6 x vooroordelen over Rosé

Zes vooroordelen over Rosé voor je op een rijtje

mei 2022

Heerlijk! Een koud glas rosé op een zonnige zomerse dag. Helaas zijn er ook veel vooroordelen over Rosé. Wij willen 6 daarvan nu voor eens en altijd de wereld uit helpen. 

(verhaal gaat verder onder foto)

1. Rosé kan alleen in de zomer gedronken worden

Een koud glas rosé in het zonnetje geeft lekker een gevoel van vakantie. Maar dat betekent nog niet dat je rosé alleen in de zomer zou kunnen drinken. Rosé is gewoon een type wijn, net als witte en rode wijn dat zijn. En elke wijn heeft zo zijn eigen moment. Veel wijnboeren maken tegenwoordig gelukkig echt volwaardige rosé wijnen, die soms zelfs een complexiteit hebben waar je u tegen zegt.  

Wist je dat er zelfs rosé met houtrijping bestaat. Die drink je toch ook het hele jaar door lijkt ons. Een fantastisch voorbeeld hiervan is de ‘Sinfo Rosado Fermentado en Barrica’. Echt het ontdekken waard! Dus heb jij zin in een rosé’tje midden in de winter? Twijfel niet en pak hem gewoon.

2. Lichte rosé is beter dan donkere rosé

Nee, dit is absoluut een fabel. De kleur van een rosé heeft niets te maken met de kwaliteit van de wijn. De kleur komt namelijk van de schil van de druif. De wijnboer bepaalt dus hoe licht of donker de rosé wordt. Hoe langer het contact met de schil van de druif, hoe meer kleur de schil af kan geven en hoe donkerder de rosé dus wordt.

Zo is de ‘Sinfo Rosado’ van Sinforiano geen hele lichte rosé, maar toch al jaren lang uitgeroepen tot beste rosé van Spanje 😉 

(verhaal gaat verder onder foto)

3. Donkere rosé is zoet

Om dan meteen het volgende vooroordeel uit de wereld te helpen, net zo min als de kleur van de rosé iets zegt over de kwaliteit van de wijn zegt het ook niks over de smaak van de wijn. Donkere rosé is dus zeker niet zoeter dan lichte rosé. En lichte rosé is dus zeker ook niet droger dan donkere rosé. Je zou zelfs kunnen zeggen dat donkere rosé vaak wat complexer en droger is dan lichte rosé. Pak maar eens de schil van een blauwe druif en kauw erop, daar is niks zoets aan!  

Zo is de ‘Rosato Salento’ van Cantore di Castelforte een redelijk donkere rosé maar absoluut droog

4. Rosé wordt gemaakt door rode en witte wijn te mengen

In Europa is het zelfs verboden om rode en witte wijn te mengen (met zoals altijd natuurlijk een uitzondering die de regel bevestigt: in de Champagne mag het wel). Rosé wordt gemaakt van blauwe druiven, daar komt de kleur vandaan. Wat wel mag is blauwe en witte druiven mengen en daar wijn van maken. 

Grandioos voorbeeld is de 'Quelías' van Sinforiano. Van twee verschillende soorten blauwe druiven en twee verschillende soorten witte druiven wordt een elegante en complexe rosé gemaakt die Beste Rosé ter Wereld op zijn naam mag schrijven.

(verhaal gaat verder onder foto)

5. Rosé kan niet worden gedronken bij het eten

Nee, rosé is zeker niet alleen een wijn om mee te borrelen. Rosé wijnen kunnen juist heel erg goed bij eten. Zo is rosé de ideale compagnon van de Mediterrane keuken, met veel groenten en vis. En ook bij wat relatief zoutere gerechten, zoals pizza, quiche of kazen past een lekker glaasje rosé.

Van Paola, eigenaresse van Villa Medici, hebben wij ooit een heerlijke Italiaanse Wijn & Spijs combi in handen gekregen: Torta salata con zucchine met de 'Bardolino Chiaretto' rosé. En zeg nu eerlijk, wie weet het beter dan de local? 

6. Een rosé in een mooie fles en met een mooi etiket is beter

Het is natuurlijk leuk wanneer een fles er fantastisch mooi uitziet, dat staat goed op tafel in de koeler. Maar het zegt absoluut niets over de kwaliteit van de rosé. En wij denken toch dat het nog net iets belangrijker is hoe de wijn smaakt dan hoe de fles er uit ziet…

Zie bijvoorbeeld de 'Montesquieu Rosé' van Les Vignerons des Albères, het is een vrij simpele fles met een simpel etiket, maar de smaak is fantastisch! (vindt de Franse Guide Hachette met ons).

(verhaal gaat verder onder foto)

Benieuwd naar onze rosé wijnen? Alle puur en ambachtelijk gemaakt. Door kleinschalige wijnboeren die het hele jaar door hard werken in hun wijngaard en alle wijnen zelf maken en op de fles doen. 


Meer lezen?