Villa Medici La Valle del Re Custoza Passito

Italië | Veneto

Smaak van (vallei van) de Koning

Waar komt deze wijn vandaan?

16,95

Categorie:
Italië
Veneto
Villa Medici
Zoet & Verfijnd
Wit
Trebbiano Toscano, Garganega, Bianca Fernanda, Trebbianello
Kurk
14-16
Bevat sulfieten
2016
14%
12 mnd barrique
2026
0.50

Deel je moment!

De traditie van je beste druiven laat oogsten en dan laten drogen in kratten, in een speciale omgeving waarbij temperatuur en vochtigheid worden gecontroleerd, is echt Italiaans. Dat is het procedé van de Passito wijnen. Het vocht wordt langzaam uit de druiven gedroogd, maar die behouden wel hun frisheid. Dat zorgt voor zeer mooie, elegante en verfijnde zoete wijnen.

Zo ook deze Custoza Passito. Gemaakt van 4 verschillende druiven die groeien in een omgeving die La Valle del Re heet, ‘de Vallei van de Koning’. Deze druiven zijn: 40% Trebbiano Toscano, 30% Garganega, 30% Bianca Fernanda (een lokale kloon van de Cortese) en 10% Trebbianello (een lokale kloon van de Tocai Friulano/Tai).

Na een langzame fermentatie van enkele maanden blijft de wijn nog rijpen op roestvrij staal en eikenhouten vaten voor meer dan 12 maanden. Waarna ze nog minimaal 3 maanden na rijpt op de fles.

De wijn heeft een mooie gouden kleur en grote intensiteit. Hierin ontdek je de smaak van rozijnen, met tonen van sinaasappel en citroen. Zoet, extreem goed en harmonieus in balans.

Zoals Silvia, dochter van eigenaren Luigi en Paola, zegt is dit de ideale wijn als afsluiter van een fijn diner met vrienden. Hij gaat heel goed samen met desserts op basis van Engelse room of fruit.

“We hebben altijd een fles op tafel met Pasen of Kerstmis; en als goede ‘Veronesi’ zijn we er gek op bij de pandoro en custard.” aldus de familie.

Ongeveer 20 kilometer ten zuidoosten van het Gardameer ligt het dorp Custoza. Om twee dingen is Custoza heel erg bekend. Allereerst is daar het ‘Ossuarium van Custoza’, een meer dan 20 meter hoog monument in de vorm van een obelisk op een hoge heuvel. Het is in 1879 gebouwd ter nagedachtenis aan de Slag om Custoza toen Italië vocht voor zijn onafhankelijkheid tegen het keizerrijk Oostenrijk-Hongarije, dat destijds de graafschappen Venetië en Trentino in bezit had.

Dan, naast dit stukje geschiedenisles, is Custoza bekend om haar witte wijn. De ‘Bianco di Custoza’ kent men in heel Italië, maar helaas nog niet echt in Nederland. Overigens ligt dat zeker niet aan de wijn. In de landen om ons heen is de Custoza met een enorme opmars bezig.  Wijndivas vindt dat Nederland dus ook maar eens kennis moet maken met de Custoza wijn.

In de zoektocht naar een mooie Custoza kwamen we in contact met wijnhuis Villa Medici. En inderdaad zit daar een link naar de bekende adellijke familie de Medici, die grote gedeeltes van Italië regeerden (vooral de omgeving van Florence). “In Custoza staat nog steeds een buitenhuis van de familie de Medici: Villa Medici” vertelt eigenaresse Paola ons. “Het is familiebezit en eigenlijk moeten we de villa hoognodig restaureren. Maar ja, onze tijd zit vooral in het wijnhuis. Prioriteiten he?”

Buiten de Custoza wijn laat Paola ons kennis maken met de andere prachtstukken. Luigi, haar man en wijnmaker, is zo mogelijk nog enthousiaster. We maken kennis met onder andere de Pinot Grigio, de Bardolino en ook hun overheerlijke rosé: de Bardolino Chiaretto.

En ja, dan begrijpen we hun beslissing om meer tijd te steken in het wijnhuis dan in de restauratie van de villa volledig!

Op werkdagen voor 15:00
besteld, morgen in huis.
gratis verzending vanaf
€60,- bij betaling met iDeal
kies het bezorgmoment
dat jou het beste uitkomt!
niet tevreden, geld terug.
retourneren is mogelijk.