Meer dan een roseetje

Rosé is volwassen

Zeker, het was begin 2020 al duidelijk: ‘rosé is here to stay’!

Persoonlijk vinden wij het een enorme verademing dat niet alleen de wijnboeren rosé heel serieus nemen, maar dat we dat met z’n allen nu ook gaan doen. Of het nu thuis is bij het eten of een beter glas in de tuin of op het terras, we letten meer op wat we drinken. En op wie die wijn gemaakt heeft natuurlijk.

Vorig jaar heeft Bodegas Sinforiano al laten zien dat rosé een echte, volwassen wijn is geworden. Met hun Quelías Rosé wonnen zij de prijs voor beste rosé ter wereld. En ja, dit is absoluut een heerlijke rosé die niet misstaat op een zomers terras; maar hij heeft een bepaalde mate van complexiteit die hem ook een perfecte begeleider maakt van een goede maaltijd.

En het allerleukste? Wij werken al jaren samen met Sinforiano en hadden hun rosé’s er al ‘uitgepikt’ voor ons assortiment ruim voordat ze dit soort faam kregen.

Net als witte wijn en rode wijn is rosé nu dus een volwaardige wijn. Dat betekent dat we niet meer alleen hoeven te kijken naar de kleur, “als het maar licht is”, of naar een naam die we kennen van de marketing, “AIX, MiP of Miraval”.

We kunnen de rosé nu net zo behandelen als bijvoorbeeld een witte wijn. Daarom hieronder 3 totaal verschillende rosé’s die stuk voor stuk hun eigen moment kennen waarop ze schitteren.


blog gaat verder onder het plaatje

Reis mee.. door Italië naar het Gardameer

Elegante rosé uit de omgeving van het Gardameer
La Rifra – Fugace

La Rifra Fugace Italië Rosé wijn Wijndivas

wijnhuis: La Rifra
wijn: Fugace
land: Italië
druif:
Marzemino

1. Wat is leuk om te weten over deze wijn?
De ‘Fugace’ is een ‘limited edition’ wijn. Elk jaar bottelen ze ongeveer 1500 flessen waarvan het grootste deel direct 'geclaimd' wordt door de betere restaurants rondom het Gardameer. Omdat het een rosé is die zo ontzettend mooi bij de Italiaanse keuken gaat...

Toch best wel knap van een rosé wijn die door bureaucratische regels officieel 'geen classificatie' heeft...

2. Op welk moment schittert deze wijn?
De Fugace is een rosé die het erg goed doet als 'eet-rosé', maar is bijvoorbeeld ook perfect om voor jezelf als beloning aan het einde van een saaie werkdag in te schenken. Of als je op zoek bent naar een cadeau om een wijnliefhebber mee te verrassen.

3. Welke wijn & spijs combinatie is aan te raden?
Prober de Fugace eens met echte huisgemaakte Vitello Tonato of een caprese salade. Daarnaast gaat deze rosé ook fantastisch bij een bord lichte pasta.


blog gaat verder onder het plaatje

Wijndivas Puglia wijnreis Cantore di Castelforte Italië

100% Negroamaro rosé uit het karaktervolle Puglia
Cantore di Castelforte - Rosato Salento

Cantore di Castelforte Rosato Salento Masserie Cicimaia Puglia Italië rosé wijn Wijndivas

wijnhuis: Cantore di Castelforte
wijn:
 Rosato Salento
land:
 Italië
wijnregio:
Salento
druif:
Negroamaro

1. Wat is leuk om te weten over deze wijn?
De donkere kleur van de rosé is afkomstig van de bijna zwarte druivenschillen van de Negroamaro druif (= 'de zwarte bittere').

Hoewel de donkerroze kleur vaak anders doet vermoeden, is dit absoluut een droge rosé. Maar wel een met heel veel rood fruit en vol smaak.

De Rosato Salento daagt je uit om anders te kijken naar deze kleur.

2. Op welk moment schittert deze wijn?
Tijdens een discussie over ‘of rosé een echte wijn is’, maar ook zeker als onderdeel van een wijn & spijs diner. Dit is niet een rosé die zich onder laat sneeuwen wanneer ze met een uitgebalanceerd gerecht gecombineerd wordt.

3. Welke wijn & spijs combinatie is aan te raden?
Prober de Rosato Salento bij een maaltijd met wat pit, bijvoorbeeld Mexicaanse tortilla wraps. En natuurlijk zou het geen wijn uit Puglia zijn als het niet bij bij een mooi pasta gerecht zou passen.


blog gaat verder onder het plaatje

Halfzoete rosé uit het achterland van Alicante
Las Virtudes - Arrocero Rosé

wijnhuis: Las Virtudes
wijn:
Arrocero Rosé
land:
Spanje
wijnregio:
 Alicante
druif:
Pinot Noir

1. Wat is leuk om te weten over deze wijn?
Waar Las Virtudes voornamelijk met autochtone druiven werkt, vinden ze het ook leuk om met bekende druiven wat anders te proberen. 

Bijvoorbeeld met de internationaal bekende Pinot Noir-druif, waarvan je niet zou verwachten dat ze er een fraaie, halfzoete rosé wijn van zouden kunnen maken!

2. Op welk moment schittert deze wijn?
Bij een fruitig dessert, maar ook wanneer ze ijskoud geserveerd wordt in een glas gevuld met ijsklontjes. De Arrocero Rosé is ook leuk om mee te verrassen wanneer jouw gezelschap er heilig van overtuigd is dat er niet zoiets bestaat als 'goede (half)zoete wijn'.

3. Welke wijn & spijs combinatie is aan te raden?
Probeer de Arrocero Rosé bij pittige gerechten of serveer het bij een Franse Rabarber-Aardbeientaart (ofwel: ‘Tarte à la rhabarber et aux fraises').


Alle rosé's bekijken of op zoek naar wijn & recepten?