Villa Medici Custoza

Italië | Veneto

Verrassing Verrassing Verrassing

Waar komt deze wijn vandaan?

9,99

Categorie:
Italië
Veneto
Villa Medici
Fris & Fruitig
Wit
Garganega, Cortese, Trebbiano, Tocai friulano
Kurk
8-10
Bevat sulfieten
2023
12,5%
2026
0.75

Deel je moment!

DOC Custoza is een heel klein wijngebied rondom het dorp Custoza, ten zuidwesten van Verona en ten zuidoosten van het Gardameer. Zo mogen hier met meerdere druivensoorten werken, maar de Garganega en de Cortese zijn wel de belangrijkste. De Garganega druif wordt ook gebruikt voor de wijnen uit de regio van Soave en de Cortese is een autochtone druif in deze regio van noord Italië.

Luigi gebruikt voor zijn Custoza de volgende combinatie aan druiven: 30% Garganega, 30% Cortese, 30% Trebbiano en 10% Tocai friulano. Het is hem gelukt om er een heerlijke verfrissende wijn van te maken die waanzinnig goed in te zetten is in combinatie met elegante maaltijden.

De wijn is vol van smaak, beetje bloemig met exotische fruit tinten en heel licht aromatisch. Ideaal als begeleider van zomerse salades met kaas en noten, witvis, pastagerechten als de lokale tortellini of bij wat kruidigere (Aziatische) gerechten.

Ongeveer 20 kilometer ten zuidoosten van het Gardameer ligt het dorp Custoza. Om twee dingen is Custoza heel erg bekend. Allereerst is daar het ‘Ossuarium van Custoza’, een meer dan 20 meter hoog monument in de vorm van een obelisk op een hoge heuvel. Het is in 1879 gebouwd ter nagedachtenis aan de Slag om Custoza toen Italië vocht voor zijn onafhankelijkheid tegen het keizerrijk Oostenrijk-Hongarije, dat destijds de graafschappen Venetië en Trentino in bezit had.

Dan, naast dit stukje geschiedenisles, is Custoza bekend om haar witte wijn. De ‘Bianco di Custoza’ kent men in heel Italië, maar helaas nog niet echt in Nederland. Overigens ligt dat zeker niet aan de wijn. In de landen om ons heen is de Custoza met een enorme opmars bezig.  Wijndivas vindt dat Nederland dus ook maar eens kennis moet maken met de Custoza wijn.

In de zoektocht naar een mooie Custoza kwamen we in contact met wijnhuis Villa Medici. En inderdaad zit daar een link naar de bekende adellijke familie de Medici, die grote gedeeltes van Italië regeerden (vooral de omgeving van Florence). “In Custoza staat nog steeds een buitenhuis van de familie de Medici: Villa Medici” vertelt eigenaresse Paola ons. “Het is familiebezit en eigenlijk moeten we de villa hoognodig restaureren. Maar ja, onze tijd zit vooral in het wijnhuis. Prioriteiten he?”

Buiten de Custoza wijn laat Paola ons kennis maken met de andere prachtstukken. Luigi, haar man en wijnmaker, is zo mogelijk nog enthousiaster. We maken kennis met onder andere de Pinot Grigio, de Bardolino en ook hun overheerlijke rosé: de Bardolino Chiaretto.

En ja, dan begrijpen we hun beslissing om meer tijd te steken in het wijnhuis dan in de restauratie van de villa volledig!

Op werkdagen voor 15:00
besteld, morgen in huis.
gratis verzending vanaf
€60,- bij betaling met iDeal
kies het bezorgmoment
dat jou het beste uitkomt!
niet tevreden, geld terug.
retourneren is mogelijk.