TV & Wijnen Oktober

Welke wijn bij welk tv programma?  

oktober 2021

Helaas wordt het weer vroeg donker en beginnen de wat sombere dagen weer. Maar dat heeft zo ook zijn voordelen. Lekker ’s avonds met een dekentje op de bank, kijkend naar je favoriete tv programma van het moment…

Maar bij zo’n ontspannen avond hoort natuurlijk wel een lekker glas wijn, maar welke? Geen paniek. We hebben dit keer, in plaats van een ‘Netflix & Wijnen’ lijstje, een ‘TV & Wijnen lijstje samengesteld van fijne wijnen die prima te combineren zijn met de populairste tv programma’s van nu.

(verhaal gaat verder onder foto)

Tv & Wijnen

1. The Masked Singer - Custoza

Villa Medici - Custoza

The Masked Singer is sinds een aantal weken weer terug van weggeweest. We zitten met zijn allen massaal aan de buis gekluisterd, wie zouden er toch in die grandioos mooie pakken zitten? Via alle hints en stemmen komen we er soms zelf al achter dat we goed zitten, maar soms is het ook een complete verrassing wie er achter het pak schuil gaat. En voor zo’n verrassing hebben we ook een wijn nodig die wat verrassing biedt. 

Onze tip: ‘Custoza’ van wijnhuis Villa Medici. Een echte verrassing als je het ons vraagt. DOC Custoza is een heel klein wijngebied rondom het dorp Custoza, ten zuidwesten van Verona en ten zuidoosten van het Gardameer. Ze mogen hier met meerdere druivensoorten werken, maar de Garganega en de Cortese zijn wel de belangrijkste. Wijnboer Luigi gebruikt voor zijn Custoza de volgende combinatie aan druiven: 30% Garganega, 30% Cortese, 30% Trebbiano en 10% Tocai friulano. Het is hem gelukt om er een heerlijke verfrissende en absoluut zeer verrassende witte wijn van te maken.

2. Chateau Meiland - Ericka

Laffitte-Teston - Ericka

Natuurlijk kan Chateau Meiland niet ontbreken in de lijst. Je kunt voortaan zelfs twee keer in de week genieten van de familie en hun grappige streken en uitspraken. Dat biedt ook weer een excuus om wat extra te ‘wijnen wijnen wijnen’ ;). Martien is en blijft natuurlijk de ster van de show, maar Chateau Meiland zonder Erica, Maxime of ‘kleine Clairetje’ kunnen we ons toch ook niet voorstellen. 

Onze tip: ‘Ericka’ van wijnhuis Laffitte-Teston. Ondanks dat familie Meiland al geruime tijd weer terug in Nederland is, kan het natuurlijk niet anders dan dat wij hier een Franse wijn voor uitkiezen. En als een wijn dan ook nog ‘Ericka’ heet kunnen we er helemaal niet meer omheen. De ‘Ericka’ is een witte wijn van een melange van drie bijzondere druivensoorten: de Petit Manseng, de Gros Manseng en de Petit Courbu. Handmatig worden de beste druiven geselecteerd en alleen die worden gebruikt. Vervolgens worden de druiven 8 tot 9 maanden in eikenhouten vaten gelagerd. Daarna wordt de Ericka pas gebotteld. Wij zijn erg onder de indruk van deze wijn, en wij denken jij ook wanneer je deze zou proberen. 

3. Flikken Rotterdam - Superboum

Bricco del Cucù - Superboum

The Masked Singer en Chateau Meiland zijn vooral erg vermakelijk, maar ben jij op zoek naar iets meer spanning? Kijk dan elke week naar Flikken Rotterdam. Het zusje van Flikken Maastricht is al een aantal seizoenen behoorlijk in trek. Elke week zie je weer hoe rechercheurs Esther, Dries, Stan en Noucha verschillende (moord)zaken oplossen. En met Huub Stapel in een van de hoofdrollen weet je dat het in ieder geval de moeite waard is om eens te gaan kijken. 

Onze tip: ‘Superboum’ van wijnhuis Bricco del Cucù. Waarom? Deze wijn is absoluut verrassend, indrukwekkend en spannend, net als de serie. De wijn is een combinatie van Merlot en Dolcetto druiven. Wanneer je dit proeft, valt de Superboum in… als een Boum! Extra tip, drink deze wijn in combinatie met bijvoorbeeld een kaasplankje. Maar iets te eten bij je wijn en favoriete serie is sowieso geen gek idee 😉  

4. Expeditie Robinson - Nos Altres

LVA - Nos Altres

Een van de meest populaire programma’s van Nederland mag uiteraard niet ontbreken, Expeditie Robinson. Dit seizoen is het maar liefst 2 keer per week op de buis, met de ene keer nieuwe kandidaten en de andere keer een Expeditie met oud kandidaten waar zij allemaal overleven op een onbewoond eiland. De eilandraad is telkens weer een verrassing en vooral degene die wordt weggestemd heeft vaak geen idee, wat weer zorgt voor leuke tv natuurlijk. 

Onze tip: ‘Nos Altres’ van wijnhuis Les Vignerons des Albères. Een 100% Carignan wijn zonder toegevoegd sulfiet! Om even de populaire term te gebruiken… deze wijn wordt door de vignerons aangeduid als ‘vin naturel’, waarmee je de ‘Nos Altres’ in de categorie ‘natuurwijn’ mag plaatsen. En een natuurwijn past natuurlijk perfect bij een tv programma die zich afspeelt midden in de natuur.  Leuk om te weten is dat de naam letterlijk vertaald vanuit het Catalaans “wij” betekent (Occitanië ‘nosautres’, Spaans ‘nosotros’).


(verhaal gaat verder onder foto)

Mocht je toch een grotere Netflix fan zijn, kijk dan eens op de laatste
‘Netflix & Wijnen’ blog, waar we de leukste series van september 2021 uitgelicht hebben.