Stanig Sauvignon

Italië | Friuli Colli Orientali

Herkenbaarheid uit gebied in opkomst

Waar komt deze wijn vandaan?

13,45

Categorie:
Italië
Friuli Colli Orientali
Stanig
Fris & Fruitig
Wit
Sauvignon Blanc
Kurk
10-12
Bevat sulfieten
2019
13,5%
2022
0.75

Deel je moment!

Soms is het jammer dat een Sauvignon Blanc zo ongeveer standaard de huiswijn is in de horeca in Nederland. Dat doet je namelijk bijna vergeten hoe waanzinnig mooi een goede Sauvignon Blanc wijn kan zijn.

Ben je liefhebber van Nieuw-Zeelandse wijnen of van Sancerre dan weet je dit gelukkig wel. En met deze Sauvignon van Stanig proef je ook weer hoe een wijn van deze elegante druif bedoeld is. Stuivend frisse geuren op een vrijwel ‘crispy’ manier, met medium body en heel mooi fruit. Bij elke slok heb je zin in de volgende.

De druiven worden met de hand geplukt midden september. Na de fermentatie volgt een periode van batonnage en een sur-lie rijping gedurende 6 maanden. Dit zorgt voor een grandioos mooi gestructureerde wijn.

Ideaal als aperitief of bij lichte voorgerechten. Ook heel mooi in combinatie met gerechten op basis van vis, salades of kazen als geitenkaas en blauwe kaas.

Helemaal in de verre Noord-Oost hoek van Italië ligt het wijngebied Friuli Colli Orientali. De belangrijkste stad in deze regio heet Udine en ook Venetië en Triëst zijn niet ver weg. Tegen de Alpen aan, in een heuvelrijk gebied, liggen de mooie heuvels van het Friuli Colli Orientali wijngebied. En, letterlijk op de grens van Slovenië, ligt het wijnhuis van Stanig.

“Zie je die heuvel daar met dat huis erop?” vraagt Francesco Stanig “Dat is Slovenië”. En zoals je aan zijn naam al kunt zien, komt zijn familie daar oorspronkelijk vandaan. “Veel wijnhuizen hier hebben een Sloveense naam en dat is wel handig omdat de Italianen in de rest van Italië dan meteen zien dat de wijn uit Friuli Colli Orientali komt.”
Friuli wijnen zijn namelijk erg populair in Italië. Vooral de witte wijnen zijn met een enorme opmars bezig.

Als wij later in het restaurant van zijn Agriturismo zitten, waar hij ook de mogelijkheid biedt van vakanties en overnachtingen, vertelt hij heel trots dat er een aantal weken geleden een afvaardiging van een paar bekende restaurants uit Toscane bij hem kwamen om zijn wijnen te proeven. Inmiddels zijn de eerste bestellingen gedaan en wordt zijn wijn nu geserveerd in Florence en Siena.

Wij zijn ook onder de indruk van zijn wijnen. Zijn witte Friulano en Sauvignon smaken heerlijk bij de kaas die hij ons er natuurlijk bij serveert. “Bij wijnproeven moet je ook eten” vertelt Francesco. En vervolgens zijn we helemaal overtuigd als hij zijn trots, de rode Schioppettino wijn, serveert bij zijn zelfgemaakte ham. Deze wijnen verdienen het om in Nederland verkocht te worden!

Op werkdagen voor 15:00
besteld, morgen in huis.
gratis verzending vanaf
€60,- bij betaling met iDeal
kies het bezorgmoment
dat jou het beste uitkomt!
niet tevreden, geld terug.
retourneren is mogelijk.