Sangría: écht Spaans familierecept

Hoe maak je Sangría?

Sla het verhaal over en ga meteen naar het recept

Sangría: met dank aan de Romeinen

De naam van dit populaire Spaanse drankje herken je ongetwijfeld van vakantie in Spanje of dat vrolijke aperitief dat in de zomer in Nederland op bijna elke terraskaart wel te vinden is.

Wist je dat Sangría best al wel een tijdje bestaat? Het verhaal gaat dat de Romeinen omstreeks 200 voor Christus Spanje binnen vielen en na het veroveren van het grondgebied daar eigen wijnstokken geplant hebben.

Waar de Romeinen de druiven gebruikten om heerlijke rode wijn te maken, gebruikten  de Spaanse locals deze rode drank als toevoeging aan hun  alcoholische ‘fruitdranken’.

Doordat het eindresultaat van deze cocktail van wijn, fruit en alcohol de kleur van bloed (= sangre) had, ontstond de naam 'Sangría' .

Makkelijke wijn-cocktail

Huisgemaakte Sangría is veel lekkerder dan de fabrieksversie van dit drankje. En het voordeel: in 7 simpele stappen heb je het al gemaakt..

Deze laag alcoholische wijn-cocktail wordt op verschillende manieren gemaakt, maar de hoofdonderdelen worden vaak gevormd door: wijn, fruit en brandy.

Ben jij op zoek naar meer van dit soort makkelijke wijn-cocktails? Klik dan hier.

Welke wijn gebruik je in de Sangría?

Sangría is veel meer veelzijdig dan vaak wordt gedacht. Zo kun je kiezen voor een rode wijn, maar kun je ook een witte, rosé of mousserende wijn voor de Sangría gebruiken.  Voor welke versie je ook gaat: het is aan te raden om een jonge wijn te gebruiken.

Een chique Priorat met een aantal maanden houtrijping, als bijvoorbeeld de Vall Por van wijnhuis Sangenís I Vaqué, is misschien wat zonde om voor een wijncocktail te gebruiken. Een jonge, Spaanse wijn zoals de LaVirtu Eco van wijnhuis Las Virtudes is dan wel weer perfect voor dit doel!

Het recept

Bij Wijndivas houden we nauw contact met onze wijnboeren. Doordat  we  hen regelmatig bezoeken krijgen we ook de leukste tips & recepten mee.

Zo krijgen we tips voor hippe wijncocktails en voor traditionele familierecepten. Bodega Las Virtudes, onze partner-in-wine in het achterland van Alicante, gaf ons het onderstaande familie-recept voor hun Sangría op basis van rode wijn.

Dit recept delen we natuurlijk graag!

Sangría ingredienten

Ingrediënten

- 0.75 liter jonge rode wijn
- 0.75 liter koolzuurhoudend water
- 2/3 likeurglas Cointreau (ong. 25 ml)*
- 1 citroen
- 1 sinaasappel
- 1 perzik
- 1 appel
- 1 peer
- 1 kaneelstokje
- 1 eetlepel suiker*
- 1 karaf (houd rekening met de groote van jouw koelkast)

*meer of minder mag ook. Zeker ook mogelijk om een alternatief product te gebruiken.

Stap 1: open de fles en schenk de rode wijn (bijv. de LaVirtu Eco) in een doorzichtige karaf.

Sangría ingredienten

Stap 2: was de citroen en sinaasappel af. Snijd in blokjes en voeg de blokjes toe aan de wijn.

Sangría ingredienten

Stap 3: schil de perzik, appel en peer. Snijd ze in kleine stukjes en voeg toe aan de karaf.

Sangría ingredienten fruit snijden

Stap 4: voeg de Cointreau, de suiker en het kaneelstokje toe aan de wijn en fruit.


Sangría ingredienten Cointreau suiker kaneel

Stap 5: schenk het koolzuurhoudende water erbij.

Sangría ingredienten koolzuurhoudend water

Stap 6: roer het geheel door.

Sangría ingredienten roeren

Stap 7: laat de Sangria 2 uurtjes rusten in de koelkast voor de beste smaak..
Serveer daarna in een glas met wat ijsklontjes.

FAQ's over Sangría

1. In wat voor glas serveer je Sangria?
Dat maakt in principe helemaal niets uit. De belangrijkere vraag is waarschijnlijk of je wel of niet makkelijk de stukjes fruit eruit wilt kunnen prikken (of dat die nooit jouw glas in gaan). Wil je het fruit makkelijk kunnen prikken dan is een wat breder glas makkelijker om in te serveren.

2. Wat voor hapjes eet je bij Sangria?
Je zou wat brood, olijfjes, chips, kaas en pata negra op tafel kunnen zetten. Afhankelijk van de hoeveelheid fruitstukjes in je glas is dat ook al een lekkere 'bite' voor erbij.

3. Kun je Sangria zonder suiker maken?
Ja. Zo kun je de suiker inwisselen voor een andere 'zoetmaker', kiezen voor een fruitigere wijn of zoeter fruit kiezen om in jouw Sangría te gebruiken.

4. Kun je Sangría ook zonder rode wijn maken?

Jazeker! Zoals hierboven gezegd kun je ook zeker een  witte of rosé variant maken... of zelfs een ‘Sangría-met-bubbels’! (beter bekend als 'Sangría de cava').

Heb je nog een vraag? Laat het ons dan zeker weten!


Ps, Heb jij meer zin in een echte Italiaanse wijn-cockail? Wat dacht je dan van een typisch Italiaans drankje, de Campari Spritz? Dit is naast de Sangria ook een heerlijke wijn-cocktail die je ook zeker eens geproeft moet hebben. 

 

 


Meer lezen?