Sangenís i Vaqué Lo Coster Blanc

Spanje | Priorat

Wat een bijzonder feestje

Waar komt deze wijn vandaan?

27,95

Categorie:
Spanje
Priorat
Sangenís i Vaqué
Rijk & Fris
Wit
Witte Grenache, Macabeo
Kurk
10-12
Bevat sulfieten
2022
0.76 g/l
14%
4 mnd barrique
2025
0.75

Deel je moment!

‘Een witte Priorat; een grootse ontdekking’

“Wat een feestje is deze wijn”, aldus Heskia. “Eén van de mooiste witte wijn die ik ken.” Gemaakt van 50% witte Grenache en 50% Macabeo druiven, die van wijnstokken komen die 40-50 jaar (!) oud zijn. 4 maanden gerijpt op Franse eiken vaten, gecombineerd tussen nieuwe en tot 5 jaar oude barriques.

Zoals bij de meeste wijnregio’s groeien de mooiste druiven op de meest steile hellingen. ‘Lo Coster’ betekent in het plaatselijke dialect ‘de steile helling’, dat is waar de druiven voor deze wijn groeien. Deze hellingen zijn zeer rijk aan leisteen, zo kenmerkend voor de ondergrond van de Priorat wijnen.

De Lo Coster Blanc is mineralig (logisch vanwege de bodem van graniet en kalk) maar toch ook weer fris omdat de druiven toch ook de invloed van de Middellandse Zee wind meekrijgen. Een grootse wijn!

De productie is zeer beperkt, dus wacht niet te lang met bestellen 😉

De Lo Coster wordt gemaakt in een zeer gelimiteerde oplage van 3.360 flessen per jaar. De wijn is niet gefilterd en niet geklaard – een zeer natuurlijke wijn dus.

Zo’n 100 kilometer ten zuiden van Barcelona ligt één van de twee DOCa’s van Spanje, een eliteclassificatie voor wijnen in dit land. DOCa staat voor Denominación de Origen Calificada en is de hoogste kwalificatie voor wijnregio’s in Spanje. De ene hele bekende is de DOCa Rioja, de andere is de DOCa Priorat. Ook wel bekend als DOQ Priorat, want in het Catalaans heet het Denominació d’Origen Qualificada.

Veel landgenoten zullen het gebied aan de kust goed kennen, bekend van onder andere Cambrils en Salou. Ook ligt hier de mooie, oude stad Tarragona. Ongeveer 20 kilometer het binnenland in ligt het wijngebied Priorat. Eigenlijk een heel klein wijngebied rondom een bergketen en een dal. Wat het hier zo speciaal maakt is dat het normaal gesproken onmogelijk zou zijn om hier wijn te verbouwen. Het is een zeer rotsachtige, veelal granieten, bodem met steile hellingen. Maar omdat deze bergketen precies gunstig ligt ten opzichte van de Middellandse Zee kunnen er hier toch druiven groeien.

En wat voor druiven; juist door de combinatie van de rotsachtige bodem en de Middellandse Zee wind kon dit gebied uitgroeien tot zo’n bekend wijngebied. Priorat wijnen zijn zeer bekend in de gehele wijnwereld.

In 1978 begonnen vader Pere Sangenís en moeder Conxita Vaqué met de eerste aanplant van druiven op een paar steile hellingen in het dorp Porrera. Het land was van de moeders kant van Pere (de Monlleó familie) en daar werden al druiven geplant sinds voor 1700. De vraag naar Priorat was destijds nog erg beperkt, maar het vermoeden was wel dat de vraag zou gaan toenemen. En dat is inderdaad gebeurd.

Een vooruitziende blik alleen is natuurlijk niet voldoende. Pere en Conxita wisten zich succesvol staande te houden tussen alle andere huizen door continu kwaliteit boven kwantiteit te zetten. Zo brengen zij alleen wijnen op de markt wanneer deze volgens hun eisen klaar zijn. Moet de wijn nog een jaar liggen? Dan blijft hij nog een jaar liggen. Zo simpel is dat.

Inmiddels staan twee van de vier dochters, Maria en Nuria, te trappelen om het stokje over te nemen van hun vader. En hoewel vader inderdaad steeds meer overdraagt aan hen, blijft hij eigenlijk toch nog steeds een oogje in het zeil houden. Tenslotte staat het wijnhuis Sangenís i Vaqué niet voor niets bekend als een van de betere wijnhuizen van Priorat…….en dat moet wel zo blijven!

Op werkdagen voor 15:00
besteld, morgen in huis.
gratis verzending vanaf
€60,- bij betaling met iDeal
kies het bezorgmoment
dat jou het beste uitkomt!
niet tevreden, geld terug.
retourneren is mogelijk.