Les Vignerons des Albères Nos Altres

Frankrijk | Côtes Catalanes

Zijdezacht Zuid-Frans rood zonder toegevoegd sulfiet

Waar komt deze wijn vandaan?

10,25

Categorie:
Frankrijk
Côtes Catalanes
Les Vignerons des Albères
Soepel & Fruitig
Rood
Carignan
Kurk
14-16
Selecteer
2021
14%
2024
0.75

Deel je moment!

Een verrassing van Les Vignerons des Albères: een 100% Carignan wijn zonder toegevoegd sulfiet! Om even de populaire term te gebruiken… deze wijn wordt door de vignerons aangeduid als ‘vin naturel’, waarmee je de ‘Nos Altres’ in de categorie ‘natuurwijn’ mag plaatsen.

De Carignan druif wordt veelvuldig gebruikt in Catalonië. Niet vreemd dus dat Les Vignerons des Albères in het Frans-Catalaanse wijngebied Côtes Catalanes ook graag met deze druif werken. Vrij bijzonder en een toonbeeld van de ‘skills’ van Les Vignerons des Albères is dat ze van de stugge Carignan druif, die zeker met handleiding komt en veelal harde tannines, zo’n heerlijke, zijdezachte rode wijn vol rood fruit hebben gemaakt.

De ‘Nos Altres’ wordt door het wijnhuis getipt om te drinken bij charcuterie, Catalaanse gerechten van de grill en wit vlees.

Leuk om te weten is dat de naam letterlijk vertaald vanuit het Catalaans “wij” betekent (Occitanië ‘nosautres’, Spaans ‘nosotros’).

Iedereen die wel eens naar Zuid-Frankrijk heeft gereden via de A9 (Montpellier-Spaanse Grens) weet dat je direct na Narbonne de laagvlakte van Perpignan oprijdt. Op dat moment zie je ook vrijwel gelijk één van de hoogste toppen van de Pyreneeën, namelijk de Canigou (2800m.). De Pyreneeën vormen hier de grens met Spanje en het stuk gebergte direct aan de Middellandse Zee heet ‘Les Albères’. De mensen spreken hier Frans, maar een groot deel van de bevolking spreekt ook het Catalaans. De plaatsnamen worden hier in het Frans en in het Catalaans aangegeven. Veel Nederlanders kennen de bekende badplaatsen als Collioure, Argelès-Sur-Mer en Banyuls-sur-Mer.

“De Tramontane (in Spaans Tramontana) in combinatie met de invloed van zee geven de wijnen van Les Vignerons des Albères zo’n aparte en unieke smaak” vertelt één van de wijnboeren ons als wij  daar binnenlopen. Het is duidelijk, de mannen van Les Vignerons des Albères vinden het maar wat leuk dat wij geïnteresseerd zijn in hun wijnen. Ze staan net bij elkaar om de laatste nieuwtjes te bespreken en meteen krijgen we een uitnodiging om achter één van hen aan te rijden. Vol enthousiasme laat hij zijn wijngaard zien. In het filmpje zie je daar wat beelden van.

In het binnenland van de bovengenoemde badplaatsen en aan de voet van het Albères gebergte hebben aan aantal wijnboeren zich verenigd en noemen zich nu ‘Les Vignerons des Albères’. Met hun samenwerking hebben ze deze wijnen goed op de kaart weten te zetten. Ze hebben inmiddels meerdere prijzen gewonnen en de Guide d’Hachette, de wijnbijbel van Frankrijk, heeft zeer lovende recensies geplaatst.

Kortom, gek eigenlijk dat ze nog niet in Nederland verkrijgbaar zijn. Tot nu natuurlijk, want toen wij na terugkomst zeiden dat wij wel overtuigd waren dat wij een selectie van hun wijnen ook in Nederland gaan verkopen, begonnen ze eensgezind te juichen. En dat moest natuurlijk gevierd worden met….wijn. À votre Santé!

Op werkdagen voor 15:00
besteld, morgen in huis.
gratis verzending vanaf
€60,- bij betaling met iDeal
kies het bezorgmoment
dat jou het beste uitkomt!
niet tevreden, geld terug.
retourneren is mogelijk.