvolging van zachte heuvels en kleine vlaktes bezaaid met bosjes en boomgaarden.

De bodem is hier voornamelijk kalkhoudend en rijk aan minerale zouten. Het is geen gemakkelijk land om te werken: compact en hard in tijden van droogte, en zacht en modderig na regen. Toch heeft het ook voordelen, want de chemisch-fysische eigenschappen geven de wijnen hiervandaan krachtige, duidelijke aroma’s en een uitgebalanceerde structuur.

Hier maken de broers Claudio en Luigino Fraccaroli van La Rifra hun grandioze wijnen. De boerderij van de wijnmakerij dateert uit de 17e eeuw en eind jaren zestig werd het wijnhuis opgericht door de gebroeders Righetti. Inmiddels hebben de beide kleinzoons het bedrijf overgenomen. Opa Claudio houdt de boel nog steeds in de gaten en zit altijd als wij er komen voor de grote haard. Hij is nog steeds scherp en kijkt trots toe hoe zijn nakomelingen vast houden aan de traditie van het wijnhuis. Een traditie die in het teken staat van respect voor de grond en zorgen dat ook toekomstige generaties wijn kunnen blijven maken.

Op werkdagen voor 15:00
besteld, morgen in huis.
gratis verzending vanaf
€60,- bij betaling met iDeal
kies het bezorgmoment
dat jou het beste uitkomt!
niet tevreden, geld terug.
retourneren is mogelijk.