Sangenís i Vaqué Vall Por

Spanje | Priorat

Spaanse elegantie en subtiliteit

Waar komt deze wijn vandaan?

20,95

Categorie:
Spanje
Priorat
Sangenís i Vaqué
Krachtig & Vol
Rood
Grenache, Carignan, Cabernet, Merlot
Kurk
>1 uur
16-18
Bevat sulfieten
2017
0.46 g/l
14,5%
12 mnd barrique
2026
0.75

Deel je moment!

‘Priorat voor wat gevorderden’

De vallei waarin het dorpje Porrera ligt heette vroeger Vall Por in het Catalaans. Letterlijk betekent dat ‘Vallei van de Angst’. In die tijd was het een afgelegen vallei waarin niets groeide en de wind vrij spel had. Vrijwel niet te bereiken en er bevonden zich rovers en wolven.

Nu zorgt juist die wind ervoor dat druiven kunnen groeien in dit onherbergzame gebied, waar nu hele mooie wijnen van gemaakt worden. Het wijnhuis van Sangenís i Vaqué ligt midden in Porrera, als eerbetoon aan de oude naam hebben ze besloten deze wijn daarnaar te vernoemen.

De Vall Por is op en top Priorat. In eerste instantie voelt de wijn aan als een wat straffe wijn. Maar al heel snel merk je de subtiele smaak die zo kenmerkend is voor Priorat wijnen.

De Vall Por heeft 12 maanden gerijpt op 3 jaar oude eiken vaten, 60% van de ‘barriques’ Frans en de overige 40% van Amerikaans eiken. Hoe nieuwer een vat, hoe meer kracht de wijn krijgt. Sangenís i Vaqué hebben een ideale mix gevonden. Deze wijn bestaat uit 40% Grenache, 40% Carignan, 10% Cabernet en 10% Merlot druiven. Alle wijnen van Sangenís i Vaqué zijn direct te drinken als ze op de markt zijn, anders blijven ze gewoon nog in de kelder liggen. Ook de Vall Por kun je meteen drinken, maar je kan hem ook gerust nog een heel aantal jaren laten liggen.

Een aanrader voor de gevorderde wijndrinker die de wijnen van Priorat weet te waarderen. Heerlijk bij een lekker stukje rood vlees, bij lam en bij de wat zwaardere Spaanse gerechten.

De wijn is niet gefilterd en niet geklaard – een zeer natuurlijke wijn dus. Wel zorgt dit ervoor dat er droesem (bezinksel) onderaan de fles zit.

De Vall Por wordt gemaakt in een gelimiteerde oplage van 4.600 flessen per jaar.

Zo’n 100 kilometer ten zuiden van Barcelona ligt één van de twee DOCa’s van Spanje, een eliteclassificatie voor wijnen in dit land. DOCa staat voor Denominación de Origen Calificada en is de hoogste kwalificatie voor wijnregio’s in Spanje. De ene hele bekende is de DOCa Rioja, de andere is de DOCa Priorat. Ook wel bekend als DOQ Priorat, want in het Catalaans heet het Denominació d’Origen Qualificada.

Veel landgenoten zullen het gebied aan de kust goed kennen, bekend van onder andere Cambrils en Salou. Ook ligt hier de mooie, oude stad Tarragona. Ongeveer 20 kilometer het binnenland in ligt het wijngebied Priorat. Eigenlijk een heel klein wijngebied rondom een bergketen en een dal. Wat het hier zo speciaal maakt is dat het normaal gesproken onmogelijk zou zijn om hier wijn te verbouwen. Het is een zeer rotsachtige, veelal granieten, bodem met steile hellingen. Maar omdat deze bergketen precies gunstig ligt ten opzichte van de Middellandse Zee kunnen er hier toch druiven groeien.

En wat voor druiven; juist door de combinatie van de rotsachtige bodem en de Middellandse Zee wind kon dit gebied uitgroeien tot zo’n bekend wijngebied. Priorat wijnen zijn zeer bekend in de gehele wijnwereld.

In 1978 begonnen vader Pere Sangenís en moeder Conxita Vaqué met de eerste aanplant van druiven op een paar steile hellingen in het dorp Porrera. Het land was van de moeders kant van Pere (de Monlleó familie) en daar werden al druiven geplant sinds voor 1700. De vraag naar Priorat was destijds nog erg beperkt, maar het vermoeden was wel dat de vraag zou gaan toenemen. En dat is inderdaad gebeurd.

Een vooruitziende blik alleen is natuurlijk niet voldoende. Pere en Conxita wisten zich succesvol staande te houden tussen alle andere huizen door continu kwaliteit boven kwantiteit te zetten. Zo brengen zij alleen wijnen op de markt wanneer deze volgens hun eisen klaar zijn. Moet de wijn nog een jaar liggen? Dan blijft hij nog een jaar liggen. Zo simpel is dat.

Inmiddels staan twee van de vier dochters, Maria en Nuria, te trappelen om het stokje over te nemen van hun vader. En hoewel vader inderdaad steeds meer overdraagt aan hen, blijft hij eigenlijk toch nog steeds een oogje in het zeil houden. Tenslotte staat het wijnhuis Sangenís i Vaqué niet voor niets bekend als een van de betere wijnhuizen van Priorat…….en dat moet wel zo blijven!

Op werkdagen voor 15:00
besteld, morgen in huis.
gratis verzending vanaf
€60,- bij betaling met iDeal
kies het bezorgmoment
dat jou het beste uitkomt!
niet tevreden, geld terug.
retourneren is mogelijk.