Laffitte-Teston Vieilles Vignes

Frankrijk | Madiran

Zoveel karakter, dat blijft je bij!

Waar komt deze wijn vandaan?

17,95

Categorie:
Frankrijk
Madiran
Chateau Laffitte-Teston
Elegant & Intens
Rood
Tannat
Kurk
1 uur
17-18
Bevat sulfieten
2019
14%
12 mnd barrique
t/m 2030
0.75

Deel je moment!

De naam van de wijn verraadt het al: hiervoor worden druiven gebruikt van oude wijnstokken (“vieilles vignes”). In het geval van deze top wijn van Château Laffitte-Teston zijn het zelfs zeer oude wijnstokken! Ze zijn namelijk meer dan 70 jaar oud.

En een redelijk ‘stelregel’ is dat van oude wijnstokken karaktervolle druiven komen. Waarna de volgende dan is dat van karaktervolle druiven ook karaktervolle wijnen komen.

In het geval van de Vieilles Vignes klopt dat zeker, wat een grandioze wijn vol karakter. Gemaakt van 100% tannat druiven, afkomstig van de beste wijngaarden rond het kasteel. Gedurende 12 maanden opgevoed op nieuwe eikenhouten barriques.

De Tannat druif is de autochtone druif in de wijnregio AOC Madiran, hier in het zuidwesten van Frankrijk. Eigenlijk zegt de naam van de druif het al een beetje, hij is hoog in tannines en zorgt dus voor tanninerijke wijnen.

Het knappe van Jean-Marc Laffitte en zijn familie is dat ze een wijn weten te maken die waanzinnig mooi in balans is en dat zelfs al op relatief jonge leeftijd. Maar je kunt deze wijn ook gerust 15 jaar bewaren, hij oudert fantastisch.

Laat de tannines je niet afschrikken en geniet van een wijn die je zeker bij zult blijven. Ons advies is wel om bij de Vieilles Vignes iets te eten. Dan komt hij absoluut het beste tot zijn recht. Denk daarbij aan gebraden of geroosterd vlees, aan wild, of gewoon een mooie biefstuk. En natuurlijk wilde eend, want daar staat de regio zuidwest Frankrijk om bekend.

Helemaal in het zuiden van Frankrijk, nabij de stad Pau en ter hoogte van Toulouse ligt een van de dunst bevolkte gebieden van Frankrijk, maar wel een gebied met een reputatie van goede wijnen. De verzamelnaam van dit wijngebied is le Sud-Ouest (het Zuidwesten) en hier komen een aantal bekende wijnen vandaan zoals Madiran en Gaillac. Vooral Madiran is erg in opkomst en daarom besloten we naar het ‘Fête des Vins’ af te reizen in Madiran om een wijnhuis te selecteren.

Het ‘Fête des Vins’ is een markt waar je een glas koopt en vervolgens alle wijnen van alle deelnemende wijnhuizen kunt proeven. Gelukkig hadden we een hotel dichtbij, want wat een genot om kennis te maken met al die wijnproducenten, hun verhalen en superwijnen. Bovendien, want het blijven Fransen natuurlijk, staan er ook allerlei kraampjes met etenswaren.

Aan het einde van de dag kunnen we concluderen dat een huis waar we zeker van onder de indruk zijn Château Laffitte-Teston is. Naast de bekende Madiran-wijnen, bieden zij namelijk ook een fantastische witte Pacherenc du Vic-Bilh en zeer smaakvolle Côtes de Gascognes.

Bij het bezoek aan het mooi opgetrokken Chateau zijn we zo niet nog meer onder de indruk. Vanaf de ligging van het huis kijk je over de wijngaarden uit waarbij je met een beetje verbeelding op een heldere dag in de verte de toppen van de Pyreneeën kunt zien. Jean-Marc Lafitte en zijn twee kinderen Joris en Ericka runnen samen het wijnhuis. Hierbij is duidelijk: traditie is belangrijk, maar ontwikkelingen die echt wel kunnen bijdragen aan betere kwaliteit worden zeker omarmd.

Dochter Ericka onthaalt ons persoonlijk en zorgt ervoor dat we naast de Madiran wijnen die we op het Fête des Vins hebben mogen proberen ook kennis kunnen maken met hun Côtes de Gascogne, fantastische Pacherenc du Vic-Bilh, die op hout heeft gelegen, en een lokale traktatie: de “Rêve d’Automne”. Bij het noemen van de naam van de Pacherenc du Vic-Bilh “Ericka” zien we een zweem van trots in haar ogen verschijnen. Ja, dat is toch wel een mooi gebaar als je vader zo’n prachtige wijn naar je vernoemt.

Weer een top aanvulling op ons assortiment: mooie wijnen uit Zuid-West Frankrijk voor zeer interessante prijzen!

Op werkdagen voor 15:00
besteld, morgen in huis.
gratis verzending vanaf
€60,- bij betaling met iDeal
kies het bezorgmoment
dat jou het beste uitkomt!
niet tevreden, geld terug.
retourneren is mogelijk.